Προσωρινός ανάδοχος για την υλοποίηση έργων υποδομής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πόλεις του Βόλου και της Λαμίας μέσω ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενη αξία 94 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, αναδείχθηκε η Intrakat, μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της κατασκευαστικής αγοράς. Η ανάδειξη της Intrakat έγινε με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία εγκρίθηκαν τα πρακτικά της επιτροπής διαγωνισμού. Στον διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε το 2020, συμμετείχαν αρχικά επτά υποψήφιοι, εκ των οποίων οι πέντε πέρασαν στον δεύτερο γύρο, καθώς η Archirodon Group και η Θεμέλη αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας, καθώς οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλαν δεν κρίθηκαν πλήρεις και παραδεκτοί. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν οι:
– Άκτωρ Παραχωρήσεις
– Άβαξ
– ΓΕΚ Τέρνα
– Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ
– Intrakat.

Οι παρηκμασμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε πανεπιστημιούπολη
Το έργο περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας ΑΕ στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Βόλου, όπου ουσιαστικά προωθείται η δημιουργία μίας ολόκληρης πανεπιστημιούπολης, στη θέση μίας παρηκμασμένης βιομηχανικής μονάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, από το σύνολο των 88.068 τ.μ. του οικοπέδου της Βαμβακουργίας, τα κτίρια θα καλύψουν 32.000 τ.μ. (σχεδόν το 36%), ενώ τα υπόλοιπα 56.000 τ.μ. θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.

Το συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια και νέα ερευνητικά ινστιτούτα, θερμοκοιτίδες και co-working spaces, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Οι νέες φοιτητικές εστίες και κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα εκτείνονται σε συνολικά 27.000 τ.μ., μία έκταση που περιλαμβάνει τα δέκανέα διώροφα κτίρια με συνολική επιφάνεια 4000 τ.μ. που θα κατασκευαστούν στην ανατολική πλευρά, και τα οποία θα διαθέτουν 70 περίπου κατοικίες για ξένους φοιτητές, επισκέπτες καθηγητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς και νέους ερευνητές. Εξάλλου, από τα συνολικά 20 κτίρια του συγκροτήματος της πρώην Βαμβακουργίας τα 13 θα κατεδαφιστούν και θα διατηρηθούν τα άλλα 7. Τα διατηρητέα κτίρια θα πλαισιώσουν νέα κτίρια περιμετρικά του συγκροτήματος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build