Επενδύσεις που θα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ αποκλειστικά σε πράσινα κτίρια, όσες δηλαδή είναι οι συνολικές επενδύσεις της δεύτερης ΑΕΕΑΠ στην αγορά, έχει προγραμματίσει και θα ολοκληρώσει η Prodea έως το τέλος της φετινής χρονιάς. «Πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον του κλάδου τα πράσινα κτίρια. Και σιγά σιγά η τάση αυτή επεκτείνεται και στα logistics αλλά και σε κάθε μορφή real estate», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το Υπερταμείου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή και του Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου.

Όπως είπε ο κ. Καρυτινός ο τομέας των logistics είχε την μεγαλύτερη εξέλιξη μέσα στην κρίση με αποδόσεις πάνω από 12%-13%, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν εξαιρετικά φθηνά, ενώ πλέον οι αποδόσεις των συγκεκριμένων ακινήτων είναι περίπου στο 7%. «Κανένας κλάδος δεν είχε τέτοια διαφορά στην ανάπτυξη. Οι λόγοι είναι προφανείς. Παράγεται έργο που δεν το είχαμε στη διάθεσή μας,φ όπως συμβαίνει και στα πράσινα γραφεία, όπου επίσης δεν διαθέτουμε σχετικές υποδομές. Στα logistics παράγονται ψηλότερα κτίρια έως 14 μέτρων λόγω των νέων τεχνολογιών και των ρομπότ που τοποθετούνται, ενώ θα έρθουν και ψηλότερα κτίρια.

Η χώρα όμως παρουσιάζει και συγκριτικά πλεονεκτήματα καθότι αποτελεί κόμβο λόγω της Cosco αλλά και του Πειραιά, ενώ ελπίζω ότι αντίστοιχος κόμβος θα είναι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα logistics είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς γι’ αυτό και υφίσταται ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους», συμπλήρωσε. Συγκρίνοντας τη φύση των ακινήτων της Prodea με εκείνα του Υπερταμείου ο κύριος Καρυτινός ανέφερε ότι τα ακίνητα της εταιρείας του έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα ως προς την αξιοποίησή τους, είναι αστικά και με συγκεκριμένες χρήσεις σε αντίθεση με εκείνα του Δημοσίου όπου μπορεί να υπάρξουν για παράδειγμα προσφυγές από κατοίκους ή φορείς που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το έργο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ελληνικό όπου οι υποδομές όπως είπε θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πριν από 12 χρόνια και τελικά ξεκίνησαν σήμερα.

Βασικός πυλώνας στρατηγικής του Υπερταμείου ο κλάδος των ακινήτων
Από την πλευρά του το Υπερταμείο έχει θέσει ορίζοντα τριετίας τόσο για τη βελτίωση οικονομικών δεικτών, όσο και για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με τον πολίτη, επισημαίνοντας ότι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το Υπερταμείο είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων του Δημοσίου και η αξιοποίησή τους αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες στρατηγικής του. Το βασικότερο μέρος αυτών των ακινήτων ανήκει στην ΕΤΑΔ, ενώ ένα μικρότερο μέρος ανήκει στις υπόλοιπες θυγατρικές του Υπερταμείου. Στόχος σύμφωνα με τον Γρηγόρη Δημητριάδη από πλευράς του φορέα είναι ο συντονισμός των διαφορετικών θυγατρικών για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να μετράμε για να δούμε ακριβώς τι έχουμε. Η αρχή έγινε με την αξιολόγηση 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ, η οποία έχει περίπου 70.000 ακίνητα». Επίσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ όπως ανέφερε, έχει στο χαρτοφυλάκιό της το Θριάσιο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, «δείχνοντας πώς μπορεί να γίνει ένα κομβικής σημασίας logistic center για την Ελλάδα».

Η Ελλάδα το καλύτερο και αναξιοποίητο οικόπεδο στην Ευρώπη
O διευθύνων σύμβουλος της Prodea ανέφερε σε άλλο σημείο τοποθέτησής του ότι η Ελλάδα αποτελεί το καλύτερο οικόπεδο στην Ευρώπη, το οποίο ωστόσο η χώρα δεν εκμεταλλεύεται στο βαθμό που θα μπορούσε. «Το real estate με βάση τις μελέτες ακολουθεί την πορεία της οικονομίας με υστέρηση 1-2 ετών. Στην Ελλάδα όμως υφίστανται πολύ ειδικές συνθήκες. Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς ότι σε μεγάλες κρίσεις όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ο κλάδος θα κατέρρεε, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι το real estate δεν βασίζεται σε πολύ μεγάλες εταιρείες, καθότι είναι κατακερματισμένος ο κλάδος. Στη χώρα μας είχαμε πολλούς κατασκευαστές ακινήτων που περάσαν καλές εποχές προ κρίσης, ωστόσο με την κρίση απλώς σταμάτησαν να παράγουν. Είχαν όμως πολύ χαμηλό έως μηδενικό δανεισμό και ο καθένας από αυτούς είχε ελάχιστο στοκ. Το περιορισμένο στοκ είναι ο βασικότερος λόγος που επηρεάζει μεγάλες εταιρείες σε μεγάλες κρίσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build