Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Η αποστολή πραγματοποιείται από τις 12 έως και σήμερα 14 Μαρτίου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτήν συμμετέχουν και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις κατασκευές όπως η Arhirodon, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Μυτιληναίου και η μικρότερου βεληνεκούς εταιρεία, Whitestone. Ειδικότερα:

 • Archirodon
  Η Archirodon διατηρεί εκτεταμένη δραστηριότητα στην Αραβική Χερσόνησο τα τελευταία χρόνια. Δημιουργήθηκε το 1959 από τη συνένωση των εταιρειών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων, με ιδρυτές τους Κωνσταντίνο Καρπίδα, Γιάννη Ανδρόπουλο και Θεόδωρο Κωνσταντόπολο. Ο όμιλος Archirodon διατηρεί έδρα στην Ολλανδία και δραστηριοποιείται έντονα στη Μέση Ανατολή. Διατηρεί γραφεία σε αρκετές χώρες το κόσμου, όπως η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Ολλανδία, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, το Καζακστάν, τα Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα και η Κύπρος. Έχει αναλάβει έργα υποδομής το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Σαουδική Αραβία όπως το Shurayarah Bridges & Causeway, το οποίο συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το νησί Shurayrah Causeway Topside (αναφέρεται ως Permanent Causeway Topside Works) αλλά και το έργο Ras Tanura Terminal South επίσης στη Σαουδική Αραβία. Το συγκεκριμένο έργο θα παράσχει ένα νέο σύστημα Πυροσβεστικού Νερού (βασισμένο σε θαλασσινό νερό) παράλληλα με το υπάρχον. Το υπάρχον σύστημα πυροσβεστικού νερού θα μετατραπεί σε σύστημα παροχής ύδρευσης κοινής ωφέλειας. Τον όμιλο εκπροσωπούν ο Κωνσταντίνος Κλεπετουνας, Διευθυντής της Archirodon καθώς και ο Nasim Alahmad Regional Manager.
 • Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα
  Από πλευράς του ομίλου συμμετέχει στην αποστολή ο Στάθης Νάτσης, Εxecutive Director Overseas Business.
  Στον κατασκευαστικό τομέα θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα έχει αναλάβει κατά το παρελθόν έργα στη Σαουδική Αραβία. Θυμίζουμε ότι το 2013 είχε συστήσει κοινοπραξία με συμμετοχή κατά 40% με τον όμιλο Arabtec που αφορούσε στην κατασκευή της νοσοκομειακής μονάδας, Aldara Hospital and Medical Center.
 • Mytilineos Group
  Στην αποστολή από πλευράς του ομίλου Mytilineos συμμετέχουν o Βαγγέλης Καμάρης, International Bμusiness Development Director καθώς και ο Κωνσταντίνος Μπίκας, Γενικός Διευθυντής Διεθνώ Επενδύσεων του Ομίλου.
  Στον κατασκευαστικό τομέα ο όμιλος έχει αναλάβει στη Σαουδική Αραβία έργα μέσω της θυγατρικής του ΕΛΕΜΚΑ, το 2020 με έργα επιθεώρησης σε μεταλλικό υπόστεγο 12.000 τ.μ. στο Ριάντ. Την ίδια χρονιά επίσης μέσω της ΕΛΕΜΚΑ είχε αναλάβει τις εργασίες επιθεώρησης σε τρεις υπέργειες δεξαμενές υγρών καυσίμων σε εργοστάσιο παραγωγής πόσιμου νερού και ηλεκτρισμού στη Σ. Αραβία.
 • Whitestone Engineers & Contractors
  Aνάμεσά τους είναι η Whitestone, η οποία αναλαμβάνει την Ανάπτυξη, Αδειοδότηση και Σχεδιασμό έως και την Ανάθεση, Δοκιμή και έναρξη λειτουργίας των έργων που φέρνει εις πέρας για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων. H επιχείρηση έχει έδρα στη Γλυφάδα. Ο κύκλος εργασιών της στη χρήση του 2020 ανήλθε στα 7,35 εκατ. ευρώ έναντι 5,88 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία διατηρεί υποκαταστήματα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία και στην Πολωνία, με την εταιρεία να αναλαμβάνει έργα και στο εξωτερικό. Τα καθαρά της κέρδη ανέρχονται στις 209,6 χιλ. ευρώ το 2020, έναντι 407,78 το 2019. Η εταιρεία εκπροσωπείται στην αποστολή από τον CEO, Δημήτρη Μπούρα.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build