Σπουδαία διάκριση για την Potiropoulos+Partners, καθώς απέσπασε το A’ Design Award Silver 2024 για το έργο της με τίτλο «Serpentine House» στο Ελληνικό. Η διεθνής βράβευση του κορυφαίου ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου αφορά στην κατηγορία Architecture, Building and Structure Design και πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Το βραβείο απένειμε η κριτική επιτροπή του A’ Design Award & Competition, που αποτελείται από καταξιωμένους designers, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, εξέχοντες επιχειρηματίες παγκοσμίως και επιδραστικά μέλη των ΜΜΕ και αναγνώρισε πως το design του κτιρίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος ως προς τον σχεδιασμό και την καινοτομία που παρουσιάζει και αναδεικνύει, ταυτοχρόνως, την αφοσίωση του γραφείου στον σχεδιασμό και στην παραγωγή σύγχρονης και προωθημένης αρχιτεκτονικής διεθνώς.

Tο «Serpentine House»
Το βραβευθέν κτίριο είναι μία κατοικία. Η αρχιτεκτονική χειρονομία μιας μακράς ρέουσας μορφής σε σχήμα «L» κατά μήκος των δύο κύριων άκρων του οικοπέδου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φίλτρο μεταξύ του περιβάλλοντος τοπίου και του αρνητικού του που προκύπτει, μια αυλή παρόμοιας κλίμακας με το αποτύπωμα του κτιρίου. Αυτή η ρευστή μορφή «στενεύει» και «διευρύνεται» για να δημιουργήσει «ένταση» με την κλειστή αυλή, αλλά είναι άκαμπτη κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, σχηματίζοντας μια καλά ορισμένη άκρη.

Οι καμπύλες άκρες της κτιριακής μάζας απαλύνουν την άκαμπτη εμφάνιση προς τον περίγυρο, περιμένοντας μια «αλλαγή», όπου ο όγκος της κατοικίας, η εσωτερική αυλή και το εξωτερικό σκηνικό θα συνδέονται σε μια ισορροπημένη συνέργεια, ενωμένα με το φυσικό φως, προσδιορίζοντας το αναγνωρίσιμο όριο και την τεταμένη και συνεχή σχέση του μεταξύ του κτιρίου και του εσωτερικού διαμορφωμένου χώρου. Η μορφή του κτιρίου εκτείνεται από μια σειρά από μεγάλες πέργκολες για να καλύψει τμήματα της αυλής και να δημιουργήσει μια μάλλον «σκηνοθετημένη» ακολουθία κλειστών/ανοικτών και ημιυπαίθριων χώρων όπου ταυτόχρονα υποδεικνύει διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και αδιαφάνειας με μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο.

Το κτιριακό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ορόφους με τους κύριους χώρους καθιστικού στο ισόγειο και τους χώρους ύπνου στον επάνω όροφο, μαζί με το family room, με εξαίρεση το master bedroom που βρίσκεται σε ιδιωτική γωνιά της κάτοψης του ισογείου, εκμεταλλευόμενη τον προσανατολισμό και με άμεση πρόσβαση σε απομονωμένο χώρο του κήπου και της πισίνας. Στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο της αρθρωτής μορφής και προορισμένη να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης είναι η κουζίνα. Οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν εξωτερικό γήπεδο μίνι μπάσκετ, γυμναστήριο και χώρο γραφείου με δική του είσοδο σε ένα μικρό κτίριο-δορυφόρο απέναντι από την πισίνα. Μεγάλα ανοίγματα «διαπερνούν» τη ρευστή φόρμα, χορογραφούν και «αφηγούνται» την πράξη της κατοίκησης, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των κτιρίων με τη φύση, πλημμυρίζοντάς τα με φυσικό φως.