Μπορεί, πλέον, να ξεκινήσει το μεγάλης σημασίας έργο της ανάπλασης του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, καθώς το εργολαβικό συμφωνητικό για την υλοποίησή του υπογράφτηκε, από τον Δήμο Καισαριανής και τον ανάδοχο. Προσφέροντας μέση έκπτωση 5,27%, η κοινοπραξία με την επωνυμία «Κ/Ξ Σκοπευτήριο Καισαριανής», την οποία αποτελούν οι εταιρείες «Τεχνική Έργων ΑΕ» και «Χ και Χ Καλλονιάτη & ΣΙΑ ΟΕ», κατόρθωσε να της κατακυρωθεί η σύμβαση του project, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 6.610.151,66 ευρώ (με ΦΠΑ) ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ιστορικά κτίρια και χώροι θα αναπλαστούν

Οι παρεμβάσεις που βαίνουν προς υλοποίηση αφορούν σε αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου. Ειδικότερα, ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο/στέκι νεολαίας και καμαρίνια (τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ανοικτού θεάτρου 800 θέσεων που θα κτιστεί μπροστά από τον πολυχώρο).

Επιπλέον, το ιστορικό κέντρο διασκέδασης «Χάραμα» θα αναπλαστεί. Θα γίνει, συγκεκριμένα, ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα ονομαστεί «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια. Εκεί, θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του «Χαράματος» θα φιλοξενούνται, επίσης, αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Εκτός των παραπάνω, θα γίνουν και έργα για την ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Λόγου χάρη, θα τοποθετηθούν μηχανολογικά συστήματα και σύστημα φωτισμού στο Πάρκο του Σκοπευτηρίου υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας λόγω της μεγάλης του έκτασης. Ακόμη, εκεί που σήμερα βρίσκεται χωμάτινο αυτοσχέδιο γήπεδο θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής, ενώ θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι αθλητικοί χώροι καλαθοσφαίρισης.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ άλλων, η πλατεία με τα συντριβάνια πίσω από το αθλητικό συγκρότημα της Νήαρ Ηστ θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού, θα γίνουν σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης και εργασίες αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους Δήμους και, επίσης, κτίρια και περιβάλλων χώρος θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει στη διάθεσή της 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να αποπερατώσει το έργο. Επισημαίνεται, ότι τη μελέτη της ανάπλασης εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Studio75».