Τα ενεργητικά και παθητικά συστήματα πυροπροστασίας συζητήθηκαν στη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ το διήμερο 5-6 Απριλίου (με το newsletter Build και το περιοδικό Construction της Boussias να είναι οι χορηγοί του Συνεδρίου). Στο πλαίσιο της ως άνω θεματικής ενότητας, ο Ιωάννης Μελετιάδης, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών, Τεχνικός Διευθυντής Β. Ελλάδας της Ζαριφόπουλος Α.Ε, παρουσίασε τα κυριότερα πλεονεκτήματα των συστημάτων δειγματοληψίας καπνού και πώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην πρώιμη ανίχνευση μίας πυρκαγιάς.

Έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
«Κρίσιμο είναι να γίνει ο εντοπισμός και η κατάσβεση της φωτιάς έγκαιρα, προτού προλάβει να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το κτίριο» είπε ο Τεχνικός Διευθυντής της Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε ότι «κάθε χώρος πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του, ώστε να προκύπτει ένα αποτελεσματικό πλάνο πυροπροστασίας». Τα συστήματα δειγματοληψίας καπνού, μπορούν να συμβάλλουν στον πρώιμο εντοπισμό μίας εστίας. Μέσω ειδικών ακροφυσίων, απορροφούν μικρές ποσότητες αέρα από τον χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένα, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται από το σύστημα και σε περίπτωση που εντοπιστεί καπνός, χτυπά ο συναγερμός. «Σε αντίθεση με τους κλασσικούς ανιχνευτές, που για να ενεργοποιηθούν πρέπει να υπάρξει ορατή φλόγα και σημαντική ποσότητα καπνού, το εν λόγω σύστημα μπορεί να εντοπίσει τον κίνδυνο πολύ νωρίτερα και σε όλο το μήκος του χώρου που είναι εγκαταστημένο, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης, που έχει διαθέσιμο η ομάδα κατάσβεσης» εξήγησε ο Ι. Μελετιάδης.

Υψηλή αντιπυρική προστασία σε χώρους μαζικής προσέλευσης
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των συστημάτων δειγματοληψίας καπνού, είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε μηχανήματα, τα οποία υπερθερμαίνονται τακτικά και παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο πυρκαγιάς.
Γενικότερα, θεωρούνται ιδανικά σε χώρους που υπάρχει εξαναγκασμένη κίνηση του αέρα ή διαθέτουν ιδιαίτερα ψηλή οροφή, περιπτώσεις στις οποίες ο εντοπισμός του καπνού με τα συμβατικά μέσα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

«Με την τοποθέτηση κάθετων σωλήνων μπορεί να γίνει εντοπισμός καπνού ακόμη και στα πιο χαμηλά επίπεδα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο ανίχνευσης» ανέφερε ο Ι. Μελετιάδης και συμπλήρωσε ότι «τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε υποδομές μαζικής προσέλευσης, όπως στάδια, νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία κτλ., στις οποίες η πυρανίχνευση και η κατάσβεση αποτελούν δύσκολο έργο». Τα συστήματα δειγματοληψίας καπνού, όπως και κάθε σύστημα, είναι καλό να εντάσσονται στον πρώιμο σχεδιασμό ενός έργου, ώστε να εξασφαλίζονται τα βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ η συστηματική συντήρησή τους αποτελεί το κλειδί για τη σωστή και αξιόπιστη λειτουργία τους. Κλείνοντας, ο Τεχνικός Διευθυντής της Ζαριφόπουλος υπογράμμισε ότι «τα συστήματα δειγματοληψίας καπνού μπορούν να αποτελέσουν έμπιστες λύσεις για την προστασία των υποδομών και προπάντων της ανθρώπινης ζωής».