Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενός μετόχου που είχε αποκτήσει περί τις 80.000 μετοχές της Μαθιός Πυρίμαχα το 2007, επενδύοντας αρχικά 150.000 ευρώ, ενώ τον τελευταίο μήνα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών του στο 5%, με τη συνολική επένδυση στην εταιρεία να ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Μιχαηλίδης διατηρεί ευρεία επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όπου αυτή την περίοδο ετοιμάζει 20 βίλες στην Κέα προς πώληση, όσο και στο real estate με βίλα στην περιοχή «Χουλάκια» της Μυκόνου, την οποία μισθώνει, ενώ είναι και ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας γυναικείων τσαντών, «Kem».

Η απόκτηση αυξημένου ποσοστού μειοψηφίας από πλευράς του κυρίου Μιχαηλίδη, φέρεται να έχει θορυβήσει τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης, μέλη της οικογένειας Μαθιού, ενώ ταυτόχρονα επηρέασε και την τιμή της μετοχής, η οποία από τα 0,80 ευρώ έφτασε στο 1,25 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ήρθε να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον υψηλό δανεισμό που διατηρεί η επιχείρηση (10,45 εκατ. ευρώ συνολικά με τζίρο 15,22 εκατ. ενοποιημένο το 2022), στις διαδοχικά ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις των τελευταίων ετών αλλά και στη στρατηγική που ακολουθεί -στα 6,44 εκατ. οι συσσωρευμένες ζημίες -, ζητώντας επί της ουσίας να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση από πλευράς διοίκησης προς τους πελάτες της, για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών προς την εταιρεία, οι οποίες ανέρχονται στα 8,84 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο κύριος Μιχαηλίδης αλλά και ο γιος του, Κυριάκος, που επίσης κατέχει μετοχές στην εταιρεία, καταψήφισαν αρκετά από τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση και συγκεκριμένα τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2022, την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Μαθιός Πυρίμαχα. Ωστόσο ενέκρινε τις αμοιβές των στελεχών της διοίκησης, με τον ίδιο να εξηγεί ότι προηγήθηκε μελέτη επ’ αυτών, η οποία τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογες, γι’ αυτό και σε «ένδειξη καλής θέλησης», τις υπερψήφισε. Ο ίδιος ανέφερε ο υψηλός δανεισμός του ομίλου επιβαρύνει όπως είπε κάθε μήνα την επιχείρηση με 60.000 ευρώ από τους τόκους, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 720.000 ευρώ ετησίως.

Οι ζημιογόνες θυγατρικές
Ο Γιώργος Μιχαϊλίδης στάθηκε στο γεγονός ότι και οι τέσσερις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου είναι ζημιογόνες, θέτοντας το ερώτημα «γιατί ο όμιλος ιδρύει θυγατρικές, οι οποίες φέρνουν ζημίες». Ο Γιάννης Μαθιός απάντησε ότι οι εταιρείες αυτές ιδρύθηκαν πριν από την οικονομική κρίση, ωστόσο συνέβαλαν κατά καιρούς σημαντικά στην πορεία της εταιρείας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Μαθιός, απάντησε στις αιτιάσεις του κυρίου Μιχαηλίδη, αναφέροντας ότι η εταιρεία προσβλέπει για φέτος τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Στεκόμενος στο 2022 σημείωσε ότι «η χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό, ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο είδαμε επιβράδυνση της πορείας μας. Είναι γεγονός ότι επηρεάζουν πολύ τη δραστηριότητά μας τα γεωπολιτικά γεγονότα. Το βαρύτερο πλήγμα που υποστήκαμε προήλθε από την αγορά της Γερμανίας αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, έκαναν μία μικρή ‘κοιλιά’ τα Εμιράτα, όχι τόσο για εμπορικούς λόγους, όσο λόγω του ότι ο αντιπρόσωπός μας βρίσκεται σε ηλικία να αποσυρθεί από το επάγγελμα, κάτι που φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε. Σημαντική ήταν η δυσκολία μας το προηγούμενο διάστημα στην εξεύρεση των πρώτων υλών, ωστόσο δεν υπήρχε βιομηχανία ή πελάτης που να μην τον εξυπηρετήσαμε. Ωστόσο βρεθήκαμε πάλι στη διαδικασία να συζητάμε για το πώς θα διαχειριστούμε τις παραγγελίες, διότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν πιέσεις στον τομέα των πυριμάχων. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έργο στην Αίγυπτο που περιμένουμε να υλοποιηθεί, διαθέτοντας πέτρα εκεί και το δουλεύουμε τους τελευταίους 7 μήνες. Το συγκεκριμένο έργο θα μας φέρει τζίρο περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Θεωρούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, καθώς το πρώτο ακολούθησε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και έκανε μία κοιλιά. Η χρονιά στο σύνολό της θα κλείσει λίγο καλύτερα από την περσινή».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build