Τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν και η ταυτότητα του έργου. Προβλέπεται ενισχυμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Αντίστροφη μέτρηση για την κομβικής σημασίας Παράκαμψη Χαλκίδας. Το ΥΠΟΜΕ, ως αναθέτουσα αρχή, έχει προγραμματίσει για τις 22 Φεβρουαρίου τη δημοπράτηση του άξονα που καθυστέρησε εξαιτίας της χρηματοδότησής του.

Παναγής Τονιόλος, διευθυντής ADT Omega
«Με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, που προσομοιάζει περισσότερο στα ΣΔΙΤ, ο κατασκευαστής θα αναλάβει τις οριστικές μελέτες για το έργο. Έχοντας ως βάση το value engineering, θα πρέπει να πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά θα έχει την ευχέρεια να προτείνει λύσεις μειωμένου κόστους μέσα στο έργο».

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου στο Construction, στόχος είναι «εντός του 2022 να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνονται οι σχετικές διαδικασίες» και ο ανάδοχος μάλιστα «να ανακηρυχθεί το πολύ έως τον Μάιο» του ίδιου έτους. Εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των κατασκευών του άξονα, οι εργασίες αναμένονται να διαρκέσουν 48 μήνες, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2023, και να ολοκληρωθούν το 2027. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί άμεσα στο προσεχές χρονικό διάστημα από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο συγκεκριμένος άξονας έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι το πρώτο οδικό έργο που θα γίνει στην Εύβοια εδώ και δεκαετίες, αλλά και θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του νησιού. Με την κατασκευή του τμήματος Παράκαμψης Χαλκίδας και της διοχέτευσης σ’ αυτό της διερχόμενης κυκλοφορίας, αφενός θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία που θα ακολουθεί τη νέα οδό και θα περιορισθεί σημαντικά ο χρόνος των μετακινήσεων, αλλά και – παράλληλα – θα ευνοηθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στις επηρεαζόμενες αστικές περιοχές με θετική επίδραση στο περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Συνολική και ενιαία λύση
Ο οδικός άξονας Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη Βόρεια Εύβοια, αλλά και στο σχέδιο ανασυγκρότησης του νησιού μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του έργου είναι πως πλέον αντιμετωπίζεται συνολικά, ξεκινώντας από το τέλος της παραχώρησης Αθήνας-Σχηματάρι, δηλαδή πριν από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας, συνεχίζοντας σε όλο το τμήμα της Παράκαμψης έως τα Ψάχνα και έως τη σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας.

«Πρόκειται για ένα συνολικό έργο μέχρι την Παράκαμψη Ψαχνών, που δίνει λύσεις στο πρόβλημα της Χαλκίδας-Νέας Αρτάκης και Ψαχνών συνολικά και ενιαία», επισημαίνει ο διευθυντής της ADT Omega, Παναγής Τονιόλος. «Προηγουμένως συζητούνταν μόνο αυτό που λέμε Παράκαμψη Χαλκίδας, δεν περιλαμβανόταν δηλαδή το τμήμα από τον κόμβο Σχηματαρίου έως τη Νέα Λάμψακο και επίσης το τμήμα της Παράκαμψης Ψαχνών και η σύνδεση Βόρειας και Νότιας Εύβοιας».

Βιώσιμος, πλέον
Η Παράκαμψη Χαλκίδας βρέθηκε παλιότερα στο στόχαστρο της ομάδας Jaspers που είναι αρμόδια, μεταξύ των άλλων, για την υποβοήθηση των διαδικασιών ένταξης των μεγάλων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και παράλληλα λειτουργεί ως Τεχνικός Σύμβουλος στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει τον έλεγχο της Αίτησης Χρηματοδότησης που υποβάλλεται για αυτά. Από τον έλεγχο της Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (ΑΚΟ) που πραγματοποίησαν αρχικά οι πραγματογνώμονες της Jaspers προέκυψαν «σημαντικά θέματα σχετικά με τον σχεδιασμό του έργου όπως η διαστασιολόγηση τμήματος του έργου και η σκοπιμότητα κατασκευής ανισόπεδων κόμβων, καθώς και θέματα μεθοδολογίας» που οδήγησαν σε αναπροσαρμογή της ΑΚΟ.

«Το έργο ξεκίνησε να μελετάται αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τα κυκλοφοριακά στοιχεία έδειχναν τότε μεγαλύτερη κυκλοφορία που απαιτούσε την κατασκευή ενός τμήματος τετράιχνης κυκλοφορίας, περίπου 15 χιλιομέτρων», εξηγεί ο κ. Τονιόλος και προσθέτει: «Πλέον, όμως αυτό το τμήμα, από τη σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας μέχρι τον κόμβο προς τη Στενή γίνεται δίιχνο με προοπτική τετράιχνου. Δηλαδή το πλάτος του δρόμου θα κατασκευαστεί δίιχνο με τις προδιαγραφές, τους ανισόπεδους κόμβους και τις γέφυρες του τετράιχνου. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί πολύ εύκολα σε αυτοκινητόδρομο αν αυτό αποδειχθεί ότι απαιτείται λόγω αύξησης της κυκλοφορίας. Έτσι, θα είμαστε σύμφωνοι με τις ευρωπαϊκές αρχές της βιωσιμότητας και ισόρροπης ανάπτυξης».

Τετράιχνο θα είναι το τμήμα από το τέλος της παραχώρησης μέχρι τη σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας, περίπου 4 χιλιομέτρων. Εκεί θα υπάρξουν δύο ανισόπεδοι κόμβοι λόγω της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, ενώ έχει προβλεφθεί πάνω στη Γέφυρα Χαλκίδας, όπου υπάρχει τώρα μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, να δημιουργηθεί μια τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας που θα αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με τον φόρτο κυκλοφορίας.

Δύο αγωγοί κατά των πλημμυρών
Ως γνωστόν, η Εύβοια πέραν των πυρκαγιών πλήττεται συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα. Από τη μελέτη του έργου, λοιπόν, δεν απουσιάζει η πρόβλεψη κατασκευής κατά προτεραιότητα δύο κλειστών αποχετευτικών αγωγών.

«Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό, στο οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα αν και υπήρχε στον παλιότερο σχεδιασμό, είναι ότι στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο αποχετευτικών αγωγών. Ο ένας λέγεται αγωγός της Δοκού και ο δεύτερος, αντιπλημμυρικός αγωγός της Χαραυγής, οι οποίοι κινούνται από το ύψος του δρόμου της Παράκαμψης Χαλκίδας και φτάνουν έως τη θάλασσα», τονίζει ο κ. Τονιόλος, σημειώνοντας πως μέσω αυτών θα αποχετεύονται τα νερά ώστε να μην προκύψει θέμα πλημμύρας. «Το πρώτο έργο που θα εκτελέσει ο κατασκευαστής του οδικού έργου είναι αυτοί οι δύο αγωγοί».

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως η πρόβλεψη για την κατασκευή αυτών των δύο αγωγών δεν ήταν εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί έπρεπε να ληφθούν εγκρίσεις από πολλές διαφορετικές διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών.

Για τη συνολική ανάπτυξη της Εύβοιας
Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν από τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα/Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την Παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της Βόρειας Εύβοιας.

«Η δημιουργία αυτού του ενιαίου έργου θα επιτρέψει τόσο στην πόλη της Χαλκίδας όσο και στη Νέα Αρτάκη τη διαμόρφωση του νυν δρόμου σε μια αστική διατομή ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, να γίνονται εύκολα οι προσβάσεις στις τουριστικές περιοχές, και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο κ. Τονιόλος. «Αυτή είναι μια μελέτη που εκπονείται αυτήν τη στιγμή, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών, για να χρησιμοποιηθεί αφού κατασκευαστεί ο νέος δρόμος, και εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», συμπληρώνει ο επικεφαλής της ADT Omega.


Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:
1) Αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλάτους 22,25 – 24,50 μ. στα τμήματα «Α.Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου (ως προαίρεση) και «Νέα Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου» (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Από τη Χ.Θ.4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω διατομής αυτοκινητοδρόμου σε διατομή μίας λωρίδας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ πλάτους 11 μ. (τυπική διατομή β2σ), η οποία και εφαρμόζεται στο σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα.
2) Του εναπομένοντος τμήματος της Παράκαμψης Χαλκίδας «Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά» (Χ.Θ. 6+000 – 20+760) ως κλειστής αρτηρίας δίιχνης διατομής β2σ.
3) Των τμημάτων προαίρεσης της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, από τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας μέχρι το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια, με δίιχνη διατομή β2σ.