Η πρώην αμερικανική βάση στο Ηράκλειο ετοιμάζεται για μία νέα ζωή, όπου θα κυριαρχούν ο τουρισμός, το εμπόριο και άλλες χρήσεις.

Σε πλήρη διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes), η οποία αποκτήθηκε το 2023 από το ΤΑΙΠΕΔ, το πολεοδομικό καθεστώς της οποίας εγκρίθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το σχετικό Business Plan και Master Plan της ανάπτυξής της, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης που προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ.

Η αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης έκλεισε το 1993, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες μέχρι να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της. Άρχισε να λειτουργεί το 1954 και ένα έτος μετά την παύση της λειτουργίας της το ακίνητο πέρασε στην Πολεμική Αεροπορία. Το 1995 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέθεσε τη διαχείριση των 600 στρεμμάτων στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το 2013 το ακίνητο, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Κρήτης, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Επτά χρόνια μετά εντάχθηκε σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης περίπου το ήμισυ της έκτασης, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναγνώρισε ότι η υπόλοιπη καλύπτει κοινωνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Έτσι μεταβιβάστηκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ώστε να παραχωρηθεί στον δήμο Χερσονήσου και να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Μια παραθαλάσσια έκταση κοντά σε αεροδρόμιο και ΒΟΑΚ
Το ακίνητο είναι μία παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ. που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Σε εκτάσεις όμορες του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» και το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης. Η περιοχή συνδέεται με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, βρίσκεται κοντά σε τμήματα του ΒΟΑΚ και γειτνιάζει με τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου.

Η αξιοποίηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του, τα φυσικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τη χωροταξική φυσιογνωμία και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβάνει δύο ζώνες χρήσεων γης, τη Ζώνη Ι, έκτασης 29.113 τ.μ. στην οποία έχει δοθεί η χρήση ως Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή και την πολύ μεγαλύτερης έκτασης (316.454 τ.μ.) Ζώνη ΙΙ ως Ζώνη Τουρισμού και Αναψυχής, με ήπιες δραστηριότητες που θα είναι αρμονικά ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.

Στη Reds έναντι 40,2 εκατ. Ευρώ
Τον Δεκέμβριο του 2021 η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, ανακηρύχθηκε πλειοδότρια για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Το τίμημα ανήλθε στα 40,2 εκατ. ευρώ, με τιμή εκκίνησης τα 22,5 εκατ. ευρώ. Τελικοί διεκδικητές για το ακίνητο ήταν η Reds και η Dimand.

Η Reds είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το επενδυτικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων, εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων, οργανωμένων οικιστικών συγκροτημάτων, εκθεσιακών κέντρων καθώς και κτιρίων γραφείων και μεικτών χρήσεων. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και το χαρτοφυλάκιό της, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, «αποτελείται από βραβευμένα έργα διεθνών διακρίσεων τα οποία υπογραμμίζουν την ταυτότητα μας καθώς και τον τρόπο λειτουργίας μας».

Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας στο Construction: «Η Reds επενδύει σε σύγχρονα αναπτυξιακά έργα που ευθυγραμμίζονται με τις τάσεις της αγοράς. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία εστιάζει στρατηγικά στη δημιουργία ανοιχτών και φιλικών προς το περιβάλλον χώρων, καθώς και στην ανάπτυξη υβριδικών λειτουργιών με βάση τις ανάγκες του σημερινού τρόπου ζωής. Η απόκτηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της παραπάνω φιλοσοφίας της εταιρείας, καθώς και της δέσμευσής της για καινοτόμες και βιώσιμες επενδύσεις.

Με την υπογραφή του συμβολαίου για την αγοραπωλησία της έκτασης στις Γούρνες, ξεκινάει ουσιαστικά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας εκ των σημαντικότερων τουριστικών και εμπορικών αναπτύξεων στην Κρήτη αλλά και τη χώρα. Μία επένδυση που θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων πέντε ετών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των €175 εκατ. με οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα για την Ελληνική Οικονομία».

Μετά την απόκτηση του ακινήτου η Reds γνωστοποίησε ότι προσβλέπει στην αξιοποίηση με μικτής χρήσης ανάπτυξη που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό τουριστικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στη Ζώνη Ι θα αναπτυχθούν εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις όπως και γραφεία, ενώ στη Ζώνη ΙΙ τουριστικό κατάλυμα, ξενοδοχείο πέντε αστέρων παραθεριστικές κατοικίες αλλά και καζίνο για το οποίο όμως εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Ένα από τα καλύτερα ακίνητα στην Ελλάδα
Το πρότζεκτ των Γουρνών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη, αλλά και για την ίδια την Ελλάκτωρ, καθώς σηματοδοτεί και την πρώτη φάση των μεγάλων αναπτύξεων όπου θα επικεντρωθεί η εταιρεία. Σύμφωνα με αναλυτές της κτηματαγοράς, οι Γούρνες είναι «ένα από τα καλύτερα ακίνητα στην Ελλάδα».