την επικύρωση του αποτελέσματος και του τελικού συγκεντρωτικού και συνοπτικού πρακτικού της κριτικής επιτροπής του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό στο Κολωνάκι προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, η οποία συνδέεται με τον δήμο Αθηναίων. Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών αποτελούμενη από τους Θεώνη Ξάνθη, Άννα-Μαρία Βισίλια, Κωνσταντίνο Ζέκκο και Παρασκευή Τριβιζά που εκπόνησε τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας, όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του μετρό από την Avax, η οποία είναι η ανάδοχος για το κύριο μέρος των έργων στη γραμμή τέσσερα της Ελληνικό Μετρό. Πρόκειται για την ομάδα μελετητών του γραφείου xza-architects.

Ποιοι έλαβαν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο
Στο διαγωνισμό συμμετείχε η ομάδα μελέτης αποτελούμενη από τους Χριστίνα Αργυρού, Στέφανο Βασδέκη, Αντώνη Τσιλιγιάννη, Παναγιώτη Παπαντωνίου και Simon Rackham, που έλαβε το δεύτερο βραβείο.
Το τρίτο βραβείο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία έλαβε η ομάδα μελέτης των Χρυσάνθη Μπουραζά, Θεσσαλία-Δήμητρα Σκυλοδήμου, Μιλτιάδη Λαζόγλου, Αναστασίου Μαντέλου, Αθηνάς Αθανασίου, Βασιλικής Μαντέλου, Ευσταθίου Χλιαουτάκη και Γεωργίας Σουλτανά από το γραφείο Adamakis Architects & Associates.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του χώρου του νέου σταθμού Κολωνάκι της Γραμμής 4 του Μετρό έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθεί ο σταθμός του Μετρό σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στη ζώνη επιρροής του σταθμού.

Η προέλευση και η ονομασία του σταθμού και της περιοχής
Ο συγκεκριμένος σταθμός χωροθετείται στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, ευρύτερα γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, ονομασία την οποία παίρνει από την κολώνα που μεταφέρθηκε εκεί από την πλατεία Δεξαμενής, όπου είχε αρχικά ανακαλυφθεί.

Πρόκειται περί κολώνας που συνδέεται με περί υγείας αρχαίες λατρευτικές τελετές κατά τις οποίες πιστευόταν ότι είχε ιαματικές ιδιότητες.
Η ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου, που κατά τα προεπαναστατικά χρόνια ονομαζόταν «Κατσικάδικα» λόγω των βοσκών που έφερναν εκεί τα κοπαδια τους, μετατρέπεται με τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους σε τόπο κατοικίας υψηλόβαθμων βασιλικών αξιωματούχων καθώς γειτονεύει με τα ανάκτορα.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάζονται εκεί αρχοντικά κτήρια, κάποια από τα οποία σώζονται ακόμη, καταφέρνοντας να ξεφύγουν από τις μαζικές κατεδαφίσεις των δεκαετιών 1950 και 1960.
Σήμερα αποτελεί μια από τις ακριβότερες περιοχές του κέντρου της πόλης, γνωστή για τα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα μουσεία που φιλοξενεί όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη.
Σημειώνεται ότι το Κολωνάκι ήταν ο πρώτος από τους σταθμούς της νέας γραμμής 4 του Μετρό για τη Γραμμή 4, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες από την ΕΡΕΤΒΟ, η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο μέρος του έργου και προχωρούν οι κύριες εργασίες από την κοινοπραξία των Άβαξ-Ghella-Alstom, που έχουν συστήσει κοινοπραξία για το κύριο μέρος του συγκεκριμένου έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build