Πλάνο επέκτασης με τη δημιουργία φοιτητικών εστιών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει ενεργή ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει καταρτίσει η Premia Properties. Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Κώστας Μαρκάζος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων: «Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούν οι φοιτητικές κατοικίες στην Ξάνθη όπου έχουμε επενδύσει, ενώ θα υφίσταται και σούπερ μάρκετ στο ισόγειο. Είναι ένα πείραμα που πιστεύουμε, θέλουμε να επεκταθούμε σε όλες τις πόλεις. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει αρκετά χρόνια στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί».

Κατά τον κ. Μαρκάζο, η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών αποτελεί μία από τις κυρίαρχες τάσεις στον τομέα των ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Επιδίωξη της Premia είναι να εντοπίσει ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν κατάλληλα.Το ύψος της επένδυσης στην Ξάνθη  ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρουσιάζει απόδοση περίπου 7,3%, χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόδοση στην Ευρώπη. Κατά τον κ. Μαρκάζο οι συγκεκριμένες αναπτύξεις αποτελούν συναφή δραστηριότητα με την δημιουργία οικιστικών ακινήτων και έρχονται να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για ποιοτικές φοιτητικές κατοικίες στην Ελλάδα.

Παραδόθηκε πριν λίγες ώρες το κτίριο της ΑΑΔΕ
Πριν από λίγες ώρες παραδόθηκε το νέο συγκρότημα στην οδό Πειραιώς στην ΑΑΔΕ, η οποία θα μεταφέρει εκεί τις κεντρικές της υπηρεσίες. Το εν λόγω ακίνητο στέγαζε στο παρελθόν το εμπορικό κέντρο Athens Heart. Με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Premia Properties, από την αξιοποίησή του θα προκύψουν ετησιοποιημενα μισθώματα ύψους 4,6 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία φορέας του δημοσίου τομέα μισθώνει ένα πιστοποιημένο πράσινο κτίριο. Σε αυτό θα φιλοξενηθούν εννέα υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και 1.700 άτομα προσωπικό. «Κάναμε μια υπέρβαση στην προκειμένη περίπτωση, καθώς σε γενικές γραμμές οι επενδυτές αποφεύγουν το Δημόσιο.

Η πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED δεν ήταν απαίτηση του Δημοσίου, ενώ το όφελος είναι μεγάλο για το δημόσιο καθώς το μίσθωμα είναι μικρότερο των 15 ευρώ ανά τ.μ. Η μετατροπή από εμπορικό κέντρο σε σύγχρονα γραφεία πραγματοποιήθηκε σε 11 μήνες. Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο για νέες παρόμοιες κινήσεις. Είναι ένα πείραμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, προς όφελος και των δύο. Μόνο από την ενεργειακή απόδοση η ΑΑΔΕ θα εξοικονομήσει πόρους κατά 60%», εξήγησε ο κ. Μαρκάζος.

Στο πλάνο η αύξηση της διασποράς των μετοχών
Σε ό,τι αφορά στη διασπορά των μετοχών, ανέρχεται σε ποσοστό που αγγίζει το 21% και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, πρόκειται να αυξηθεί, ανεξαρτήτως του χρηματιστηριακού κανονισμού που ορίζει ότι το free float των εισηγμένων εταιρειών πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%. «Ο βασικός μέτοχος (Ηλίας Γεωργιάδης) δεν έχει πρόβλημα να μειώσει το ποσοστό του. Προσπαθούμε να αυξήσουμε και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, αν και βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Μαρκάζος.