Εκτός της ρύθμισης που έρχεται να επιβάλει πλαφόν στα εμπορικά ακίνητα θα μείνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει την πλήρη ευθύνη για την συγκεκριμένη ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά της ΑΕΕΑΠ και όχι τις εταιρείες που σχετίζονται ευρύτερα με τον τομέα του real estate και διαχειρίζονται ακίνητα.

Σε περίπου μία εβδομάδα η εισαγωγή της τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή
Η εισαγωγή της τροπολογίας θα περάσει στη Βουλή σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την προγραμματισμένη επιστροφή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως πληροφορούμαστε η ρύθμιση θα έχει οριζόντια εφαρμογή στο σύνολο των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων ανεξαρτήτως μεγέθους χαρτοφυλακίου και οικονομικών επιδόσεων – δεδομένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι αποκλειστικά η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μισθώνουν ακίνητα από τους ιδιοκτήτες, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προαναγγείλει δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, Α. Γεωργιάδη, την εισαγωγή τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα θέτει πλαφόν 3% στις αυξήσεις που σχετίζονται με τα εμπορικά ακίνητα, προκαλώντας σε πρώτη φάση ποικίλες αντιδράσεις στο σύνολο της αγοράς.
Η ισχύς του με τα δεδομένα που φαίνεται να επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά αλλά και βάσει της πρόθεσης του υπουργείου, θα είναι το πιθανότερο έως και το τέλος του 2022.

Ζήτημα ο καθορισμός της αναδρομικότητας και η επιστροφή ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί
Ερωτήματα και αναστάτωση φαίνεται να προκαλεί ωστόσο το θέμα της αναδρομικότητας του μέτρου από 1η Ιανουαρίου του 2022, δεδομένου ότι ήδη έχουν καταβληθεί τα ποσά των ενοικίων από τους ενοικιαστές προς τους ιδιοκτήτες. Μένει σε αυτόν τον τομέα να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών και εάν όπου υπάρχει διαφορά ποσού υπέρ των ενοικιαστών ή εάν θα υπάρξει κάποια μορφή συμψηφισμού με τα επόμενα μισθώματα του έτους.
Δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση για τους ιδιοκτήτες οικιστικών ακινήτων Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάποια αντίστοιχη ρύθμιση με την επιβολή πλαφόν για τον τομέα των οικιστικών ακινήτων με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί στο τραπέζι ένα τέτοιο ζήτημα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build