Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης συνόδου του Aristotelis Climate Forum (ACF), που είχε θέμα «Κυκλική και βιώσιμη οικονομία: Προσαρμογή στην κλιματική κρίση-Στρατηγικές ανάπτυξης και διαχείρισης κινδύνου».
Η σύνοδος της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και την εξέλιξη της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας πρόβαλε την ανάγκη ενός συστηματικού δημόσιου διαλόγου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προς ένα νέο, πιο βιώσιμο και κυκλικό τρόπο ανάπτυξης.

Στη διάρκειά της κατέθεσαν τις απόψεις τους πάνω από 40 αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ την παρακολούθησαν 200 καλεσμένοι από τον χώρο της αγοράς και 500 ενδιαφερόμενοι μέσω ζωντανής διαδικτυακής αναμετάδοσης. Η σύνοδος άνοιξε με τοποθετήσεις επάνω στα ζητήματα, π.χ., της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων σε περίοδο εξέλιξης της κλιματικής κρίσης και των έργων ανασυγκρότησης και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Ακολούθησαν επτά κύκλοι συζητήσεων σε πάνελ, με θέματα όπως, λ.χ., πρότυπα κυκλικής ανάπτυξης για την ανθεκτικότητα νησιωτικών συστημάτων, αποκατάσταση εδαφών και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και Zero Waste: μείωση αποβλήτων σε κυκλικά συστήματα.

Τα συμπεράσματα της συνόδου
Η σύνοδος έκλεισε με σημαντικά συμπεράσματα και το σαφές μήνυμα, πως η βιωσιμότητα είναι περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική, με την κυκλική οικονομία να αναδεικνύεται ως κλειδί για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών. Ως κύρια πρόκληση αναδείχθηκε η ανάγκη υιοθέτησης του μοντέλου του «zero waste», με την ενίσχυση των συνεργατικών οικοσυστημάτων και μαζί την ενεργειακή αξιοποίηση κάθε αποβλήτου. Ακόμη, η βιώσιμη διαχείριση υδάτων, η μείωση χρήσης πόσιμου νερού για μη πόσιμες ανάγκες και η ανάγκη εσωτερικής επικοινωνίας στις επιχειρήσεις για εφαρμογή στρατηγικών ESG ορίστηκαν ως βασικές προτεραιότητες για το μέλλον. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, πως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η θεσμοθέτηση κανόνων σε όλο το εύρος της παραγωγής είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Τέλος, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας ως δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, την οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας.