«Στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας στην Αττική και σε δεύτερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνουν οι συνιδιοκτήτες της PAROSTEC, Γιώργος Καγγέλης (δεξιά) και Γιώργος Οικονομόπουλος (αριστερά).

Με έδρα τις Κυκλάδες, η κατασκευαστική εταιρεία PAROSTEC έως σήμερα έχει κατασκευάσει 160 πολυτελείς κατοικίες υψηλής αισθητικής για επιχειρηματίες, εφοπλιστές, executives πολυεθνικών και μεγάλων ελληνικών εταιρειών, αλλά και διάσημους celebrities ανά τον κόσμο, με τους περισσότερους πελάτες της να προέρχονται από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ισραήλ και φυσικά την Ελλάδα. Βασικοί συνεργάτες της PAROSTEC είναι μερικά από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, καθώς και κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, εντός και εκτός συνόρων.

Υπό την καθοδήγηση των Γιώργου Καγγέλη και Γιώργου Οικονομόπουλου επεκτείνεται δυναμικά. Πρώτος σταθμός η Αθήνα και έπεται η Θεσσαλονίκη, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται πολυτελείς κατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κ.ά. ακολουθώντας τις υψηλότερες κατασκευαστικές προδιαγραφές βιωσιμότητας και τεχνολογίας.

Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας είναι να αναλάβει έργα που θα προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, κάτι που δείχνει πως οι τέσσερις δεκαετίες ζωής της PAROSTEC είναι απλά η αρχή…

Η PAROSTEC είναι άμεσα συνυφασμένη με την Πάρο και την Αντίπαρο. Το τελευταίο διάστημα, όμως, δραστηριοποιήστε και στην Αθήνα. Με ποια έργα έγινε η είσοδος στην πρωτεύουσα;

Γ. Καγγέλης: Το πρώτο project που ανέλαβε η PAROSTEC στην Αθήνα ήταν το εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρήστου Λαδά, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μετά από ενάμιση χρόνο. Το 2022 αναλάβαμε τις κατασκευαστικές εργασίες, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η PAROSTEC από τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ehret+Klein. Το ακίνητο διαθέτει περίπου 3.000 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου και βρίσκεται επί της οδού Χρήστου Λαδά 3 στο κέντρο του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας και το Μοναστηράκι.

Ήταν ένα απαιτητικό έργο υψηλών απαιτήσεων, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ευελιξία, που σηματοδότησε και την είσοδό μας στην αγορά της Αθήνας. Στον χώρο έγινε εκτεταμένη ανακαίνιση, που τον μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρηματικές απαιτήσεις και πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και εναρμόνισης – πιστοποίηση BREEAM. Το επόμενο project μας στην Αθήνα αφορά σε ένα συγκρότημα τριών υπερπολυτελών κατοικιών με τρεις ξεχωριστές πισίνες στην Εκάλη. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο σας για τα έργα στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Γ. Οικονομόπουλος: Η PAROSTEC έχει θέσει ως στόχο σε βάθος πενταετίας να αναλάβει και να συμμετάσχει σε έργα που εκτιμάται ότι θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Μετά την παράδοση του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ, προχωράμε σε νέα μεγάλα projects με τη γερμανική εταιρεία Ehret+Klein. Πρόκειται για επενδύσεις που θα αφορούν τόσο κτίρια γραφείων στις περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, όσο και ξενοδοχείων στον Πειραιά και στα Νότια Προάστια, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αθήνα επιδιώκουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσουμε τουλάχιστον σε δύο μεγάλα έργα. Στο επίκεντρό μας βρίσκονται κτίρια που έχουν μία ιστορία και ιδιαίτερη αξία για την κοινωνία, με στόχο να τα μετατρέψουμε σε χώρους γραφείων ή μεικτής χρήσης, που θα περιέχουν και πολυτελή διαμερίσματα. Το 2024 σηματοδοτεί και την είσοδο της PAROSTEC στον χώρο των ξενοδοχείων. Η έναρξη γίνεται με ένα ξενοδοχειακό project 5 αστέρων της εταιρείας μας, που τοποθετείται μεταξύ Πούντας και Αλυκής, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ.ευρώ και θα περιλαμβάνει 50 συνολικά σουίτες, ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες, fine dining εστιατόρια, spa facilities, γυμναστήρια κ.ά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δραστηριότητά μας στις Κυκλάδες με έντονους ρυθμούς. Αυτό το διάστημα στην Πάρο και στην Αντίπαρο, πέραν του ξενοδοχείου, βρίσκονται προς υλοποίηση 28 έργα, κυρίως high-end κατοικίες.

Πιστεύετε ότι οι επενδύσεις στον κλάδο του real estate στην Ελλάδα θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και το επόμενο διάστημα;

Γ. Καγγέλης: Όπως όλα δείχνουν η ελληνική αγορά ακινήτων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών και το 2024, αλλά και την επόμενη χρονιά. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός και τα κυβερνητικά κίνητρα αποτελούν έναν πόλο έλξης για επενδυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Berkshire Hathaway Home Services η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις δημοφιλέστερες χώρες για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών. Μάλιστα, η ελληνική αγορά ξεπέρασε τόσο την Πορτογαλία όσο και την Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν στην 9η και τη 14η θέση αντίστοιχα.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης για την Ελλάδα είναι η αύξηση των Αμερικανών αγοραστών κατά 15%-20% σε σχέση με το 2022. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ στοχεύουν σε ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στις Κυκλάδες, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Φυσικά, ένας ακόμη λόγος που οι επενδυτές επιλέγουν τα ελληνικά ακίνητα είναι και ο αυξημένος τουρισμός στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τώρα, την αγορά πολυτελών κατοικιών της Πάρου, έχει υψηλή ζήτηση τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες αγοραστές. Το νησί δεν είναι ιδιαίτερα κτισμένο, ωστόσο οι τιμές είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα, τα πολυτελή σπίτια που βρίσκονται σε πιο ορεινά σημεία του νησιού πωλούνται για 6.000-7.000 ευρώ το τ.μ., όσα όμως βρίσκονται παραλιακά μπορεί να κοστίζουν και πάνω από 9.000 ευρώ το τ.μ., ενώ ένα οικόπεδο 8 στρεμμάτων, επίσης παραθαλάσσιο, μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατ. ευρώ.

Όσο για την Αντίπαρο, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανερχόμενο νησί, στο οποίο οι αγοραστές ενδιαφέρονται για μεγάλα οικόπεδα, ενώ δεν θεωρείται πυκνοκατοικημένο.

Μέχρι στιγμής η αγορά του είναι ακριβότερη κατά 30% σε σχέση με την Πάρο, καθώς οι κατοικίες μπροστά στη θάλασσα πωλούνται μεταξύ 12.000 με 13.000 ευρώ το τ.μ. Όσοι μάλιστα έχουν αποκτήσει κατοικίες στην Αντίπαρο τις ενοικιάζουν μέχρι και 25.000 ευρώ την εβδομάδα, καθώς προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος κατασκευής, που σήμερα έχει
φτάσει πάνω από 4.000 ευρώ το τ.μ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στη στρατηγική και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας;

Γ. Οικονομόπουλος: Θα ανακοινώσουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στο τέλος του χρόνου. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι για το επόμενο διάστημα στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας στην Αττική και σε δεύτερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η κατασκευή περισσότερων κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων, οι έξυπνοι αισθητήρες, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.

Παράλληλα, στην ατζέντα μας αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται θέματα όπως οι βελτιώσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων, η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου συμβάντων, οι πρωτοβουλίες DEI (diversity, equity and inclusion), η εκπαίδευση, η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων της PAROSTEC.

Την ίδια ώρα, η αειφορία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις κατασκευές. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να ενθαρρυνθεί περισσότερο η βιώσιμη κατασκευή και πώς τη διαχειρίζεστε στην PAROSTEC;

Γ. Καγγέλης: Tο κόστος της βιώσιμης κατασκευής είναι αναμφίβολα υψηλότερο. Για να ενθαρρυνθεί, λοιπόν, η βιώσιμη ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο θα βοηθούσε σημαντικά να υπάρχουν κάποια προνόμια για τα πράσινα κτίρια, όπως για παράδειγμα κάποια πολεοδομικά κίνητρα.

Επιπλέον, η διαδικασία των πιστοποιήσεων θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι μία τέτοια επένδυση έχει πολύ μεγαλύτερη υπεραξία.

Τα πράσινα κτίρια είναι το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερο εταιρείες και επενδυτές τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας για την PAROSTEC, θεωρώ ότι στην επόμενη τριετία όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάσουμε θα είναι με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς υπάρχει θέληση τόσο από εμάς όσο και από τους πελάτες μας να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ήδη σε κάποια έργα μας έχουμε εφαρμόσει τη μέθοδο BREEAM, μία από τις κορυφαίες μεθόδους αξιολόγησης βιωσιμότητας παγκοσμίως για υποδομές και κτίρια. Μια άλλη σημαντική πρόκληση για εμάς είναι να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα στην κουλτούρα των εργαζομένων στα εργοτάξια.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει την ανανέωση του συνολικού στόλου των οχημάτων μας. Ο νέος στόλος θα περιλαμβάνει 18 εταιρικά υβριδικά οχήματα, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα συμβατικά. Η έμφαση που δίνουμε στη βιωσιμότητα ήταν και ο λόγος που η PAROSTEC εντάχθηκε στη λίστα Future Ready Business, με τις 12 πιο έτοιμες ελληνικές επιχειρήσεις για το μέλλον.