Ο Διευθυντής Έρευνας-Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης της ISOMAT εξηγεί γιατί τα προϊόντα της εταιρείας ξεχωρίζουν σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης, πυροπροστασίας και παθητικής δόμησης.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε αφενός τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε ανάπτυξη και, αφετέρου, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Πολιτείας τύπου «Εξοικονομώ»;

Μετά από μία παγκόσμια οικονομική και μετέπειτα υγειονομική κρίση είναι σημαντικό να γίνονται επενδύσεις σε μεγάλα έργα και ειδικά την παρούσα δύσκολη περίοδο ενεργειακής ανασφάλειας και μειωμένης επάρκειας πρώτων υλών. Η ανάπτυξη νέων υποδομών, τουριστικών εγκαταστάσεων και μεγάλων έργων, όπως το επικείμενο έργο του Ελληνικού, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, είναι καθοριστική για την επενδυτική επανατοποθέτηση της χώρας και τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης που θα δοθούν, οι οποίες σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου θα συμβάλουν στην οικονομική εξυγίανση. Η ISOMAT, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες, αναπτύσσει, παράγει και παρέχει προϊόντα, τα οποία διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις για να προσφέρουν ολοκληρωμένα συστήματα λύσεων στην κατασκευή. Οι έμπειροι μηχανικοί του Ομίλου ISOMAT συνεργάζονται με μελετητές και κατασκευαστές και συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων, από τον σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία τους, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις για κάθε κατασκευαστική ανάγκη.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», θεωρώ ότι είναι στρατηγικής σημασίας στα πλαίσια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ευρωπαϊκής δέσμευσης για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια, γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργειακή αναβάθμισή τους είναι καθοριστικής σημασίας. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ ότι η περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου ποσοστού χρηματοδότησης, σε εναρμόνιση με την πολιτική που ακολουθούν και άλλες χώρες της Ε.Ε., θα λειτουργούσε ως επιπλέον κίνητρο για τη στροφή των πολιτών στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των κατοικιών τους. Η ISOMAT πρωτοπορεί και σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία με εμπειρία 20 χρόνων στην εξωτερική θερμομόνωση και έχει αναπτύξει τα 5 διαφορετικά πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM, καλύπτοντας έτσι τις ειδικές απαιτήσεις κάθε κτιρίου.

Ποιες καινοτόμα τεχνολογικά λύσεις προσφέρει η ISOMAT για τη σύγχρονη οικοδομή;

Στην ISOMAT δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων του κατασκευαστικού κλάδου. Για τον λόγο αυτόν διαθέτουμε και 7 διαφορετικά χημεία Έρευνας και Ανάπτυξης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέπτυξε χρώμα χωρίς καθόλου συντηρητικά, το οποίο και έλαβε την αυστηρότερη οικολογική πιστοποίηση Blue Angel και είναι ιδανικό για άτομα που έχουν αλλεργίες στα φρεσκοβαμμένα χρώματα, οι οποίες προκαλούνται από τις ισοθειαζολινόνες, τα πιο κοινά συντηρητικά των πλαστικών χρωμάτων. Παράλληλα, αναφορικά με τα συστήματα επικόλλησης πλακιδίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα στην οικοδομή, έχουμε αναπτύξει την εξειδικευμένη κόλλα ISOMAT AK-23 XXL, η οποία διαθέτει μια ιδιαίτερη τεχνολογία πυρήνων κρυστάλλωσης και είναι ιδανική για την κόλληση μεγάλων πλακιδίων, και τον διακοσμητικό αρμόστοκο MULTIFILL DIAMOND 1-12, ο οποίος, επειδή δεν περιέχει τσιμέντο Portland, είναι φιλικός προς τον χρήστη και προσφέρει άριστη χρωματική σταθερότητα χωρίς λεκέδες αλάτων και διχρωμίες. Επιπλέον, είμαστε από τις λίγες εταιρίες παγκοσμίως που εδώ και 10 χρόνια, μετά από μία μεγάλη επένδυση, μπορούμε και παράγουμε μια ευρεία γκάμα πολυουρεθανικών στεγανωτικών ενός συστατικού, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα καινοτόμες και οριστικές λύσεις για τα προβλήματα στεγάνωσης ταρατσών και μπαλκονιών. Τέλος, με προτεραιότητά μας τη βιωσιμότητα, αναπτύσσουμε προϊόντα, τα οποία περιέχουν πρώτες ύλες από ανακυκλωμένα υλικά και διατίθενται σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ώστε να ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής.

Με ποιες σειρές προϊόντων απαντάτε στην ανάγκη για παθητικά κτίρια;

Η βιωσιμότητα αποτελεί για την ISOMAT στρατηγική προτεραιότητα, για τον λόγο αυτό εντάξαμε προσφάτως και στο λογότυπό μας τη φράση «ISOMAT. For a sustainable future».

Aναπτύσσουμε και παράγουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής. Προϊόντα που φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά όπως τα Indoor Air Comfort Gold, EMICODE, BLUE ANGEL και Ecolabel, τα οποία αναγνωρίζονται και για έργα που αποσκοπούν σε πράσινες πιστοποιήσεις όπως LEED, BREEAM κ.λπ.

Παράλληλα, η εφαρμογή συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, και έτσι μειώνεται δραστικά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα, που θεωρούνται κύρια υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πώς συμβάλλουν τα υλικά της ISOMAT στην παθητική και δομική πυροπροστασία;

Είναι γεγονός ότι η ενίσχυση της πυρασφάλειας των υποδομών αποτελεί πλέον προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Η πυροπροστασία των κατασκευών διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο για την ασφάλεια των ενοίκων, καθώς η επιβράδυνση ανάπτυξης και εξάπλωσης της φωτιάς είναι καθοριστική για τον χρόνο εκκένωσης των κτιρίων. Το ζητούμενο είναι προϊόντα υψηλής πυραντίστασης, τα οποία προδιαγράφονται όλο και περισσότερο σε νέα αλλά και σε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων. Τα δομικά προϊόντα αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στην ανάφλεξη και καύση, στην παραγωγή καπνού και στην παραγωγή φλεγόμενων σωματιδίων. Η ISOMAT, για τους λόγους αυτούς, ανέπτυξε δύο νέα, καινοτόμα προϊόντα που συμμετέχουν στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης και παρουσιάζουν άριστη συμπεριφορά σε υψηλές θερμοκρασίες και στη φωτιά, καθώς κατατάσσονται ως κλάση A2-s1,d0 κατά ΕΝ 13501-1. Πρόκειται για τον παστώδη, ακρυλικό τελικό σοβά με υψηλή αντίσταση στη φωτιά MARMOCRYL FR και το εύκαμπτο, παστώδες, οργανικό επίχρισμα με υψηλή αντίσταση στη φωτιά ISOMAT AK-THERMO ACRYL FR. Παράλληλα, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM WOOL (class A2-s1,d0 κατά EN 13501-1) αποτελεί την ιδανική λύση για κατασκευές με υψηλές απαιτήσεις πυρασφάλειας, καθώς ο πετροβάμβακας είναι πρακτικά άκαυστος και ο παστώδης σοβάς του συστήματος MARMOCRYL SILICONE-SILICATE παρουσιάζει επίσης εξαιρετική αντίσταση στη φωτιά (class A2-s1,d0 κατά ΕΝ 13501-1).