Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκονται τα δύο βιοκλιματικά κτίρια γραφείων που αναπτύσσουν επί της συμβολής των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή με την ονομασία Syggrou Office Complex, οι Dimand, Prodea Investments και EBRD. To Build είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα δύο εμβληματικά ακίνητα, τα οποία ενισχύουν σημαντικά το κτιριακό απόθεμα της Αττικής σε χώρους γραφείων, με τη βοήθεια του Χρήστου Φωτιάδη, Senior Civil Engineer της Dimand Α.Ε.. Η κατασκευή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις που στεγαζόταν κατά το παρελθόν η εταιρεία Importex.
Οκτώ όροφοι ανωδομή και τέσσερα υπόγεια
Tα δύο κτίρια διαθέτουν ανωδομή οκτώ ορόφων καθώς και τέσσερα υπόγεια.
Το πρώτο από τα δύο κτίρια διατηρεί όψη προς την λεωφόρο Συγγρού και έχει ήδη αποκτήσει η πολυεθνική εταιρεία Generali, ενώ έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 7.900 τ.μ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ακίνητο η όψη του οποίου βρίσκεται επί της οδού Λαγουμιτζή, έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 8.900 τ.μ. Τα δύο κτίρια διαθέτουν επίσης τέσσερα κοινά υπόγεια με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. στα οποία φιλοξενούνται οι χώροι στάθμευσης και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών για το πρώτο εκ των κτιρίων προβλέπεται για τον Απρίλιο με σκοπό την ταχύτερη δυνατή εγκατάσταση των γραφείων της Generali, ενώ για το δεύτερο ακίνητο η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται περί τα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση του δεύτερου ακινήτου εξετάζεται ενδεχόμενη αξιοποίηση είτε με τη μορφή μίσθωσης σε πιθανούς ενδιαφερόμενους, είτε με πώλησή του.
Οι κεντρικές είσοδοι και των δύο κτιρίων βρίσκονται επί της οδού Λαγουμιτζή.
«Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019, ακολούθησαν την άνοιξη του 2020 οι κατασκευαστικές εργασίες των εκσκαφών αντιστηρίξεων με φρεατοπασσάλους, ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ξεκίνησε η κατασκευή του φέροντος οργανισμού. Οι πάσσαλοι που κατασκευάσαμε μας έδωσαν την δυνατότητα να προχωρήσουμε τις εκσκαφές σε μεγάλο βάθος, επιτυγχάνοντας τη στήριξη των πρανών», περιγράφει αναφορικά με την εξέλιξη του έργου ο Χρήστος Φωτιάδης.
Φυτεμένα δώματα στις οροφές των δύο κτιρίων – Ελεύθεροι περίφραξης οι ισόγειοι χώροι
Και τα δύο κτίρια θα διαθέτουν φυτεμένα δώματα, ενώ το ισόγειό τους θα είναι ελεύθερο περίφραξης, διατηρώντας επίσης ένα σημαντικό μέρος πρασίνου. Αμφότερες οι εγκαταστάσεις εναρμονίζονται με τους κανόνες πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης του προγράμματος Leadership in Energy and Environmental Design (LEED),
σε βαθμίδα Gold.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Φωτιάδης, την μεγαλύτερη πρόκληση κατασκευαστικά αποτέλεσαν οι μαρμάρινες περσίδες σκίασης, οι οποίες τοποθετήθηκαν στις προσόψεις των δύο ακινήτων. «Η όψη του κτιρίου και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν το πιο σύνθετο μέρος της κατασκευής», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι την γενική ευθύνη της εργολαβίας των δύο κτιρίων ανέλαβε η Μπαλλιάν Τεχνική.
Oι βασικοί συντελεστές του έργου
Developer: Dimand, Prodea Investments, EBRD
Αρχιτεκτονική μελέτη: Divercity Architects & Bennetts Associates
Στατική μελέτη: Παγώνης-Πολυχρονόπουλος- Kινάτος
Μηχανολογική μελέτη: INSTA Consulting Engineers
Μελέτη φωτισμού: Lighting Architecture
Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Μελέτη πυρασφάλειας: Β. & Τ. Πυργιώτης, Θεοφάνης Ρούσσας
Σύμβουλος ακουστικής: Χ. Μωραϊτης,
Γ. Χατζηγεωργίου
Σύμβουλος LEED: D-CARBON
Σύμβουλος συγκοινωνιολόγος: DROMOS Consulting
Φωτορεαλισμός: Divercity Architects
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build