Σε πολυχώρο, που θα φιλοξενεί θεατρικές δραστηριότητες, εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, δεξιώσεις και εστίαση, θα μετατραπεί το κτίριο των παλαιών σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ, καθώς ο δήμαρχος Πατρέων υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία, Τρίαινα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.900.000 ευρώ. Στόχος του είναι το κτίριο να διαρθρωθεί σε τρεις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες που περιλαμβάνουν: χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, χώρους εκθέσεων και χώρους ψυχαγωγίας.
Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υποστήριξε ότι με το έργο «αναβαθμίζεται μια υποβαθμισμένη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους» και αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην πορεία άλλων έργων. «Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές ευνοείται η ευρύτερη χρήση τους, οπότε έτσι θα αναζωογονηθεί και θα ενδυναμωθούν οι γύρω συνοικίες και όλη η πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι νέες χρήσεις του κτιρίου έχουν ως στόχο την αποκατάσταση ή για την ακρίβεια τον επαναπροσδιορισμό, της ταυτότητας του χώρου, την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία ενός τοπόσημου – σημείου αναφοράς, τόσο των κατοίκων της Πάτρας όσο και των επισκεπτών της» είπε σημειώνοντας πως όλες οι χρήσεις θα στεγάζονται στα υπάρχοντα κελύφη και έτσι η πολυμορφικότητα του χώρου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παράλληλα, ένας ακόμα στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και της ιστορίας του ΑΣΟ, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. «Εντός του κτιρίου βρίσκονται ιδιαίτερης αξίας παλαιά μηχανήματα επεξεργασίας σταφίδας. Για το λόγο αυτό στις χρήσεις που δίνονται σε κάθε τμήμα του έχει ληφθεί υπόψη και η αρμονική συνύπαρξη με το υπάρχον κέλυφος καθώς η χρήση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και την μακροβιότητα του ίδιου του κτιρίου», ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων.
Η περιπέτεια του έργου
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο το έργο είχε κατακυρωθεί στην κατασκευαστική εταιρεία Τρίαινα. Το 2019 είχε προηγηθεί ένας διαγωνισμός ακόμα, με το ίδιο αντικείμενο, στον οποίο είχε μειοδοτήσει η εταιρεία Άνοδος ΑΤΕ, όμως τον Φεβρουάριο του 2020 η εταιρεία ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η έναρξη των εργασιών καθυστέρησε για μήνες με υπαιτιότητα του Δήμου Πατρέων. Η δημοτική αρχή απευθύνθηκε στη συνέχεια στους δύο επόμενους μειοδότες, P&C Development και ΤΕΚΑΛ, όμως αμφότεροι αρνήθηκαν να αναλάβουν την εργολαβία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build