Ο Σταύρος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας μας μιλά για τον εμβληματικό Ανατολικό Πύργο, που από την πρώτη στιγμή κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αγοραστών.

Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς, είχε πει κάποτε η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Maya Angelou και, αναμφισβήτητα, τη συγκεκριμένη φράση την ενστερνίζεται απόλυτα και ο διάσημος αρχιτέκτονας Santiago Calatrava, που το 2005 ολοκλήρωσε το νέο θαύμα της μηχανικής του 21ου αιώνα, τον περιστρεφόμενο πύργο Twisting Torso στο Μάλμε της Σουηδίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην ξεχωριστή λίστα των στριφτών, εξαιρετικά λειτουργικών όσο και εντυπωσιακών, πύργων στον κόσμο, συναντάμε και την Κύπρο, με τους δικούς της twisting towers στην Μαρίνα Αγίας Νάπας, που θα έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα και θα είναι ευδιάκριτοι από τη στεριά και τη θάλασσα.

Μάλιστα, το ασύλληπτο έργο, που εξελίσσεται ως σημείο αναφοράς όχι μόνο στο νησί αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο διακρίθηκε στα διεθνούς φήμης European Property Awards 2021-2022, με δύο επιτυχείς συμμετοχές στις κατηγορίες Μικτής Ανάπτυξης (Mixed-Use Development) και Ψηλών Οικιστικών Κτιρίων (Residential High-Rise Development).

Τον σχεδιασμό της συνολικής ανάπτυξης του έργου ανέλαβε η πολυβραβευμένη εταιρεία SmithGroup (με παρουσία στο χώρο της αρχιτεκτονικής και μηχανικής από το 1853), ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό του πύργου είχαν τα διακεκριμένα κυπριακά γραφεία αρχιτεκτόνων J&A Philippou και πολιτικών μηχανικών A.J. Pericleous LLC.

Ο Ανατολικός Πύργος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την παράδοση στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πέραν του 90% των διαμερισμάτων να έχουν ήδη πωληθεί. Ενδιαφέρον είναι ότι το πολυεθνικό περιβάλλον που σταδιακά δημιουργείται, καθώς οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων προέρχονται από 34 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους. Η ανέγερση του Δυτικού Πύργου, που βρίσκεται σε μια πιο ήσυχη περιοχή της ανάπτυξης, εκτιμάται πως θα αρχίσει εντός της επόμενης διετίας και αναμένεται να στοιχίσει πάνω από €80 εκατ., ενώ υπάρχουν σκέψεις για μικτή χρήση του πύργου, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και διαμερίσματα.

Τι περιλαμβάνει ο Ανατολικός Πύργος
Ο πρώτος (Ανατολικός) πύργος, που υπερβαίνει σε ύψος τα 110 μέτρα, συνιστώντας, το υψηλότερο κτήριο της περιοχής εντοπίζεται στην εμπορική ζώνη της εμβληματικής Μαρίνας Αγίας Νάπας και, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, κατάφερε να προσελκύσει από την αρχή το ενδιαφέρον των ενοίκων και των επισκεπτών, δημιουργώντας ένα ζωντανό και πολυσύχναστο περιβάλλον για αυτούς.

Τα διαμερίσματα, των οποίων οι τιμές ξεκινούν από τις €895.000 και αγγίζουν τα €9 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με υψηλής ποιότητας τεχνικές προδιαγραφές και, ασφαλώς, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλότερα πρότυπα του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, την άνεση, την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητα.

Συγκεκριμένα, στον Ανατολικό Πύργο περιλαμβάνονται 95 ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα ενός έως τεσσάρων υπνοδωματίων, ενώ στους δύο τελευταίους ορόφους συναντάμε ρετιρέ οροφοδιαμερίσματα, που κόβουν την ανάσα με την πανοραμική θέα 360 μοιρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των διαμερισμάτων έχουν διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζουν ότι όλοι οι χώροι διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων και των υπνοδωματίων, είναι προσανατολισμένοι προς τη θάλασσα και τις παρακείμενες παραλίες.

Η διάχυση του φυσικού φωτός και η καταπληκτική θέα αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο χάρη στο μοντέρνο και έξυπνο open plan σχεδιασμό. Για παράδειγμα, οι γυάλινες μπαλκονόπορτες που διαθέτει το σαλόνι, είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανοίγουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ενώνεται ο χώρος αυτού και της καλυμμένης βεράντας.

Μια ευρεία γκάμα από υπηρεσίες για τους ενοίκους και τους επισκέπτες
Μια αξιοθαύμαστη γκάμα από αποκλειστικές υπηρεσίες, που διατίθενται στις εγκαταστάσεις του πύργου, υπόσχονται να μετατρέψουν τη διαμονή των ενοίκων σε αυτόν σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο 3ος όροφος διαθέτει πισίνα υπερχείλισης, cabanas και εξωτερικό μπαρ, με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και της μαρίνας, ενώ ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και SPA 400τ.μ. εγγυάται την ευεξία των κατοίκων και των επισκεπτών. Επιπλέον, καθώς ο Ανατολικός Πύργος βρίσκεται στην καρδιά της εμπορικής ζώνης, οι διαμένοντες και επισκέπτες της μαρίνας, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το ζωντανό περιβάλλον και να απολαύσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ανέσεις σε επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, πρωταρχικός στόχος δεν συνιστά μόνο η προσφορά ακινήτων αλλά και δημιουργία ευχάριστων εμπειριών. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, πως το πρωτοποριακό έργο έχει προσελκύσει πολλούς ξένους από το εξωτερικό αλλά έχει αγκαλιαστεί ένθερμα και από τους ίδιους του Κύπριους.

Σταύρος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευής του έργου
«Ο πύργος είναι ο πρώτος «περιστρεφόμενος» πύργος στην Κύπρο. Κάθε όροφός του περιστρέφεται κατά 1,6 μοίρες καθώς υψώνεται» δηλώνει στο Construction ο Σταύρος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας.

«Οι κεκλιμένες κολόνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, από το δάπεδο στο ταβάνι, μεταδίδουν υπό φορτίο μια περιστρεφόμενη δύναμη στις πλάκες δαπέδου» περιγράφει. «Η σχεδίαση των πλακών δαπέδου περιλαμβάνει την βαρύτατα οπλισμένη δοκό από σκυρόδεμα η οποία βοηθά στο να μεταφέρει τα επιβαλλόμενα φορτία στον πυρήνα του κτιρίου» συνεχίζει.

«Αρχιτεκτονικά, τα γήινα υλικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (πέτρα και ξύλο) συνδυάζονται με συμβατικά μοντέρνα υλικά όπως το γυαλί και το σοβά, με στόχο την αρμονική τους ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον, αποσκοπώντας την προώθηση της σύνδεσης του χρήστη με το πράσινο και τη θάλασσα» συμπληρώνει.

Αντισεισμική ενίσχυση και έμφαση στη βιωσιμότητα
Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά της αντισεισμικής ενίσχυσης και θωράκισης του πύργου, που τον καθιστούν ανθεκτικό; «Η σεισμική σχεδίαση βασίζεται στον κυκλικό, βαρύτατα ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους πυρήνα από σκυρόδεμα του πύργου», μας λέει ο Σταύρος Καραμοντάνης, πληροφορώντας μας πως μέσα στην ενίσχυση έχουν τοποθετηθεί πλάκες χάλυβα πάχους 50 χιλιοστών που μεταφέρουν οποιεσδήποτε σεισμικές δυνάμεις από τον πυρήνα στα θεμέλια.

«Οι πλάκες των 27 ορόφων έχουν ενισχυθεί σημαντικά με δοκό από σκυρόδεμα σε ολόκληρη την περίμετρό τους» υπογραμμίζει. «Το κύριο κριτήριο του σχεδιασμού του γενικού χωροταξικού σχεδίου, καθώς και των κτιρίων που το απαρτίζουν, ήταν η μείωση οποιουδήποτε περιβαλλοντικού αντίκτυπου, καθώς και η πλήρως αρμονική ενσωμάτωση της ανάπτυξης στο τοπίο της περιοχής» δηλώνει.

Όπως μας εξηγεί, σημαντικό μέρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός πολυδιάστατου κόμβου μεταξύ γης και θάλασσας. «Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός είναι πλήρως σύμφωνος με τη Μελέτη Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και την ειδική Μελέτη Αξιολόγησης για Έργα που Υλοποιούνται Εντός ή
Κοντά σε Προστατευόμενες Περιοχές». σημειώνει.