Οικονομικές δυσχέρειες και έντονη γραφειοκρατία προκαλεί στις κατασκευαστικές εταιρείες η καταβολή του τεκμαρτού ποσοστού εργατικής δαπάνης ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ. Ουσιαστικά, ο συντελεστής τεκμαρτού ποσοστό ασφαλιστικών εργατικής δαπάνης υπολογίζεται με βάση τις ίδιες πηγές μέσα από πίνακες δαπανών που διατηρεί ο ΕΦΚΑ, οι οποίοι ωστόσο χαρακτηρίζονται από την αγορά ως αναχρονιστικοί και παρωχημένοι, δεδομένου ότι λαμβάνουν υπόψη τους δεδομένα και στοιχεία που σχετίζονται με την κατασκευή των έργων και πλέον λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της ψηφιοποίησης έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιηθεί. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το ποσό που προκαταβάλλεται από τις κατασκευαστικές είναι σημαντικά υψηλότερο από το πραγματικό με αποτέλεσμα το πλεονάζον ποσό να πρέπει να αποδοθεί στις εργοληπτικές εταιρείες μετά το πέρας του έργου από τον ΕΦΚΑ, σε απροσδιόριστο ωστόσο χρονικό διάστημα.
Τι είπε στο Build η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Μ. Τσιομπάνου
Το Build επικοινώνησε για το θέμα με την Πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ, Μαρία Τσιομπάνου, η οποία περιγράφει τις δυσχέρειες για τις εταιρείες: «Το 2019 ενεργοποιήθηκε μία ρύθμιση, η οποία είχε ψηφιστεί νωρίτερα και δεν είχε εφαρμοστεί. Βάσει αυτής όλοι οι εργοδότες οφείλουν να δηλώνουν ηλεκτρονικά το προσωπικό τους, ενώ αποφασίστηκε σε αυτή την υποχρέωση να συμπεριληφθούν και οι κατασκευαστικές-εργοληπτικές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε έναν επιπρόσθετο γραφειοκρατικό φόρτο για εμάς, ωστόσο αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και αποδεχτήκαμε το μέτρο». «Ωστόσο, πλέον γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση του προσωπικού από εμάς.
Από αυτή προκύπτουν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις μίας εργοληπτικής επιχείρησης απέναντι στους εργαζόμενους και το κράτος. Όμως, ισχύει ταυτόχρονα ένα ιδιόμορφο καθεστώς, διότι χρησιμοποιείται η δημόσια σύμβαση ως μέσο άντλησης πόρων για τον ΕΦΚΑ. Μας επιβάλλεται έτσι το τεκμαρτό ποσοστό εργατικής δαπάνης όπου ανάλογα με τις συμβάσεις έργων, τις κατηγορίες και τους προϋπολογισμούς, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπονται σε υπηρεσία του ΕΦΚΑ, η οποία αποφασίζει ποιες ασφαλιστικές εισφορές απαιτούνται, κάτι που υλοποιείται με αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού. Επίσης καθυστερεί ο υπολογισμός του ποσοστού των εισφορών.
Επιπροσθέτως, συχνά στη διάρκεια ενός έργου προκύπτουν τροποποιήσεις προϋπολογισμών όπου και πάλι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του αρχικού προϋπολογισμού και των εισφορών, παρά το γεγονός ότι δηλώνουμε καθημερινά, εβδομαδιαία ή μηνιαία στην ηλεκτρονική φόρμα ποιο είναι το προσωπικό, και καταθέτουμε ΑΠΔ. Ωστόσο το μόνο που ενδιαφέρει τώρα τον ΕΦΚΑ, είναι η είσπραξη του ποσού αυτού στο πλαίσιο του τεκμαρτού ποσοστού εργατικής δαπάνης». «Είναι αδόκιμο να πληρώνουμε ένσημα εργαζομένων που δεν έχουν δουλέψει επειδή ο ΕΦΚΑ μας αναγκάζει να πληρώσουμε μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα έπρεπε, λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών», σχολιάζει η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ. «Συχνά μάλιστα όταν ολοκληρώνονται οι συμβάσεις για να πιστοποιηθούμε και να πληρωθούμε το πλεονάζον ποσό πρέπει να λάβουμε βεβαίωση ότι έχει προκαταβληθεί αυτό το ποσοστό. Η διαδικασία επιστροφής των ποσών αυτών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική και χρονοβόρα».