Σε συνεργασία προχώρησαν πρόσφατα η Dimand με την PwC με αντικείμενο την κατασκευή των νέων γραφείων της δεύτερης από την πρώτη, με τη μορφή του turn key project.
Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε έως και 55 εκατ. ευρώ με την ιδιοκτησία να ανήκει επί του παρόντος στη Dimand και με προοπτική πώλησης για το σύνολό του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση του έργου και σε χρονικό ορίζοντα διετίας.
Επί του παρόντος η συμφωνία προβλέπει τη μίσθωση του ακινήτου για 10+10 χρόνια, με τα 10 πρώτα χρόνια να είναι εγγυημένα, ενώ υφίσταται και πρόβλεψη για απρόοπτα. Το ακίνητο κατά την ολοκλήρωσή του θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 έως και 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα gold. Η επιφάνεια ανωδομής ανέρχεται στα 11.000 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια του ακινήτου σε 22.500 τ.μ. μαζί με τους υπόγειους χώρους.
Στα 20 εκατ. ευρώ το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου
H απόκτηση του οικοπέδου από τη Dimand ολοκληρώθηκε και τυπικά τον περασμένο Μάιο. Η συνολική επιφάνεια της ιδιοκτησίας ανέρχεται σε 10.647 και βρίσκεται επί των οδών Διονύσου, Βλαχερνών και λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Το τίμημα για την απόκτηση του οικοπέδου ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτό φιλοξενούνταν κατά το παρελθόν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας καλτσών, Berkshire, ενώ η Dimand το απέκτησε από την οικογένεια Αντωνίου, με δραστηριότητα κατά το παρελθόν σε εργολαβίες οικοδομικών έργων. «Είναι ένα ακίνητο που εξετάζαμε συστηματικά από το 2007, έχοντας καταγράψει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για την απόκτησή του.
Τελικά συμφωνήσαμε πέρυσι στα τέλη του 2021, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας την PwC ή κάποιον άλλο.
Το τμήμα έρευνας αναγκών της εταιρείας που διερευνά συνεργασίες με υποψήφιους πελάτες, είχε στη συνέχεια την πληροφορία ότι η PwC θα ήθελε να μετακινηθεί κάπου αλλού και έτσι προχωρήσαμε σε συζητήσεις που διήρκεσαν περίπου 5 μήνες έως ότου καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της Dimand Properties, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Το κτίριο με βάση το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να παραδοθεί στον νέο του μισθωτή – ο οποίος μπορεί να είναι και ο εν δυνάμει νέος του ιδιοκτήτης μελλοντικά -, σε διάστημα 18 μηνών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το ακίνητο θα είναι έτοιμο προς χρήση στα τέλη του 2023, το αργότερο στις αρχές του 2024. Σε αυτό θα υφίσταται και ένας ειδικός χώρος φιλοξενίας (Εxperience Center), που θα καλύπτει την ανάγκη της PwC για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και τεχνολογιών και θα μπορεί να υποδέχεται συνεργάτες του ομίλου από όλον τον κόσμο αλλά και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η ανωδομή του ακινήτου θα χωρίζεται σε δύο κτίρια των 5.500 τ.μ. και τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό έχει αναλάβει το γραφείο AΣ.Π.Α. του Σπύρου Τσαγκαράτου, το οποίο επίσης ανέλαβε τον σχεδιασμό του ακινήτου της Kaizen Gaming στο Μαρούσι. Ως προς το ύψος του μισθώματος που καλείται να καταβάλει η PwC για το κτίριο, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικά, ωστόσο είπε ότι το τίμημα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πρόσφατες συμφωνίες στην περιοχή του Αμαρουσίου για μισθώσεις γραφείων, όπως αυτή της Prodea σε Google και Elpedison, όπου το μίσθωμα εκεί φτάνει σε έως και 29 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σύμφωνα με τον κύριο Ανδριόπουλο σημαίνει ότι το μίσθωμα βρίσκεται κάτω από τα 27 ευρώ ανά τ.μ.
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της PwC, Μάριος Ψάλτης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο περιβάλλον για τους ανθρώπους της εταιρείας «και να τους ενθαρρύνουμε να έρθουν στο χώρο εργασίας για να δουλέψουν μαζί μας. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους ανθρώπους μας, να έρθουν στα γραφεία και να κάνουν όσα δεν μπορούν να κάνουν με την απομακρυσμένη εργασία, αντλώντας έμπνευση και καινοτομία από τη συναναστροφή με τους συναδέλφους τους και την εμβάθυνση των διαπροσωπικών τους σχέσεων».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build