Κίνηση συνολικής ανάπλασης της συνοικίας του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, είναι αυτή που υλοποίησε και ολοκλήρωσε η Dimand, έχοντας αποκτήσει τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Η ανάπλαση αφορούσε τρία κτιριακά συγκροτήματα στην περιοχή με συνολική επιφάνεια οικοπέδων στα 17.841 τ.μ. και συνολική στεγασμένη επιφάνεια 65.743 τ.μ. H συνολική ανάπτυξη αποτέλεσε μία κοινοπραξία με την Grivalia Properties, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον όμιλο Eurobank. Nα σημειωθεί ότι μετά την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων το σύνολο της ιδιοκτησίας απέκτησε o όμιλος Eurobank.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της Παπαστράτος βρίσκονταν στην περιοχή από τη δεκαετία του 1930 και σταδιακά επεκτάθηκαν και στα τρία οικοδομικά τετράγωνα του Αγίου Διονυσίου, στα οποία έγινε η δημιουργία του εκτεταμένου συγκροτήματος γραφείων, όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική παρουσίαση που συντόνισαν το ULI Greece & Cyprus σε συνεργασία με τη Dimand.
Από το 2008 όταν η καπνοβιομηχανία μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έως και το 2016 όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τα οικοδομικά τετράγωνα είναι διαθέσιμα προς πώληση, η περιοχή βρισκόταν σε φάση ευρύτερης παρακμής, με εξαίρεση το παραλιακό μέτωπο όπου φιλοξενούνται γραφεία αρκετών ναυτιλιακών εταιρειών. Η Dimand είδε μία σημαντική ευκαιρία που προέκυπτε από την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας και της εγγύτητας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ένα ακόμα καθοριστικό σημείο στην υλοποίηση της επένδυσης αποτέλεσε η σύνδεση που διατηρεί η περιοχή με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ο μεγαλύτερος κόμβος σταθερής τροχιάς της χώρας, ήτοι ο σταθμός του τρένου βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την περιοχή που βρίσκονται τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ επίκειται η δημιουργία του σταθμού μετρό. Συν τοις άλλοις ο Άγιος Διονύσιος εξυπηρετείται και από το τραμ. Μάλιστα η περιοχή διατηρεί «νοικοκυρεμένη» ρυμοτομία με πλάτος και ευθύτητα στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια. Οι εργασίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται στο τέλος Αυγούστου του 2016 από το PPP1 και την πρώην μεταλλική αποθήκη της Παπαστράτος, η οποία μετατράπηκε σε γραφεία της Teleperformance. Ζητούμενο για την πολυεθνική Τeleperformance ήταν η εύρεση ενός office park κάτι που λείπει ως υποδομή στην Ελλάδα, αναζητώντας επίσης εγγύτητα σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το κόστος κατασκευής
Το κόστος κατασκευής για το PPP1 που φιλοξενεί τα γραφεία της Teleperformance, ανήλθε περίπου στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. και στο συγκρότημα PPP2 το κόστος έφτασε περίπου τα 1.450 για τη νέα κτιριακή πτέρυγα που δημιουργήθηκε συμπληρωματικά στο υπάρχον πρώην λιθογραφείο της Παπαστράτος. Σε ό,τι αφορά το λιθογραφείο της Παπαστράτος, το κόστος έφτασε περίπου στα 1.300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το PP3 όπου σήμερα φιλοξενούνται γραφεία των Eurobank, Alpha Bank και Teleperfomance, το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο ανήλθε στα 1.400 ευρώ.
Χώροι εστίασης με προοπτική μίσθωσης Nα σημειωθεί ότι εντός των εγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου της Παπαστράτος (PPP3) υφίστανται ισόγειοι χώροι προς αξιοποίηση, με προοπτική μίσθωσης από επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίοι εφόσον μισθωθούν θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι και εκτός ωρών λειτουργίας των γραφείων του συγκροτήματος.

Ο συνολικός διαθέσιμος χώρος εστίασης περιλαμβάνει εγκαταστάσεις 700 τ.μ. με περίπου 500 τ.μ. υπόγεια, ο οποίος αναμένεται να χωριστεί σε επιμέρους καταστήματα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις επρόκειτο να μισθωθούν σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εστίασης στις αρχές του 2022, ωστόσο η έλευση της πανδημίας ανέτρεψε τα δεδομένα.Την υλοποίηση του master plan ανέλαβε η WATG στο γραφείο της στο Λονδίνο, τη μελέτη για το PP1 και το PP2 η ΑΣ.Π.Α. του Σπύρου Τσαγκαράτου και το PP3 το γραφείο 3SK του Βαγγέλη Στυλιανίδη. Την κατασκευή στου PP1 υλοποίησε η Core Constructions, το PP2 η Μπαλλιάν Τεχνική και την ανακατασκευή υφιστάμενου διατηρητέου στο PP2 η ActPlus. Στο PPP3 τις εργασίες υλοποίησαν η Ελίν Τεχνική και η Μπαλλιάν Τεχνική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build