Τον δρόμο για την αξιοποίηση του κτιρίου πρώην ιδιοκτησίας της Ραλλείου Σχολής Πειραιά και την κατασκευή και μεταφορά εκεί του δημαρχείου της περιοχής, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση ανάκληψης της παραχώρησης που είχε δοθεί το 2016 στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με σκοπό τότε την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου. Πηγές προσκείμενες στον Δήμο Πειραιά, με τις οποίες επικοινώνησε το Build, αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή νέου δημαρχείου στο ημιτελές ακίνητο της Ραλλείου τα επόμενα χρόνια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το επικρατέστερο μοντέλο συνεργασίας που εξετάζεται από πλευράς του δήμου και βρίσκεται αυτή την περίοδο στο τραπέζι, είναι αυτό της παραχώρησης αναξιοποίητων δημοτικών κτιρίων στον επενδυτή ή τους επενδυτές που θα αναλάβουν από πλευράς τους την υλοποίηση της κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου.

Στην πράξη, η παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων θα έχει χρονική διάρκεια 50 ετών και επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα μοντέλο παραχώρησης δημοτικής περιουσίας, ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Πύργου Πειραιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θυμίζουμε, ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης του πύργου για 99 χρόνια με την Piraeus Tower ΑΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης όπου συμμετέχουν οι Dimand, Prodea και EBRD, εισπράττοντας 1.010.000 ευρώ ετησίως με 2% αναπροσαρμογή κάθε χρόνο. Εκτιμώμενο κόστος, 40 εκατ. Υπολογίζεται, ότι το συνολικό ύψος επένδυσης για το καινούργιο δημαρχείο της πόλης θα ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ο Δήμος, ο οποίος είναι επιβαρυμένος αυτή τη στιγμή με χρέη περί τα 140 εκατ. ευρώ, αδυνατεί να καλύψει.

Για τον λόγο αυτόν, αναζητείται διέξοδος για την υλοποίηση του έργου μέσω της σύμπραξης με ιδιώτη. Το κτίριο της Ραλλείου είχε προκριθεί ως το κατάλληλο για τη δημιουργία των Δικαστηρίων Πειραιά με σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου τόσο το 2014 όσο και το 2016. Ωστόσο, ήδη από το 2014, η εταιρεία Θέμις ΑΕ που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιθεωρώντας τότε το ακίνητο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος για τη μεταφορά των δικαστηρίων της πόλης, είχε γνωμοδοτήσει ότι είναι ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση. Μάλιστα, με την απόφαση 106 στις 20 Μαρτίου του 2024, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κολοκοτρώνη-Βασ. Γεωργίου Α’-Ηρ. Πολυτεχνείου-Ι. Δραγάτση από «Χώρο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά» και τον χαρακτηρισμό του σε «Χώρο για την ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου». Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, η Β’ Δημοτική Κοινότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια, αναφέροντας ότι το μεγάλο έργο της δημοτικής αρχής για την τρέχουσα θητεία της είναι η κατασκευή του νέου δημαρχείου.