Το PropTech βρίσκεται στην καρδιά του Real Estate, καθώς με τις σύγχρονες τεχνολογίες γίνεται πιο αποδοτική η διαχείριση των ακινήτων και οι χρήστες απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.
Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο του Real Estate, συζητήθηκαν στο φετινό PropTech Conference, το πρώτο συνέδριο PropTech που διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Ιουλίου η Boussias Events. Καίριος θεματικός πυλώνας του συνεδρίου ήταν οι καινοτόμες τεχνολογίες και ειδικότερα, πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση πιο ποιοτικών κατασκευών, αλλά και στην πιο αποδοτική διαχείριση των ακινήτων.
Μέσα από τις παρουσιάσεις έμπειρων και καταξιωμένων ομιλητών της Ελλάδας και του εξωτερικού, κατανοήσαμε τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη διεθνή και εγχώρια αγορά και πήραμε μία γεύση για τις μαζικές αλλαγές που θα συμβούν στον τομέα του Real Estate τα επόμενα χρόνια.
Εξέλιξη του Real Estate μέσω των PropTech
Ο Ádám Korbuly, ιδρυτής και CTO της OrthoGraph, μίλησε για τη σχέση που έχει το ΒΙΜ με το PropTech. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το ΒΙΜ αποτελεί μόνο ένα κομμάτι των τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των ακινήτων και όχι το σύνολό τους.
Ο ρόλος του ΒΙΜ είναι να συλλέγει τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία αξιολογούνται κατάλληλα, ώστε να προκύπτουν πολύτιμα δεδομένα, που θα συντελέσουν στην ορθότερη διαχείριση των πόρων. Έτσι, περιορίζεται το κόστος και οι διαδικασίες εκτελούνται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που εξυπηρετεί τόσο τις εταιρείες του κλάδου, αλλά και τους ίδιους τους πελάτες που λαμβάνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά το facility management, υπογράμμισε ο Andrew Knight, Global Data & Tech Lead, Thought Leadership & Analytics της RICS. Σπουδαία θέση στον κλάδο του Real Estate κατέχουν οι συσκευές Internet of Things (ΙοΤ) οι οποίες μπορούν να λειτουργούν αυτοματοποιημένα και να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά τα αξιοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μέσω της διαδικασίας της μηχανικής μάθησης εξελίσσεται, ώστε να παρέχει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στην διαχείριση ενός ακινήτου και εν γένει στην συντήρησή του. Επιπλέον, με τις συσκευές AR και VR μπορούμε να έχουμε οπτικοποιημένα σχέδια και να περιηγηθούμε μέσα στον ψηφιακό χώρο. Οι εν λόγω καινοτομίες, συντελούν καθοριστικά στον περιορισμό του κόστους, περιορίζουν το ρίσκο στη λήψη αποφάσεων, ενώ βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, αυξάνοντας παράλληλα την αντικειμενική του αξία. Κλείνοντας, ο Andrew Knight τόνισε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντοτε ο ανθρώπινος παράγοντας και προτεραιότητα του Real Estate θα πρέπει να είναι η ευεξία και η κοινωνική προσφορά στην ευρύτερη κοινότητα.
Άνεση και ψυχική ευεξία των χρηστών
Το facility management είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το «ευ ζην» των χρηστών, καθώς κάθε ακίνητο θα πρέπει να εστιάζει στην ευεξία και στην ψυχική ανάταση των ενοίκων που φιλοξενεί, επισήμανε η Βίβιαν Γεωργαλή, Head of Facility Management της Steelmet Property Services. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρεις σημαντικούς άξονες. Στους παράγοντες άνεσης που σχετίζονται κυρίως με το επίπεδο θορύβου, την ποιότητα του αέρα και τον φωτισμό, στους παράγοντες λειτουργικότητας που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία ενός χώρου που πρέπει να καλύπτει στο έπακρο τις ιδιαίτερες ανάγκες των χρηστών, και στους ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και την ενεργό διαβίωση. Οι αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει το PropTech, μπορούν να καλύψουν στο έπακρο τα παραπάνω κριτήρια, χωρίς να αυξάνεται ιδιαίτερα το κόστος, ανέφερε η Β. Γεωργαλή ολοκληρώνοντας της παρουσίασή της.
Αυτοματοποίηση των διαδικασιών
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Sandra Bär, Head of Sustainability της Dimand, η οποία παρουσίασε στο κοινό την cloud-based πλατφόρμα Arc. Πρόκειται για ένα ψηφιακό πολυεργαλείο που μπορεί να δώσει λύσεις σε δεκάδες προβλήματα που αφορούν το facility management. Πιο αναλυτικά, διαθέτει εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στο project management, στον έλεγχο εγγράφων και στη γρήγορη μεταφορά δεδομένων, ενισχύοντας σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ βελτιστοποιεί όλες τις χρονοβόρες και «επίπονες» διαδικασίες που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κύκλο ενός έργου. Κατά την Sandra Bär, με το Arc οι περισσότερες διαδικασίες ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο διεκπεραίωσής τους, ενώ εκμηδενίζεται η πιθανότητα λάθους κατά την εκτέλεση.
O Ivo van Breukelen, Managing Partner της The PropTech Connection, διευκρίνησε ότι το PropTech ανοίγει μία νέα εποχή για το Real Estate και αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Ήδη, παγκοσμίως, οι διαχειριστές ακινήτων δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις καινοτόμες τεχνολογίες, γεγονός που οφείλεται στα πολλαπλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν, αλλά και στην εισαγωγή της ψηφιοποίησης στον κόσμο των κατασκευών και της βιομηχανίας. Η κάθε χώρα έχει διαφορετική ανάγκη να επενδύσει στο PropTech, καθώς αλλάζουν οι οικονομικές συνθήκες της τοπικής αγοράς. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αξία της ψηφιοποίησης και για αυτό επενδύουν σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τα κέρδη τους.
Εκσυγχρονισμός των συστημάτων διαχείρισης ακινήτων
Με τη σειρά του ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, συνιδρυτής και CEO της RETHING, υπογράμμισε πως τα παραδοσιακά συστήματα BMS (Building Management System) θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον βρίσκεται στις τεχνολογίες Internet of Things, που μπορούν με τις πληροφορίες που συλλέγουν να καταστήσουν ένα κτίριο «έξυπνο». Κάθε “smart home” χρειάζεται πλήθος αισθητήρων, τοποθετημένων σε κατάλληλα σημεία, οι οποίοι θα καταγράφουν αδιάκοπα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Έπειτα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, θα αναλύουν τα εν λόγω δεδομένα και θα διενεργούν κατάλληλους αυτοματισμούς, προσαρμοσμένους στις ιδιαίτερες ανάγκες του κτιρίου, αλλά και των χρηστών.
Με το τρόπο αυτό, όχι μόνο γίνεται πιο εύκολη η διαχείριση του έργου και ενισχύεται η ευεξία των ενοίκων, αλλά η κατασκευή, έχοντας ελεγχόμενη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, καθίσταται πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Αυξημένος ο αριθμός των start-up επιχειρήσεων
Για το ελληνικό γίγνεσθαι στον τομέα του Real Estate μίλησε ο Μιχάλης Δρίτσας, διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece. Βάσει των στατιστικών δεδομένων που παρουσίασε, ο κλάδος φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς σπουδαίος αριθμός start-up επιχειρήσεων του κλάδου έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα, έδωσε στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα του Proptech.
Οι τελευταίες ως νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, με τη Prosperty να έχει αντλήσει συνολικά 1,1 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Billys με 805.000 ευρώ, και με μικρότερα ποσά οι Protio, Vertliner, Quintessential SFT και Futurre Capital Investors.
Οι πλατφόρμες HostHub και Prosperty OS
Ακολούθως, ο Αλέξανδρος Καραβίτης, διευθύνων σύμβουλος της HostHub, παρουσίασε το λογισμικό της εταιρείας του, το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Με το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο, γίνονται πιο εύκολα οι διαδικασίες διαχείρισης μίας κατοικίας, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος από επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, ενώ παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες, κάνοντας τη διαμονή τους πιο ευχάριστη. Έως τώρα το HostHub εξυπηρετεί πάνω από 3.000 πελάτες σε 87 χώρες, με το 50% αυτών να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 18% από την Ελλάδα.
Έπειτα, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Prosperty, παρουσίασε την Prosperty OS, μία πλατφόρμα με βάση το cloud, η οποία σχεδιάστηκε για να κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση και την εμπορική αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το λογισμικό διαθέτει πλήθος εργαλείων που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις ροές εργασίες, να καταγράφουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν εξειδικευμένες αναλύσεις που θα οδηγούν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις μικρού ρίσκου.
Η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε χρήστη, ενώ μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά όλο τον κύκλο ζωής μίας επένδυσης, παρέχοντας προτάσεις που θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση ενός ακινήτου.
Η συλλογή δεδομένων το κλειδί των επενδύσεων
Από την πλευρά του, ο Παύλος Λοΐζου, CEO της AskWire, επισήμανε τον ρόλο της ψηφιοποίησης στον κλάδο του Real Estate. H καταγραφή δεδομένων που σχετίζονται με τη τοποθεσία, το μέγεθος και την ηλικία των ακινήτων, με τις οικοδομικές άδειες, τo ιστορικό αγοροπωλησιών, τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και την τρέχουσα ζήτηση της αγοράς, είναι κρίσιμη για τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων, που επιδιώκουν να κάνουν προσοδοφόρες επενδύσεις με διάρκεια στον χρόνο.
Αξιοποιώντας τα παραπάνω δεδομένα, η AskWire παρέχει αξιόπιστες προβλέψεις για τις δραστηριότητες και τις τάσεις της αγοράς, ενώ παρέχει πολύτιμα εργαλεία που βοηθούν τους επενδυτές να λάβουν αποφάσεις μειωμένου ρίσκου.