Μοντέλο Εκπαιδευτηρίων Δούκα, όπου πρόσφατα απέκτησε τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου στο Μαρούσι, αλλά και ανάλογο με αυτό της κίνησης απόκτησης των εγκαταστάσεων της οινοποιείας Μπουτάρη, θα ακολουθήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα Μαρκάζο, οι εναλλακτικές επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της εισηγμένης και για μελλοντικές εξαγορές. Πρόσφατα η ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε συμφωνία για εξαγορά μίας εγκατάστασης logistics εντός Αττικής.

Το όφελος της εξαγοράς των κτιρίων στον Δούκα
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος σε ερώτημα μετόχου αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έγινε ΑΕΕΑΠ, ο Κώστας Μαρκάζος, αιτιολόγησε τη συγκεκριμένη απόφαση, λέγοντας ότι οι ΑΕΕΑΠ λαμβάνουν άδεια διατηρώντας φορολογικό προνόμιο σύμφωνα με τις επενδύσεις και με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ωφέλεια συνίσταται ανάλογα με τα ακίνητα που θα αγοράσει μία εταιρεία. Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο η αγορά στα εκπαιδευτήρια Δούκα μας ωφέλησε φορολογικά κατά 600.000 ευρώ. Σε βάθος χρόνου υπολογίζουμε σε πολλά εκατομμύρια το φορολογικό όφελος. Το βασικό μας όμως κριτήριο εκτός των άλλων είναι να ταιριάζει το οτιδήποτε στον χαρακτήρα μας ως επενδυτική εταιρεία, αλλά να είναι συμφέρον και για τους επενδυτές».

Ο σχεδιασμός της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα έχει 500 εκατ. ευρώ σε ενεργητικό – κάτι που μπορεί να συμβεί και νωρίτερα – και 1 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, κάτι που όπως επισήμανε ο κύριος Μαρκάζος μπορεί επίσης να το πετύχει και νωρίτερα. «Το ύψος των επενδύσεων που έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε είναι από 100 έως και 150 εκατομμύρια και υπάρχουν στο τραπεζι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις συνθήκες που επικρατούν. Δεν θα βιαστούμε να επενδύσουμε εάν οι επενδύσεις δεν ικανοποιούν τα δικά μας κριτήρια». Ως προς το μέρισμα των μετόχων ανέφερε ότι το 2023 η ΑΕΕΑΠ θα δώσει αφορολόγητο μέρισμα χωρίς παρακράτηση, που θα ανέλθει στο 50% των κερδών, εξαιρουμένων των κερδών που δεν είναι ταμειακά κέρδη.

Τα χαρακτηριστικά που την θωρακίζουν απέναντι στην κρίση
Αναφερόμενος στην επενδυτική στρατηγική της Premia Properties o Κώστας Μαρκάζος σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα. Τόνισε ότι η εταιρεία έχει θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει και τις τρέχουσες ιδιάζουσες συνθήκες. «Έχουμε ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, διασπορά μισθωτών που δεν υπερβαίνει το 10%, δεν έχουμε χάσει ούτε ένα ευρώ από μισθώματα στη διάρκεια της κρίσης, έχουμε 7,7% gross asset yield, 6,5 χρόνια μέση διάρκεια μισθώσεων και χαμηλό συντελεστή μόχλευσης. Διατηρούμε ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 87 εκατ. ευρώ. Είμαστε σε πολύ καλή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build