Στην αξιοποίηση σειράς ακινήτων προχωράει σύμφωνα με πηγές που διατηρούν γνώση του θέματος η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στο χαρτοφυλάκιό της υπάγονται σήμερα τουλάχιστον 72.000 ακίνητα κυριότητας ή διαχείρισης ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από αυτά, περισσότερα από 28.000 ακίνητα με συνολική επιφάνεια πάνω από 400 εκατομμύρια τ.μ. τελούν υπό καθεστώς αυθαίρετης κατοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν εμβληματικού χαρακτήρα ακίνητο είναι το ακίνητο της ΕΤΑΔ στα Λουτρά Καϊάφα του νομού Ηλείας, για το οποίο η Εταιρεία διενεργεί αυτή την περίοδο την διαδικασία του RFI (Request for Information). Σε αυτό το πλαίσιο διερευνά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές, εξετάζοντας την ίδια στιγμή τις τρέχουσες απαιτήσεις της αγοράς, πριν αυτό βγει σε διαγωνισμό.

Ενδιαφέρον από 8 επενδυτικά σχήματα για το Tae Kwon Do – Επίκειται διαγωνισμός
Ανάλογη διαδικασία με αυτή των Λουτρών Καϊάφα ακολούθησε και για το στάδιο του Tae Kwon Do στο Δέλτα Φαλήρου, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 8 επενδυτικά σχήματα, και εντός του 2022 πρόκειται να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία. Οι χρήσεις για τις οποίες ενδείκνυται είναι αυτές της διοργάνωσης συνεδριακών εκδηλώσεων ή και η διοργάνωση εκθέσεων και συναυλιών.

Οι ακριβείς χρήσεις ωστόσο αναμένεται να προσδιοριστούν λεπτομερώς στους όρους του διαγωνισμού.
Πρόσφατα η ΕΤΑΔ προχώρησε στην αποδέσμευση του ακινήτου που διατηρεί στην ακτή της Βουλιαγμένης, όπου φιλοξενούνταν το κατάστημα εστίασης, Oceanis. Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχαν οφειλές από τον προηγούμενο μισθωτή και πλέον πρόκειται να αξιοποιηθεί με την επαναμίσθωσή του εντός του έτους που διανύουμε, μέσω διαγωνισμού. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο θα αποτελέσει μέρος της Ακτής Βουλιαγμένης, όπου η ΕΤΑΔ παρέχει εκεί την δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίου, επιλογή θέσης και ομπρέλας και εξασφαλισμένο χώρο στάθμευσης. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως επιχειρηματική μονάδα την οποία εκμεταλλεύεται προς το παρόν απευθείας η ΕΤΑΔ, το κάμπινγκ στο Φανάρι Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ακίνητο που προσεχώς πρόκειται να διατεθεί στην αγορά με την προοπτική χρήσης του ως κάμπινγκ.

Οφειλές από τον προηγούμενο μισθωτή πάνω από 10 εκατ. στο Πάρκινγκ Θεσσαλονίκης
Μεταξύ των ακινήτων που έχει προβεί στην αποβολή του προηγούμενου μισθωτή είναι το επταώροφο κτίριο του Πάγκινγκ Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ναυάρχου Κουντουριώτη και Ναυμαχίας Λήμνου. Στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο χωρητικότητας 850 οχημάτων, η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει την λειτουργία του με την μορφή της επιχειρηματικής μονάδας, έχοντας προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτιρίου, ενώ αδειοδοτήθηκε με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προηγούμενος μισθωτής όφειλε ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ έναντι μισθωμάτων. Πρόκειται να βγει σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμενο την επαναμίσθωσή του. Προηγουμένως επικρατούσε μία προβληματική συνεργασία κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία επέφερε ζημία ύψους 10,7 εκατ. ευρώ για την ΕΤΑΔ, η οποία βεβαιώθηκε στην εφορία.

Αξιοποιείται ο Kouros στην Ανάβυσσο
Ένα ακόμα προς αξιοποίηση ακίνητο είναι οι εγκαταστάσεις του πρώην καταστήματος Kouros Surf Club στην παραλία Αναβύσσου, το οποίο επίσης πρόκειται να βγει στην αγορά μέσω διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά την Ακτή Βάρκιζας, που επίσης τελεί υπό την διαχείριση της ΕΤΑΔ, έληξε η σύμβαση, η οποία έτυχε καταγγελίας στη συνέχεια από πλευράς της ΕΤΑΔ. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η σύμβαση, ο μισθωτής δεν αποδέσμευε επί σημαντικό χρονικό διάστημα το ακίνητο.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του ενεργητικού της Εταιρείας στο τέλος του 2020 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα ίδια κεφάλαια 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές τις υποχρεώσεις 241 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 101,88 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της ΕΤΑΔ, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση του 2020 ανήλθε στα 36,88 εκατ. ευρώ, από 50,94 εκατ. ευρώ το 2019, με ζημίες μετά από φόρους ύψους 27,63 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μετά από φόρους 70,61 εκατ. ευρώ το 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build