Η PAROSTEC, μία εταιρεία που πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες από το 1990, κάνει την είσοδό της στην Αθήνα, έχοντας αναλάβει την τις κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά. Το Build συνομίλησε με τους co-owners της εταιρείας, Γιώργο Οικονομόπουλο και Γιώργο Καγγέλη.

Ποια είναι η αφετηρία της PAROSTEC και ποια είναι η θέση της στην αγορά σήμερα;

Γιώργος Καγγέλης: Η αφετηρία της PAROSTEC (www.parostec.gr) είναι οι Κυκλάδες, όπου πρωταγωνιστεί από το 1990 έχοντας κατασκευάσει πάνω από 150 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.
Αναλαμβάνουμε έργα οποιασδήποτε κλίμακας, με απαιτητικές προδιαγραφές σχεδιασμού, αισθητικής και δεξιοτεχνίας.
Είμαστε στη διοίκηση, εγώ και ο Γιώργος Οικονομόπουλος την τελευταία δεκαετία, ως η 2η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης.
Πελάτες μας είναι εφοπλιστές, CEOs πολυεθνικών, ακόμη και αστέρες του Hollywood και συνεργαζόμαστε με τα πιο δημοφιλή αρχιτεκτονικά γραφεία, DECA architecture, Nikos Valsamakis, 4K Architects/Decavalas, Agiostratitis, Rizos Architects, BLOCK722 Αrchitects+, Tessera Architects, Ese Studio,ISV Architects, Studio Seilern Architects, Tala Mikdashi κ.α..

Αναφέρατε μερικά από τα σημαντικότερα έργα που ολοκλήρωσε η PAROSTEC το 2021.

Γιώργος Οικονομόπουλος: Ενδεικτικά, από αυτά που ολοκληρώσαμε το 2021, θα έλεγα το Lemon House, κατοικία στην Αντίπαρο, 800 τμ, σε συνεργασία με την DECA architecture και μια υπόσκαφη κατοικία 600 τμ στον Φάραγγα της Πάρου, σε συνεργασία με το βελγικό Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners. Με το βρετανικό Studio Seilern Architects αναπτύξαμε μια βίλα δίπλα σε ελαιώνα στη Μακριά Μύτη, σχεδιασμένη ως σύμπλεγμα λευκών κύβων προσανατολισμένων στη δύση του ηλίου πάνω από το Αιγαίο.
Μια άλλη ενδεικτική συνεργασία είναι με το Ese Studio για κατοικία 350 τμ στη Σάντα Μαρία της Πάρου.

Πόσα είναι τα ενεργά εργοτάξια στα οποία συμμετέχει η εταιρεία;

Γιώργος Καγγέλης: Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με 15 εργοτάξια στην Πάρο, 15 στην Αντίπαρο και 1 στην Αθήνα, ενώ το 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη 10.

Ποιες είναι οι προοπτικές της κατασκευής «πράσινων» πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά;

Γιώργος Οικονομόπουλος: Λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης οι «πράσινες» κατοικίες είναι πολύ σημαντικές στα ελληνικά νησιά για την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
Σήμερα δεν ξεπερνούν το 5% αλλά προβλέπουμε αύξηση 25-30% σε μια πενταετία, καθώς υπάρχει θέληση από κατασκευαστές, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιοκτήτες ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί η ενεργειακή μετάβαση και τα κίνητρα για κατανάλωση καθαρής ενέργειας.

Ποιο είναι το πρώτο έργο που κατασκευάζει η PAROSTEC στην Αθήνα;

Γιώργος Καγγέλης: Το εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ -3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου-, στη Χρήστου Λαδά, για το οποίο μας τίμησε με την ψήφο εμπιστοσύνης της η ehret+klein. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσουμε πλήρως το στόχο της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων για μία εκτεταμένη ανακαίνιση μετατροπής του χώρου σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και εναρμόνιση, από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης, με την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Αθήνας.
Δώστε μας μία τάξη οικονομικού μεγέθους της εταιρείας και τους στόχους για την επόμενη διετία.

Γιώργος Οικονομόπουλος: Η ανάπτυξη της PAROSTEC ήταν ραγδαία. Πέρυσι αποκτήσαμε 2 νέα γραφεία σε Αντίπαρο και Αθήνα. Ξεπεράσαμε ήδη τα 30 άτομα προσωπικό ενώ πετύχαμε σημαντική αύξηση τζίρου από το 2020 στο 2021 και φέτος προβλέπουμε σημαντική ανάπτυξη με την προσθήκη πολύ σημαντικών έργων. Για την επόμενη 2ετία στόχος είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, όπως αυτό της Αθήνας ενώ μακροπρόθεσμα προσβλέπουμε και σε επέκταση εκτός συνόρων.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build