Οι Πρότυπες Προτάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τον Γιώργο Συριανό, πρόεδρο ΣΤΕΑΤ, Γιώργο Βλάχο, πρόεδρο ΣΑΤΕ, και την κυρία Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρο ΠΕΣΕΔΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βλάχος εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με το όριο των 200 εκατ. ευρώ και άνω, που έχει τεθεί στον σχετικό νόμο για τις καινοτόμες προτάσεις, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει κυρίως ανάγκη για μικρότερου κόστους έργα. Έτσι, επανέλαβε την πρόταση του ΣΑΤΕ για μείωση του ορίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα έργα με μικρότερο προϋπολογισμό. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον συγκεκριμένο τρόπο θα γίνει εφικτή η αξιοποίηση μεγάλου ποσοστού στοιχείων δημόσιας περιουσίας, όπως για παράδειγμα στην οδό Σταδίου, ή στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου πολλά δημόσια ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα. Ενώ, πρόσθεσε ότι στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και πολλά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, καθώς πρόκειται για έργα με μικρό προϋπολογισμό.

Απ΄ την πλευρά της η κα Μαρία Τσιομπάνου, ξεκαθάρισε ότι: «Είμαστε θετικοί στο οτιδήποτε εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι: «οι διαδικασίες πρέπει να εξελίσσονται». Επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της δημιουργίας συνθηκών ίσης μεταχείρισης, κάνοντας και αυτή λόγο για μείωση του ορίου κόστους των καινοτόμων έργων. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, με ταυτόχρονη πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά με διασφάλιση της διαφάνειας. Κλείνοντας η , πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ δήλωσε: «Δεν είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία εκσυγχρονισμού, είμαστε αντίθετοι σε ό,τι δεν εξυπηρετεί στο ίσο ανταγωνισμό και το δημόσιο συμφέρον».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Συριανός έκανε λόγο για θεσμοθέτηση σχετικής ρύθμισης, προκειμένου να καλυφθούν και τα μικρά έργα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς της αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν και σε αυτά τα έργα. Οι «πρότυπες», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις δίνουν μια διέξοδο σε πολλά θέματα που έχουν προκύψει όπως ζητήματα κυκλοφορίας, ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της παραγωγικής ανασυγκρότησης γι΄ αυτό, τόνισε κι αυτός με τη σειρά του, την ανάγκη σημαντικής επιτάχυνσης των έργων.