Η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την κατακύρωση της σύμβασης εκτέλεσης έργων αποκατάστασης του «Αρχοντικού Γεωργιάδη» στη Μυτιλήνη, ώστε αυτό έπειτα να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού με υπερτοπικό χαρακτήρα. Το συμφωνητικό κατακυρώθηκε στην εταιρεία Α. Νικολιάς ΕΕ, η οποία θα έχει στη διάθεσή της 700 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία της υπογραφής του για να αποπερατώσει τις προβλεπόμενες εργασίες. Στα 2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) ανερχόταν ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου.

Πώς θα διαμορφωθεί το κέντρο πολιτισμού
Το, ιδιαίτερο και με μεγάλη ιστορία, «Αρχοντικό Γεωργιάδη» βρίσκεται στην περιοχή Επάνω Σκάλα του Δήμου Μυτιλήνης. Όπως προβλέπει η μελέτη, ο κτιριοδομικός χαρακτήρας του κτιρίου Α’ πρόκειται να διατηρηθεί, ενώ και τα δύο ακόμα υφιστάμενα κτίρια (Β’ και Γ’) θα αποκατασταθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Το κτίριο Α’ αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έτσι θα είναι πλήρης και λεπτομερειακή η αποκατάσταση των μορφών του εξωτερικού κελύφους του. Αλλά, όπως διευκρινιζόταν στο κείμενο της προκήρυξης, η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του εσωτερικού του θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι νέες του χρήσεις. Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου θα στεγαστούν χώροι πολλαπλών χρήσεων καλλιτεχνικής έκφρασης (λ.χ. εκθεσιακοί, θεατρικών, προβολών, μουσικών παραστάσεων, παρουσιάσεων, χορωδιακός), ενώ στον όροφο, εκτός από δύο ακόμα εκθεσιακούς χώρους και ενός βοηθητικού, θα βρίσκεται και χώρος συνεδριάσεων.

Η σοφίτα προορίζεται για χώρος φιλοξενίας φοιτητών που θα επισκέπτονται την πόλη για ακαδημαϊκούς λόγους, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο ισόγειο του κτιρίου Β’ θα υφίσταται ένας υποστηρικτικός χώρος των χρήσεων του ισογείου του κτιρίου Α’ με κύρια χρήση καμαρίνια. Ο όροφος προορίζεται για διαμέρισμα φιλοξενίας. Τέλος, στο υπόγειο του κτιρίου Α’ θα στεγαστούν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου και αποθηκευτικοί χώροι. Το κτίριο Γ’ προτείνεται να στεγάσει εντευκτήριο για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους του κτιρίου.