Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, συζήτηση που αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ. Σε αυτό το πλαίσιο υφίσταται ανταλλαγή προβληματισμών μεταξύ της Premia Properties και των υπολοίπων ΑΕΕΑΠ μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Στο γεγονός αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα υφιστάμενα δεδομένα δεν θα δυσχεράνουν περαιτέρω τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων.

«Θέλουμε ως εταιρεία να σεβαστούμε τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ, ο οποίος δημιουργήθηκε για να δώσει την δυνατότητα εναλλακτικής επένδυσης σε θεσμικούς επενδυτές και σε ιδιώτες στην ακίνητη περιουσία και όχι για να παρκάρουν οι πλούσιοι αφορολόγητα τα ακίνητά τους σε εταιρείες. Είναι θετικό ότι πέρα των υπαρχουσών εταιρειών, υφίστανται και ορισμένες ακόμη που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μπουν στο Χρηματιστήριο εντός του 2022 και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δημιουργείται ένας κλάδος στο Χρηματιστήριο, γεγονός που ευνοεί την Κεφαλαιαγορά, το real estate καθώς και τον θεσμό του Χρηματιστηρίου».

Στόχος των συγκεκριμένων συζητήσεων είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τον νόμο 2778, με τον Κώστα Μαρκάζο να αναφέρει ότι πρόκειται για έναν παλιό νόμο, ο οποίος όπως είπε δημιουργήθηκε για άλλες προδιαγραφές και σε άλλες εποχές. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο εν λόγω νόμος ενέχει προβλέψεις που αφορούν σε εταιρείες, ενώ οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ είναι πλέον όμιλοι, με πολλές περισσότερες εταιρείες στην ομπρέλα τους.

Έφερε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχουν ακίνητα στην Ελλάδα που διαθέτουν φωτοβολταϊκά στις στέγες, και ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει σε μία ΑΕΕΑΠ να εντάξει κτίρια αυτής της μορφής στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. «Εκτός των άλλων δεν γίνεται να υπάρχει περιορισμός 25% στην αναλογία των οικιστικών ακινήτων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου», σημείωσε ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ. «Η Premia δεν θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη ακινήτων» Ο κύριος Μαρκάζος ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι η Premia δεν θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη ακινήτων, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία της οποίας είναι επικεφαλής αποτελεί μία επενδυτική οντότητα στον τομέα των ακινήτων.

Οι νέες επενδύσεις σε εστίες της Hamlet και ο στόχος του 1 δισ.
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Premia στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ήταν ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σήμερα μαζί με το ταμείο και μερικές εξαγορές που έγιναν στο πρώτο τρίμηνο η αξία των επενδύσεων ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ προέρχεται ταμειακά διαθέσιμα. Ο αρχικός στόχος της ΑΕΕΑΠ ήταν να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ σε αξία χαρτοφυλακίου εντός τριετίας, με στόχο να φτάσει το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί στρατηγικό στόχο. Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο αφορούν στην εξαγορά τριών ακινήτων φοιτητικών εστιών στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες διαχειρίζεται η Hamlet Student Flats και πρόκειται για νεόδμητες εγκαταστάσεις που δεν απαιτούν παρεμβάσεις προς ανακαίνισή τους. Η Premia στοχεύει να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω στον τομέα των φοιτητικών ακινήτων και των serviced appartements. Ταυτόχρονα εξετάζονται και άλλες επενδύσεις με το συνολικό επενδυτικό πλάνο για το 2022 να υπερβάινει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, αναφερόμενος στην διαδικασία μετατροπής της εταιρείας από Α.Ε. σε ΑΕΕΑΠ, έκανε λόγο για μία στρατηγική δέσμευση και μία συνειδητή επιλογή που είχε γίνει γνωστή αρκετό καιρό νωρίτερα. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αλλάζει η νομική μορφή της εταιρείας, εντούτοις εγκρίνεται η αδειοδότησή της ως ΑΕΕΑΠ. «O θεσμός των ΑΕΕΑΠ αποδείχθηκε ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός θεσμός για την ελληνική πραγματικότητα κάτι που αποδείχθηκε μέσα από την κρίση, ενώ ταιριάζει και με την φιλοσοφία της εταιρείας μας», σημείωσε ο κύριος Μαρκάζος. Επιδίωξη της Premia σύμφωνα με τον ίδιο είναι να αξιοποιήσει κατά κύριο λόγο τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η λειτουργία μιας ΑΕΕΑΠ, έναντι όπως είπε «όλων των υπολοίπων παραμέτρων, που αποτελούν δεσμεύσεις σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο νόμος».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build