Πιέσεις και παιχνίδι στρατηγικής φέρνει στην επιφάνεια της αγοράς χρωμάτων η τρέχουσα κατάσταση με την εκτόξευση των κοστολογίων σε μεταφορικά, χημικά και ενέργεια, καθότι η εικόνα της κατανάλωσης παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα αναλόγως την περιοχή αλλά και το κανάλι αγοράς στο οποίο κατευθύνονται τα εκάστοτε προϊόντα, όπως επισημαίνουν στο Build πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος. Επί παραδείγματι, ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αποδίδουν καλύτερα ως προς τις πωλήσεις χρωμάτων, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μη τουριστικές περιοχές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στον αντίποδα κινούνται σταθερά ικανοποιητικά, προϊόντα όπως είναι οι θερμοπροσόψεις που ευνοούνται από την επιδότησή τους μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Νέα αύξηση στα επίπεδα του 8% από τη Vivechrom
Σε ό,τι αφορά το τοπίο των τιμών, προ μερικών ημερών η Vivechrom έφερε στην αγορά νέο τιμοκατάλογο χρωμάτων, σε μία προσπάθεια να πιέσει την αγορά να αγοράσει χρώματα κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο και πριν περάσουν οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις στην αγορά. Θυμίζουμε ότι η Vitex από την πλευρά της είχε περάσει – για πρώτη φορά στα χρονικά – πρώτη αυξήσεις με νέο τιμοκατάλογο στην αγορά στις αρχές Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να αλλάξουν οι τιμές στα ράφια και να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στον νέο τιμοκατάλογο, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική προσφορών στα προϊόντα τους.

Η Vivechrom ακολούθησε με αυξήσεις τον Μάρτιο, ωστόσο στο πρώτο πεντάμηνο τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις φαίνεται ότι δεν άφησαν ικανοποιημένη τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία προχώρησε σε νέα κίνηση, φέρνοντας τον καινούργιο τιμοκατάλογο προ ημερών στην αγορά. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες και σε μία κανονική χρονιά θα γινόταν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο για την πολυεθνικών συμφερόντων Vivechrom η ανακοίνωση της ανατίμησης τώρα θεωρήθηκε ένας καλός τρόπος να «σπρώξει» τους πελάτες της να αγοράσουν όσο ακόμα ισχύουν οι παλιές τιμές και πριν περάσουν στην αγορά αυτές του νέου τιμοκαταλόγου, με στόχο να αυξήσει την κίνηση στα χρώματα.

Επίκειται η κίνηση της Vitex
Η αύξηση τιμών που έτρεξε η Vivechrom ανέρχεται στα επίπεδα του 8%. Αντίστοιχη αύξηση αναμένεται να κάνει προσεχώς όπως πληροφορούμαστε και η Vitex, η οποία προς το παρόν ζυγίζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Γιαννίδη αναμένεται ότι θα έρθει στην αγορά μέσα στις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, μούδιασμα παρουσιάζεται στις πωλήσεις χρωμάτων στα σημεία λιανικής, γεγονός που οφείλεται και στον περιορισμό της καταναλωτικής δύναμης ως απόρροια του πληθωρισμού.
Σε επίπεδο χονδρικής και σε ό,τι αφορά τη διάθεση προϊόντων, υπάρχουν έργα που διακόπτονται λόγω κόστους υλικών, ενώ τα τουριστικά έργα έχουν στο σύνολο τους ολοκληρωθεί αυτή την περίοδο.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build