Με το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2024-Winner τιμήθηκε το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners, για την αρχιτεκτονική μελέτη των Villas in Olive Grove, που βρίσκονται στο Navarino Residences. Τα βραβεία BIG SEE Awards συμβάλλουν στην προώθηση μοναδικών και πρωτότυπων δημιουργικών έργων στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως.

Στις Villas in Olive Grove, οι διαλεκτικές σχέσεις του τριπτύχου φύση-μνήμη-μορφή περιγράφουν την ιδέα του σχεδιασμού. Βασικό θέμα της συγκεκριμένης προσέγγισης αποτελεί η ελιά, ενόσω οι όγκοι που την αγκαλιάζουν (παραπέμποντας σε παλιό λιοτρίβι) ξεδιπλώνονται γύρω της σαν γήινο σκηνικό. Τα πλήρη και τα κενά των κτιρίων «καδράρουν» με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το ιερό δέντρο, εντείνοντας το βίωμα.

Η πέτρα, η λάσπη, ο σοβάς και το ξύλο πλέκονται με μια ισχυρή αφηγηματική λογική και μια σαφή γεωμετρική πλαστικότητα, στα όρια της κατασκευαστικής λογικής του «απλού μάστορα». Η σύνθεση/διαίρεση της ογκοπλαστικής δομής στοχεύει στην δημιουργία περιοχών, ανοικτών η κλειστών, στραμμένων προς την θέα ή απάγκιων (περίκλειστη αυλή), «επίσημων» ή «ανεπίσημων», που αναδεικνύουν τις ποιοτικές χωρικές διαφοροποιήσεις του concept. Φυτεμένες στέγες καλύπτουν τους διακριτούς όγκους της σύνθεσης και αποτελούν μία ακόμη αναφορά στην ιδέα της αειφορίας και της βιώσιμης διαβίωσης.