Τα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 ανακοίνωσε η Premia Properties, στα οποία καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 26% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 62% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. το 2022) και τα Adjusted EBITDA σε 12,1 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. το 2022). Ακόμη, το περασμένο έτος σημειώθηκαν υψηλά συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 45 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, με την καθαρή θέση του να διαμορφώνεται σε 147,2 εκατ. ευρώ, τον καθαρό δανεισμό του σε 154,6 εκατ. και το συνολικό ενεργητικό του να ανέρχεται σε 356,1 εκατ. ευρώ.
Πάντως, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBΙΤDA), τα κέρδη προ φόρων αλλά και τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικά τα τελευταία επηρεάστηκαν κυρίως, όπως η ίδια εξηγεί, «από τις χαμηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση». Επιπλέον, το 2023 η Premia εξασφάλισε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ): υπέγραψε δανειακές συμβάσεις για τα υπό ανάπτυξη έργα της (Athens Heart, Ξάνθη) εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις έως 19,8 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ.
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οι επενδύσεις
Από εκεί και πέρα, τη χρονιά που πέρασε ο όμιλος είχε υπό τη διαχείρισή του 51 ακίνητα και περίπου 384 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων, με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε 307,2 εκατ. ευρώ (αυξημένη 13% από το 2022). Εντός του 2023 η εταιρεία απέκτησε και δύο νέα επενδυτικά ακίνητα (εγκαταστάσεις «Ιόλη» και κτίριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη) και ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο που εντάσσεται στον σχεδιασμό αξιοποίησης του ακινήτου, ενώ ξεκίνησαν η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε «πράσινο» συγκρότημα γραφείων που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και η προαναφερθείσα μετατροπή του ακινήτου στην Ξάνθη σε σύγχρονη φοιτητική εστία δυναμικότητας 102 δωματίων (σ.σ. αυτά τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024).
Αναφορικά με τις επενδύσεις σε υφιστάμενα ακίνητα και την ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου, εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ακίνητο της Premia στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (μισθωτής: Leroy Merlin), η επέκταση ακινήτου στην Παιανία (μισθωτής: Pepco) και η επέκταση ακινήτου στον Ασπρόπυργο (μισθωτής: Friesland). Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτου της Premia στον Βοτανικό με σημαντικό κέρδος. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2023 η εταιρεία συμμετείχε σε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά – επρόκειτο για τη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Skyline» από τον όμιλο Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα «P&E Investments Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ακινήτων», στο οποίο η Premia συμμετέχει με ποσοστό 25%.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build