Τον δρόμο για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα», στην περιοχή Ελληνορώσων, άνοιξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία ενέκρινε πρόσφατα τους περιβαλλοντικούς όρους για το μεγαλόπνοο έργο. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 η ΔΕΗ είχε αναδειχθεί πλειοδότρια για τη μίσθωση για 50 χρόνια (με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης της μίσθωσης) του εν λόγω πρώην στρατοπέδου, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία» και είναι ένα ακίνητο εμβαδού 18,6 στρεμμάτων με 22 κτίρια συνολικής επιφάνειας 7.582 τετραγωνικών μέτρων.

Η τιμή εκκίνησης για το ετήσιο συνολικό μίσθωμα είχε οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 133.333,33 ευρώ τον μήνα. Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας άνω των 30.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα στεγάζει τις υπηρεσίες διοίκησης της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο/αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, ενώ θα διαθέτει και υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης κλπ. Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο κτίριο σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες προδιάγραφες, προκειμένου να λάβει πιστοποίηση κατά LEED και WELL. Οι μελέτες εκπονούνται από τα γραφεία Bobotis+Bobotis Architects, NAMA Consulting Engineers and Planners και JEPA Ltd. Ήδη μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατεδάφισης υπαρχόντων κτιρίων, τις οποίες έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από τον Ιανουάριο του 2023.

Το κτίριο στη Χρήστου Λαδά
Σημειώνεται, ότι, πέρα από το κτιριακό συγκρότημα στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα», υπηρεσίες του ομίλου ΔΕΗ στεγάζονται ήδη στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά, το οποίο έχει μισθώσει στο σύνολό του. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης στον όμιλο ΔΕΗ είναι 3.074,11 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από οκτώ ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων και από ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «Very Good».