Τα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκανε γνωστά η Premia Properties, υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδά της ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 9% σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου διαστήματος του 2023 (σ.σ. 4,2 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία προσθέτει ότι στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφηκε, επίσης, αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της (adjusted EBITDA) κατά 21%, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ειδικότερα, τα adjusted EBITDA ήταν 3,2 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, όταν το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν 2,6 εκατ.

Παράλληλα, ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 1,7 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο ήταν 3,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξηγεί, ότι τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν «από τις χαμηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023». Ακόμη, το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση, με την καθαρή θέση του ομίλου να διαμορφώνεται σε 148,5 εκατ. ευρώ, τον καθαρό του δανεισμό σε 166 εκατ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό του να ανέρχεται σε 364 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα
Η εισηγμένη αναφέρει επίσης στην ενημέρωσή της ότι 53 ακίνητα και περίπου 385.000 τ.μ. κτιρίων βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ομίλου, με τη συνολική αξία των επενδύσεων να διαμορφώνεται σε 319 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το τέλος του 2023. Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία συνέχισε να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις και να διαχειρίζεται ενεργά το χαρτοφυλάκιό της. Υπενθυμίζει, δε, ότι βρίσκονται εν εξελίξει η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε πράσινο συγκρότημα γραφείων και η ανάπτυξη σύγχρονων φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη, ενώ αποκτήθηκαν δύο νέα επενδυτικά εμπορικά ακίνητα και υπογράφτηκαν προσύμφωνα πώλησης δύο ακινήτων (μη αξιοποιήσιμα οικόπεδα στο νησί της Πάρου).

Οι προοπτικές για το 2024
Από εκεί και έπειτα, σχολιάζοντας τις προοπτικές του 2024, η Premia Properties τονίζει ότι παραμένουν θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζει ωστόσο το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον ρευστό.
Στο περιβάλλον αυτό, προτεραιότητα της διοίκησης της εταιρείας παραμένει «η συνεπής και αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της» και δίνεται έμφαση «στην έγκαιρη ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και συναλλαγών (Γραφεία ΑΑΔΕ στην Πειραιώς 180, φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, νέο logistics στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Iron Mountain, Project «Skyline») που σταδιακά θα ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις».
Επίσης, η Premia καθιστά σαφές και ότι «διερευνά την αγορά για τον εντοπισμό νέων κατάλληλων επενδύσεων» και παράλληλα «επιδιώκει τη χρηματοδότησή της με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».