Οι μεγάλες εταιρείες των κλάδων των κατασκευών και των αυτοκινητόδρομων λαμβάνουν πλέον υπόψη τους σοβαρά την ΕΚΕ και το ESG, ενσωματώνοντάς τες στη στρατηγική τους. Το περιοδικό Construction δίνει τον λόγο στις ίδιες τις εταιρείες που μας μεταφέρουν την άποψή τους και την εμπειρία τους.
Είναι γεγονός ότι η ΕΚΕ και το ESG αποτελεί πλέον κομμάτια της στρατηγικής μιας (μεγάλης) εταιρείας, σε όποιον κλάδο κι αν ανήκει. Οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου και του κλάδου των αυτοκινητοδρόμων είναι ανάμεσα σε αυτές που προβαίνουν σε ενέργειες και δράσεις με στόχο να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Άλλωστε, οι εταιρείες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κοινωνία, ενώ επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις συνθήκες της εποχής και του χώρου δράσης τους. Έτσι, οφείλουν να αναγνωρίζουν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο απέναντι στο περιβάλλον όσο και απέναντι στην κοινωνία, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.
Η βιομηχανία των κατασκευών στρέφει το «βλέμμα» της στο ESG
Σύμφωνα με τη 2η Έρευνα ESG του Κέντρου Αειφορίας (CSE), στην οποία -μεταξύ άλλων- αξιολογήθηκαν οι πρακτικές των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών βιώσιμης ανάπτυξης και κριτηρίων ESG, ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε είναι ότι από τις 110 εταιρείες που εξέδωσαν Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2019-2020, οι 19 είναι εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, κατασκευαστικών υλικών, διαχείρισης έργων, καθώς και εταιρείες που σχετίζονται με κατασκευές.
Από τις εταιρείες που εκδίδουν Έκθεση, 32 εμφανίζονται σε ένα ή περισσότερα ESG Ratings, με τις περισσότερες να έχουν χαμηλές έως μεσαίες αξιολογήσεις. Από τις 32 αυτές εταιρείες, οι 6 ανήκουν στον κλάδο των κατασκευών, κατασκευαστικών υλικών κλπ., ενώ οι 13 εταιρείες του κλάδου είναι μέρος του νέου Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, στο 21% των συνολικών εκθέσεων περιλαμβάνονται και ποσοτικοί στόχοι σχετικά με την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση της ενεργειακής έντασης και τη χρήση ΑΠΕ.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Μαρκεζίνης, Head of Sustainability (ESG) Reporting, Ratings and External Assurance Services του Κέντρου Αειφορίας (CSE), «ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς και οι κλάδοι που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, μαζί του, έχουν εντάξει την βιώσιμη ανάπτυξη, και τις αρχές της, στην στρατηγική τους, καθώς αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση για υποδομές που είναι εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας. Παράλληλα, η χρήση νέων, βιώσιμων υλικών, αποτελεί μονόδρομο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πελατών που αναζητούν κτίρια και υποδομές πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες θα χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια για τα έργα που έχουν αναλάβει για τα επόμενα χρόνια, και αυτό θα γίνει μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων που αποτελούν τη νέα τάση. Για την έκδοση των πράσινων ομολόγων, τα έργα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής ή/και υλικών».
Focus στο ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Πλέον, πολλές μεγάλες εταιρείες ακολουθούν και ESG στρατηγική (περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση), με τις εταιρείες να καταγράφουν μέσα από δείκτες τις επιδόσεις τους σε αυτά τα θέματα. Το ESG είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνδέεται και με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως φαίνεται και από τα όσα δήλωσε η Ρόη Κωνσταντάρου, Διευθύντρια Ποιότητας, Ασφάλειας, Υγείας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΑΒΑΞ. Σύμφωνα με την ίδια, «η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί επιτακτική ανάγκη και μοχλό πίεσης για τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές που θα τις βοηθήσουν στη συνέχεια να περιορίσουν ή και να αποτρέψουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.
Το ESG αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας με όρους υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Μια εταιρεία που δρα υπό όρους ESG, υιοθετεί και παρακολουθεί δείκτες οι οποίοι καταγράφουν τις επιδόσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Έτσι, μέσω του δείκτη ESG, αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να διαμορφώνουν και εν τέλει να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές με στόχο τη βιωσιμότητά τους, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται και διαφοροποιείται συνεχώς».
Με τη σειρά της, και σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η Mytilineos στέκεται στη σημασία της καταπολέμησης της κλιματικής, και, αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για το σύγχρονο επιχειρείν, μεριμνά να αναβαθμίζει συνεχώς διαδικασίες και υπηρεσίες της, με γνώμονα την αειφορία και την παραγωγή αξίας με τρόπο τέτοιο που να συμβαδίζει με την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Γιατί μια εταιρεία να επενδύσει στο ESG;
Παραπάνω τονίσαμε τη σημασία του ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ποια είναι όμως τα οφέλη για μια εταιρεία που δρα υπό αυτό το πρίσμα; «Τα οφέλη είναι πολλαπλά», σημειώνει η κα Κωνσταντάρου (ΑΒΑΞ), «καθώς το όλο πλαίσιο ESG επηρεάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, όπως ενδεικτικά η προσέλκυση επενδυτών – χρηματοδότησης, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων, η βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας και η ενίσχυση της δέσμευσης των εργαζομένων στους στόχους της επιχείρησης. Επιπλέον, οι εσωτερικές διαδικασίες γίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικές, αξιοποιώντας αποδοτικά λιγότερους πόρους και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Παράλληλα, δημιουργούνται νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες, τους προμηθευτές και την ευρύτερη κοινωνία με στόχο την αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους».
Προώθηση της βιωσιμότητας και ανώτερο επίπεδο έργων
Κάτι που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το ESG συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των μεγάλων έργων, ενώ απαραίτητη είναι η καταγραφή και παρακολούθηση των επιδόσεων των εταιρειών στους δείκτες ESG. Όπως επισημαίνει η κα Κωνσταντάρου (ΑΒΑΞ), «σαφέστατα το πλαίσιο ESG θέτει τις βάσεις για μεγάλα έργα ανώτερης ποιότητας, κάτι που έχει πολύ θετικό αντίκτυπο τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και στους τελικούς χρήστες και φυσικά στην ίδια τη χώρα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει δείκτες ESG καταγράφουν και άρα παρακολουθούν τις επιδόσεις τους στους αντίστοιχους τομείς. Επομένως παρακολουθούν συνεχώς τον τρόπο που λειτουργούν, κάτι που τις βοηθά να εφαρμόζουν ένα σύστημα αυτοέλεγχου και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με στόχο την κατασκευή έργων ανώτερης ποιότητας».
Υπό το πρίσμα του ESG και της βιώσιμης ανάπτυξης, πηγές της Mytilineos αναδεικνύουν τη σημασία του να αφουγκράζεται μια εταιρεία τις παγκόσμιες τάσεις και να επενδύει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της σε σύγχρονα έργα υποδομών που προάγουν τη βιωσιμότητα, τις «έξυπνες» λύσεις, την ενεργειακή εξοικονόμηση και τις «πράσινες» τεχνολογίες. Και όλα αυτά, προβαίνοντας σε ενέργειες μετασχηματισμού, όπως ο μετασχηματισμός του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων EPC – METKA σε νέο Business Unit, τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μία στρατηγική προσέγγιση η οποία είναι συνυφασμένη με τις διεθνείς και εθνικές δεσμεύσεις για απανθρακοποίηση. Σε ό,τι αφορά την καταγραφή και την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους δείκτες ESG, αυτές έχουν μεγάλη σημασία, όπως αναδεικνύεται και από τις πηγές της Mytilineos, μιας εταιρείας που έχει επιτύχει μείωση των εκπομπών ρύπων ανά μονάδα εσόδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% ανά έτος τα τελευταία 4 χρόνια, με τους νέους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει να καταδεικνύουν την προσήλωσή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταπόδοση αξίας στη κοινωνία.
Περί ΕΚΕ και βιώσιμης ανάπτυξης
Δίνοντας τον λόγο σε εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων, φαίνεται πως η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΕΚΕ και τους δείκτες ESG, όπως αναφέρει η Ελένη Τυρογιάννη, Διευθύντρια Στρατηγικής και Οργάνωσης της Αττικές Διαδρομές Α.Ε.: «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η μέριμνα για αυτή, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τους στόχους για μηδενικές εκπομπές, που έχουν θέσει αρκετές χώρες. Το 2021 η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς όπως αναφέρθηκε και στην 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021, υπάρχει μεν ικανοποιητική πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε τα επόμενα χρόνια να επιτευχθεί «ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου». Αδιαμφισβήτητα, η ΕΚΕ ή αλλιώς όπως ονομάζεται πλέον, Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα, δεσμεύοντας τις εταιρείες να κινούνται με τις δράσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και να «λογοδοτούν» για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης («δείκτες ESG»)».
Επί του θέματος μιλά η Σοφία Στάμου, Communication Manager της Ολυμπίας Οδού: «Η συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το ρόλο των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει δεκαετίες τώρα. Παλαιότερα μιλούσαμε για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) με έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο. Σήμερα χρησιμοποιούμε τον όρο Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο οποίος περιλαμβάνει μια πιο ολιστική και στρατηγική προσέγγιση για την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Επίσης, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έχουν φέρει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο επίκεντρο της συζήτησης. Τα παλαιότερα μοντέλα επιχειρηματικότητας είναι απαρχαιωμένα, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα και εν πολλοίς δημιούργησαν πολλά από τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Συνεπώς, χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις, που θα απαντήσουν στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις από όλους τους συμμέτοχους (stakeholders), τη στιγμή που η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο απαιτητική».
Κέρδος σε επιχειρησιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο
Μέσα από τις στρατηγικές και τις δράσεις της ΕΚΕ, κερδισμένο βγαίνει το κοινωνικό σύνολο, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά δηλώνει η κα Τυρογιάννη (Αττικές Διαδρομές), «τα οφέλη από την υλοποίηση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι πολλαπλά, τόσο για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, ως σύνολο, όσο και για την ίδια την εταιρεία. Αρχικά, μέσα από την προβολή των δράσεων της επιχείρησης στα ΜΜΕ, βελτιώνεται η εταιρική της φήμη και εδραιώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στις αξίες που πρεσβεύει, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για παρουσίαση αρνητικών καταστάσεων, όπως μποϊκοτάζ από καταναλωτές ή δυσφήμιση. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγικότητα της επιχείρησης, καθώς το εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται, ευνοεί την αποδοτικότητα των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα δίκτυο από πιστούς πελάτες και προμηθευτές, οι οποίοι αναγνωρίζουν και επικροτούν τις ενέργειες, που κάνει η επιχείρηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ως άμεσο απότοκο των παραπάνω παραγόντων, επέρχεται η αύξηση των κερδών της επιχείρησης μέσα από την ενίσχυση της διαφάνειας και την προσέλκυση υπεύθυνων επενδύσεων».
Τη σημασία της ΕΚΕ και του ESG για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει ο Γεράσιμος Μονοκρούσος, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων, Μάρκετινγκ & Εταιρικής Υπευθυνότητας, Νέα Οδός: «Οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν βάση κριτηρίων ESG, συνομιλούν και λογοδοτούν συχνά και με απόλυτη διαφάνεια με τους stakeholders τους, είναι τελικά και αυτές που εμπιστεύονται – και όχι άδικα οι επενδυτές – ως εταιρίες χαμηλού ρίσκου. Μέσα από τις διαδικασίες καθολικής εφαρμογής μιας πολιτικής ΕΚΕ εντός του οργανισμού, αλλά και της αποτύπωσης των επιδόσεων μέσω μη χρηματοοικονομικών εκθέσεων, αναφορών και απολογισμών, που βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και ιδανικά, χαίρουν εξωτερικής διασφάλισης, η κάθε εταιρία αποκτά σημαντικές self-audit ευκαιρίες σε ετήσια βάση, ενώ διευκολύνεται και η διαδικασία του benchmarking με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό. Με τη δημοσιοποίηση αξιόπιστων και αναλυτικών μη χρηματοοικονομικών πληροφορίων σε ετήσια βάση, η εκάστοτε εταιρία, ενισχύει τη δέσμευση των stakeholders της και τελικά καταφέρνει και αποκτά ένα άτυπο «κοινωνικό διαβατήριο», ένα license to operate θα λέγαμε».
Από τη δική της πλευρά η κα Στάμου (Ολυμπία Οδός) επισημαίνει πως «το στοίχημα είναι ένας οργανισμός να μετουσιώσει τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας σε καθημερινές πρακτικές, εταιρικές πολιτικές και στρατηγική. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Οι εργαζόμενοι ως μέλη του οργανισμού, αλλά και πολίτες, μεταφέρουν μια νέα κουλτούρα σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Η εταιρία αποκτά καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει εσωτερικά από όλους και αυτή η «ευθυγράμμιση» του οργανισμού, βοηθά στη χάραξη καλύτερης στοχοθέτησης και στρατηγικής στη διαχείριση ρίσκου, την επικέντρωση στα πιο σημαντικά θέματα, την επικοινωνία με τους συμμέτοχους. Στο χώρο που λειτουργεί μια επιχείρηση, αναγνωρίζεται από τους συμμέτοχους, ευθυγραμμίζεται με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και συμβάλλει στο εγχώριο υπεύθυνο επιχειρείν».
Εγχώριες δράσεις και πρακτικές
Είναι γεγονός, ότι πλέον οι στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης δεν εφαρμόζονται μόνο από εταιρείες κολοσσούς, αλλά σταδιακά έχουν αρχίζει και εντάσσονται και στην κουλτούρα μικρότερων επιχειρήσεων. Ήδη στη χώρα μας έχουν καταγραφεί αξιόλογες πρακτικές και δράσεις από εταιρείες διαφόρων κλάδων, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον. Ο κ. Μονοκρούσος (Νέα Οδός) εξηγεί πως «υπάρχουν πολλά παραδείγματα και καλές πρακτικές από διάφορες εταιρείες και κλάδους στη χώρα μας. Το πόσο επιτυχημένη, ή όχι, είναι μια στρατηγική, τελικά κρίνεται με βάση: πρώτον, εάν και κατά πόσο απαντά πραγματικά στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders), δεύτερον, εάν οι πόροι οι οποίοι επενδύθηκαν κατάφεραν να μεγιστοποιήσουν την αξία, που έλαβαν οι ωφελούμενοι και τρίτον, αν κατάφερε να λειτουργήσει ενδεχομένως και πολλαπλασιαστικά ή υπό τη μορφή της μόχλευσης επιπλέον ανάπτυξης. Σε ό,τι μας αφορά, και δεδομένου ότι πιστεύουμε βαθιά στις συνέργειες, θα ξεχωρίσουμε το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, στο οποίο είχαμε ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, καθώς και με την Περιφέρεια Ηπείρου. Πέραν του καινοτόμου χαρακτήρα του, το έργο αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μας, υπόδειγμα του τι μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων μιας περιφέρειας, του κράτους, όπως αυτό εκφράζεται μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού και της κοινωνίας των πολιτών».
«Μια από τις επικρατέστερες πρωτοβουλίες ΕΚΕ ή Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσονται στην Ελλάδα βασίζεται στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τον προσδιορισμό των επιδράσεων των ουσιαστικών θεμάτων βιωσιμότητας και τη θέσπιση δεικτών επίδοσης, που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης («δείκτες ESG»). Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες καταγράφουν τις πρωτοβουλίες – προγράμματα, που αναπτύσσουν και τα συνδέουν με την παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής.» επισημαίνει η κα Τυρογιάννη (Αττικές Διαδρομές) και συμπληρώνει ότι «το πιο αναγνωρισμένο και έγκυρο διεθνώς πρότυπο αναφοράς, που βοηθά τις εταιρείες και τα κράτη να κατανοήσουν και να κοινοποιήσουν τον αντίκτυπό τους σε κρίσιμα ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και ESG, είναι αυτό του παγκόσμιου οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI), σκοπός του οποίου, είναι να παρέχει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων αρχών και οδηγιών για την έκδοση εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ή ΕΚΕ). Στο συγκεκριμένο πρότυπο βασίζεται η κοινή Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης των εταιρειών «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», που λειτουργούν σταθερά με προσήλωση στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης».
«Πράσινα» έργα υψηλών προδιαγραφών
Οι πρακτικές της ΕΚΕ μπορούν να οδηγήσουν στην υλοποίηση ποιοτικών υποδομών με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, γεγονός που φυσικά ευνοεί τους πολίτες, που είναι οι τελικοί αποδέκτες των έργων. Η κα Στάμου (Ολυμπία Οδός) ενδεικτικά αναφέρει μερικά από τα οφέλη που προκύπτουν π.χ. από τη χρήση φωτισμού LED στις σήραγγες. «Στην περίπτωση της Ολυμπίας Οδού, τα αποτελέσματα των εκτεταμένων προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος είναι εντυπωσιακά. Η αναβάθμιση των σηράγγων με φωτισμό LED οδήγησε σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 75%, οι «πράσινοι» ΣΕΑ Ψαθόπυργου έχουν 46% μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και ο αυτοκινητόδρομος πιστοποιημένα καταναλώνει ενέργεια 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τώρα προχωράμε στον «Προσαρμοζόμενο Φωτισμό των ανοικτών τμημάτων δρόμου» εκτιμώντας ότι θα πετύχουμε έως και 70% μείωση κατανάλωσης ρεύματος και σημαντική μείωση ανθρακικού αποτυπώματος. Είναι πολύ σημαντική η ενεργή συμμετοχή των πολιτών/χρηστών σε αυτή τη διαδικασία. Στην δεύτερη Έρευνα Ουσιαστικών Θεμάτων, που ζητήσαμε την άποψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας, καθώς και τις προσδοκίες τους, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή κι έδειξαν να κατανοούν και να εκτιμούν τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής μας δράσης».
Ακολούθως, ο κ. Μονοκρούσος (Νέα Οδός) τονίζει πως «μιλώντας για τους αυτοκινητοδρόμους που κατασκευάζουμε, λειτουργούμε και διαχειριζόμαστε εμείς, ξεκινώντας από τη γέννηση ενός έργου, τα κριτήρια περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά , τον τελικό σχεδιασμό του σε διάλογο με τις κοινωνίες, την υλοποίησή του σε αρμονία με τις όμορες περιοχές και καταλήγοντας στο διαρκή διάλογο με τους stakeholders, η ΕΚΕ έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Εμείς, αναγνωρίζοντας το κομβικό ρόλο, που έχουμε αναλάβει ως διαχειριστές ενός δημόσιου αγαθού και μιας σημαντικής δημόσιας υποδομής, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη, σε κάθε βήμα έχουμε ως κύριο άξονα την βιώσιμή ανάπτυξη. Και καθώς «ακούμε» τους οδηγούς μέσω των ειδικών ερευνών που διεξάγουμε, των τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε στην Εξυπηρέτηση Πελάτων, καθώς και μέσω των γραπτών αιτημάτων, σχολίων υποδείξεων, πιστοποιούμε καθημερινά τη σημαντικότητα αυτής της στρατηγικής μας επιλογής».