Το Build επικοινώνησε με στελέχη εταιρειών real estate στην Ελλάδα, ζητώντας τους να απαριθμήσουν προκλήσεις στη συμμόρφωση με τα κριτήρια ESG στις επενδύσεις ακινήτων. Θοδωρής Λύβης, Επικεφαλής Τομέα Εκτιμήσεων, Δανός ΑΕ (γραφεία Αθήνας), σε συνεργασία με BNP Paribas Real Estate Μία δυσκολία είναι η έλλειψη ενιαίων κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των κριτηρίων. Οι επενδυτές συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποια πρότυπα πρέπει να εφαρμόσουν και πώς μπορούν να προσδιορίσουν μετρήσιμα τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η αρχική επένδυση σε αειφόρα κτίρια είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη, γεγονός που ενίοτε αποτρέπει επενδυτές από τη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά κριτήρια – αν και η αγορά δείχνει ότι τα ακίνητα με περιβαλλοντική πιστοποίηση παρουσιάζουν σημαντική υψηλότερη ζήτηση και πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές μίσθωσης ή πώλησης. Ακόμη, η προσαρμογή των υπαρχόντων κτιρίων στις απαιτήσεις των ESG απαιτεί σημαντικό κόστος και πολλές φορές οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης λειτουργούν αποτρεπτικά.
Στη διάσταση της κοινωνίας, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τους εργαζομένους και η ενίσχυση της ΕΚΕ είναι προκλήσεις, καθώς η παρακολούθηση και η μέτρηση αυτών των πτυχών δεν είναι απόλυτα σαφής και συχνά είναι χρονοβόρα. Τέλος, στη διακυβέρνηση, η απαίτηση για αυξημένη διαφάνεια και η εφαρμογή αυστηρών ελεγκτικών διαδικασιών είναι κρίσιμη, μα ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιστάσεις, λόγω των παραδοσιακών επιχειρηματικών πρακτικών.
Αλεξανδρος Σακελλαρίου, Δ/ντής Ανάπτυξης, Keller Williams, Athens Center
Με την οικονομική δραστηριότητα να αποκτά ίση βαρύτητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της κοινωνίας έχουν πλέον επαναπροσδιοριστεί έννοιες όπως απόδοση, αξία και ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους παγκοσμίως. Το μήνυμα, ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να τραβά την παγκόσμια προσοχή με καταστροφικούς τρόπους που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν, μετατόπισε το θέμα από την επιστήμη σε κάτι που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής.
Οι προκλήσεις στον κλάδο ακινήτων ώστε ένας οργανισμός να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια στρατηγική ESG είναι πολλές. Πρώτο βήμα είναι μία αξιολόγηση ουσιαστικότητας για προσδιορισμό και κατανόηση της σχετικής σημασίας συγκεκριμένων θεμάτων ESG και βιωσιμότητας σε μια επένδυση ή εταιρική στρατηγική. Από εκεί και πέρα, σίγουρα λόγω των επιπρόσθετων αναγκών θα υπάρξει αρχικά μία επιπλέον προσπάθεια, ίσως και δυσκολία κατανόησης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το αποτέλεσμα που θα επιφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια και θα διευκολύνει την κατανόηση του αντικτύπου των επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία. Φαίνεται, ότι η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στη στρατηγική των επιχειρήσεων εξελίσσεται στον απόλυτο «κανόνα».
Γιώργος Διαμαντής, Technical Manager, Building Services & Sustainability, Arbitrage Real Estate
Οι προκλήσεις στην εφαρμογή των προτύπων ESG στην Ελλάδα σχετίζονται κυρίως με δυσκολίες στην ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών πρακτικών με τη βιωσιμότητα μα και στον τρόπο διοίκησης γενικά. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη ευρείας ενημέρωσης και εξειδίκευσης μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πρότυπα ESG βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, δημιουργώντας αβεβαιότητα.
Πρόκληση είναι και η αλλαγή στην επιχειρηματική κουλτούρα και στρατηγική που απαιτείται ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και στη διαφανή διαχείριση, ιδιαίτερα σε τομείς και οργανισμούς που η έμφαση δίνεται στη μείωση του κόστους και στα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Η αντίσταση στην αλλαγή και ο σκεπτικισμός για τα απτά οφέλη της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ESG δυσχεραίνουν περαιτέρω την πρόοδο. Επίσης, η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση που σχετίζεται με ESG καθιστά δύσκολη την επένδυση σε μεταρρυθμίσεις και τεχνολογίες. Τέλος, οι μοναδικές γεωγραφικές και οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας, λ.χ. ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από τουρισμό και ναυτιλία, καθιστούν δύσκολη την υιοθέτηση καθολικών προτύπων ESG. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων απαιτεί στοχευμένη κυβερνητική στήριξη, ΣΔΙΤ και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.