Το εμβληματικό κτίριο στη Χρήστου Λαδά 3, που στέγαζε τη δεκαετία του 1980 τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», καθώς και πολλά γνωστά περιοδικά του ΔΟΛ, θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Και μάλιστα, όχι μόνο θα κατοικηθεί εκ νέου, αλλά και θα πιστοποιηθεί κατά BREEAM – μία από τις κορυφαίες μεθόδους αξιολόγησης βιωσιμότητας, παγκοσμίως, για υποδομές και κτίρια. Η αειφόρα και καινοτόμα «αναζωογόνηση» του ιστορικού κτιρίου αποτελεί δημιούργημα της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Parostec, που έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ehret+Klein Greece (ιδιοκτήτριας του κτιρίου), το 2021. «Πιστεύοντας ακράδαντα στην δυναμική των πόλεων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση του αστικού μετασχηματισμού της Αθήνας, η οποία αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα και στο υπερσύγχρονο γραφείο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις μας, με στόχο να προσφέρουμε ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον όσον αφορά στη συνεργασία, στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στο υψηλό κλίμα έμπνευσης για τους εργαζομένους μας.

Η συνέργειά μας με την Parostec κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σκιαγραφεί το πάθος και των δύο μερών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αριστείας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσαν οι Michael Ehret και Stefan Klein, διευθύνοντες σύμβουλοι της Ehret+Klein Greece, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το ανακατασκευασμένο κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ehret+Klein Greece μας συμπεριέλαβε στο δίκτυο των τοπικών εταίρων της στην Ελλάδα και πολύ χαρούμενοι για το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσαν οι συνιδρυτές της Parostec, Γιώργος Καγγέλης και Γιώργος Οικονομόπουλος.

«Αυτό το πραγματικά εμβληματικό κτίριο, που κουβαλάει τόση ιστορία, αποτελεί για την Parostec κομβικό ορόσημο, καθώς είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο που αναλάβαμε στην Αθήνα», σημείωσε μιλώντας στο Build ο Γιώργος Οικονομόπουλος. «Ήταν το πρώτο βήμα επέκτασης και μετεξέλιξης της επιχείρησής μας, η οποία πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες από το 1990, έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 150 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών στην Πάρο και στην Αντίπαρο», συνέχισε. Η καινοτομία του κτιρίου έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για ένα έργο που ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του BREEAM, και αυτό «όχι μόνο επειδή ήταν απαίτηση της Ehret+Klein Greece, αλλά και πυρήνας της κατασκευαστικής στρατηγικής που ακολουθούμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το κτίριο στη Χρήστου Λαδά, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Parostec, αναμένεται να παραδοθεί στους νέους ενοίκους του έως τον Μάρτιο. Θα στεγάσει τα γραφεία της ΔΕΗ και χάρη στην εκτεταμένη ανακαίνιση που έγινε, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ευελιξία, θα ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές απαιτήσεις και θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας. Εκτός αυτού θα εναρμονίζεται από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης με την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Αθήνας. Στο ακριβώς διπλανό κτίριο, στη Χρήστου Λαδά 1, στεγάζονται τα -επίσης ανακαινισμένα- νέα γραφεία της Parostec και της Ehret+Klein Greece, όπου οι δύο εταιρείες θα σχεδιάζουν τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις τους στην Ελλάδα. Η ανακατασκευή των νέων γραφείων 200 τετραγωνικών μέτρων, που διακρίνονται για τον βιομηχανικό χαρακτήρα και τον μίνιμαλ σχεδιασμό τους, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και η μετάβαση στις καινούργιες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκε πριν το τέλος του προηγούμενου έτους.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τους DECA architecture με στόχο την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας συνθηκών εργασίας.
«Σίγουρα η συνεργασία μας θα έχει μέλλον, γι’ αυτό και συστήσαμε ένα joint venture με σκοπό -τι άλλο;- την κατασκευή περισσότερων κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, χωρίς να αποκλείεται και η επέκτασή μας εκτός συνόρων», επεσήμανε ο κ. Οικονομόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build