Επιφυλάξεις για τα κυβερνητικά σχέδια περί δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό εκφράζει ο δήμος Δάφνης-Υμηττού, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα καταστεί εφικτή η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα υπουργείων σε ανακατασκευασμένα διατηρητέα κτίρια και σε νέα κτίρια στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς να πληγεί η τοπική κοινωνία.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού, ένα από τα θέματα στην ατζέντα ήταν η πρόταση της αντιπολίτευσης για διεκδίκηση της παύσης κάθε κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, καθώς και κάτοικοι της Δάφνης, του Υμηττού και του Βύρωνα. Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (17 ψήφοι έναντι 14) να απορρίψει την πρόταση της αντιπολίτευσης.

«Ούτε ένα τετραγωνικό επιπλέον τσιµέντου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ»
Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εκφράσει γνώμη αναφορικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υιοθετώντας τις παρατηρήσεις που έκανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος, που υπογράμμισε πως η μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ πρέπει να γίνει σωστά, με σωστούς όρους, ώστε να αναβαθμιστεί πλήρως. «Ούτε ένα τετραγωνικό επιπλέον τσιμέντου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ», διεμήνυσε ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, και στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις του, οι οποίες και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία:

1. Να περιοριστούν οι κυβερνητικές Υπηρεσίες μόνο στα διατηρητέα κτίρια και στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ, πλην αυτών που σύμφωνα και με τη μελέτη δεν έχουν δεσμευτεί με υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρι να περιέλθουν ιδιοκτησιακά στο δήμο με χρήση που θα προσδιορίσει ο ίδιος.

2. Διπλασιασμός των θέσεων πάρκινγκ από αυτές που ορίζει ο νέος οικοδομκός κανονισμός, σύμφωνα με τον πληθυσμό των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ένα μέρος των θέσεων αυτών να παραχωρηθούν για αποκλειστική χρήση του δήμου.

3. Χαρακτηρισμός των οδών Σμύρνης, Α.Λεντάκη και Ελευθερωτών ως δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

4. Θεσμοθέτηση υποχρεωτικού διευρυμένου ωραρίου των εργαζομένων.

5. Χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων για τη μεταφορά των εργαζομένων.

6. Αναθεώρηση του τμήματος της Λεωφόρου Ηλιουπόλεως που προτείνεται για αναστροφή πορείας, με υπογειοποίηση.

7. Κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει το Κυβερνητικό Πάρκο με το Πάρκο Άρη Αλεξάνδρου.

8. Σύνδεση του Κυβερνητικού Πάρκου με το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου και της περιοχής των Θεάτρων Βράχων, με τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου.

9. Κατά την κατασκευή του έργου, το 20% των εργαζομένων να προέρχονται από δημότες Δάφνης-Υμηττού.

10. Δημιουργία εντός του χώρου, Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

11. Πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ της ΠΥΡΚΑΛ.

12.Επειδή οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, ο δήμος θα έχει μια απώλεια της τάξεως των 410.000 ευρώ ετησίως, και για το λόγο αυτό ζητά τον επιμερισμό του παραπάνω ποσού στη μηνιαία Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) του Δήμου.

Δυσαρέσκεια για την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση
Στην απόφαση του δήμου επισημαίνεται ότι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις ως προς το μείζον αυτό θέμα που αφορά στον δήμο, δεν υπήρξε η ανάλογη έγκαιρη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία.
Ο δήμος Δάφνης-Υμηττού ρητά δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται έστω και σε στάδιο προμελέτης, χωρίς τη συμμετοχή του, θα βρίσκει αντίθετη τη δημοτική αρχή.
«Θα υπερασπιστούμε την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των δημοτών μας με κάθε κόστος», υπογραμμίζεται στην απόφαση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build