Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για δύο νέα μεγάλα οδικά έργα. Ο λόγος για τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός» (FlyOver), προϋπολογισμού 373 εκατομμυρίων ευρώ,  στη Θεσσαλονίκη και τον οδικό άξονα «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», προϋπολογισμού 251 εκατομμυρίων ευρώ, στην Πελοπόννησο.

«Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός» στη Θεσσαλονίκη

Τα σχήματα που κατέβηκαν διεκδικώντας το έργο είναι:

-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
-ΙΝΤΡΑΚΑΤ
-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Εδώ βλέπουμε τον συνασπισμό μεταξύ ΑΒΑΞ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Οι υπόλοιποι τρεις επέλεξαν να κατέβουν μόνοι τους. Δεν συνέχισε στον διαγωνισμό η Intertoll.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2022.

 «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», στην Πελοπόννησο

Τα σχήματα που κατέβηκαν εδώ είναι:

-ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Δύο πολύ δυνατές συμμαχίες σε αυτόν τον διαγωνισμό. ΑΒΑΞ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ξανά μαζί ενώ ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΙΝΤΡΑΚΑΤ συμπράττουν για να πάρουν ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 312,23 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για συνολικά 30 χρόνια. Από αυτά τα περίπου 4 θα αφορούν την περίοδο κατασκευής. H έναρξη των έργων σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τοποθετείται το 2022.