Την πρώτη έγκριση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζει στο Ελληνικό έλαβε η Lamda Development. H Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής άναψε το πράσινο φως, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τόσο στη φάση κατασκευής (τη θέση του εργοταξίου, τις τυχόν θέσεις προσωρινής απόθεσης υλικών, τον τρόπο διαμόρφωσης των χώρων, τη θέση και κατασκευή των προτεινόμενων έργων για την προστασία του ρέματος Τραχώνων στον Άλιμο), όσο και στη φάση λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στην έκταση του παλιού αεροδρομίου.

Το σχέδιο της Lamda Development φέρνει στην αθηναϊκή ριβιέρα ξενώνες για αθλητές, προπονητήριο που θα αναβιώσει το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ακαδημίες μπάσκετ, τέννις και εγκαταστάσεις της ΕΠΟ. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη βόρεια πλευρά του κεντρικού πεζόδρομου πλάτους 54 μέτρων, που συνδέει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και την παραλία του Αγίου Κοσμά. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Κολυμβητικό Κέντρο περιλαμβάνει 2 ανοιχτές πισίνες 25×50, η μία των οποίων με κερκίδα 1.000 θεατών και κλειστό κολυμβητήριο με πισίνα 25×50. Νοτιότερα αυτού χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του Στίβου που περιλαμβάνουν ανοιχτό στίβο με κερκίδα 1.000 θεατών.

Στην ανατολική πλευρά της τριγωνικής Ολυμπιακής Πλατείας χωροθετείται το Πολλαπλό Προπονητήριο, κάτω από ένα είδος ανάλαφρου θόλου που συντίθεται από ειδική μεταλλική επικάλυψη σε συνδυασμό με συμπλέγματα πολύχρωμων κύκλων, που θυμίζουν το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το σήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ως ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργήσει το κτιριακό συγκρότημα της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα και γήπεδα χωρητικότητας 1.200 θεατών και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια σε συνδυασμό με παιδότοπο και εστιατόριο. Η Ακαδημία Τέννις περιλαμβάνει 20 γήπεδα και κτίριο διοίκησης.

Σε δεύτερο χρόνο, και μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 γήπεδα αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο που θα φιλοξενεί χρήσεις F&B. Επίσης, στις εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν 3 γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με το κτίριο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο). Τέλος, εκεί θα φιλοξενηθεί το κτίριο των ξενώνων διαμονής αθλητών με εξυπηρετήσεις σίτισης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (χορού) και αίθουσα που αποδίδεται στο δημόσιο. Το συγκρότημα, συνολικά 272 κλινών (121 κλειδιών) και έκτασης 10 στρεμμάτων, είναι επίμηκες και αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων.

Επόμενο βήμα είναι η μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ανάπλασης – της οποίας η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα – να λάβει εγκρίσεις από ακόμα τέσσερις διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, τρεις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δύο διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build