Εναλλακτικές εξετάζονται από πλευράς της κυβέρνησης για να μπορέσει εν τέλει να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο της ανακατασκευής των τριών δημόσιων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη μετά την κήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ως άγονου από πλευράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Build, στα κρατικά συρτάρια υφίσταται εκτός των άλλων μία μελέτη, η οποία είχε λάβει το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό και προέρχεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Aeter του Χάρρυ Μπουγαδέλλη.
Εφόσον επιλεγεί η λύση αυτή για την εκτέλεση του έργου, το συνολικό κόστος για τα τρία νοσοκομεία εκτιμάται ότι μπορεί μειωθεί σημαντικά, καθώς υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην περίπτωση της Κομοτηνής. Αντιθέτως με την αρχιτεκτονική πρόταση του Renzo Piano, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το κόστος κατασκευής μόνο για το νοσοκομείο της Κομοτηνής ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Οι υψηλές απαιτήσεις εκτοξεύουν το κόστος
Πηγές προσκείμενες στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμούν ότι το επίπεδο της κατασκευής και οι απαιτήσεις που φέρνει στο προσκήνιο η μελέτη του γραφείου Piano, εκτοξεύει το κόστος και το καθιστά απαγορευτικό για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος, η οποία ανέρχεται στα 321 εκατομμύρια ευρώ και για τα τρία νοσοκομεία. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για προδιαγραφές νοσοκομείου που αντιστοιχούν σε προδιαγραφές ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων καθώς προβλέπεται για παράδειγμα να τοποθετηθούν ξύλινες επενδύσεις στα δωμάτια και στις κονσόλες ελέγχου των παροχών που βρίσκονται πίσω από τα κρεβάτια ή και συστήματα αλουμινίου κατά τα ιταλικά πρότυπα κατασκευής, τα οποία δεν συνάδουν με προδιαγραφές Ελλήνων ή και Γερμανών κατασκευαστών συστημάτων αλουμινίου.
Σκέψεις από κυβερνητικής πλευράς φέρονται επομένως να εξετάζουν την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Aeter για το νοσοκομείο της Κομοτηνής, η οποία δεν υλοποιήθηκε κατά το παρελθόν ελλείψει διαθέσιμων κονδυλίων. Στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος κατασκευής για τα τρία νοσοκομεία και εν τέλει η Κομοτηνή να κατασκευαστεί με πόρους του ΕΣΠΑ και υπό την ευθύνη των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. ενώ τα δύο νοσοκομεία Σπάρτης και Θεσσαλονίκης από τους πόρους του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, ούτως ώστε να μην υπάρξει νέα υπέρβαση του κόστους σε επίπεδα άνω της δωρεάς των 321 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος.
Σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες στη Σπάρτη
Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ το Ίδρυμα κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό, στο νοσοκομείο Σπάρτης έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρόδρομα έργα με τις καθαιρέσεις που απαιτούνται προκειμένου το νέο κτίριο να έρθει και να «πατήσει» στο υφιστάμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του διαθέσιμου νοσοκομειακού χώρου, ο οποίος έχει περιοριστεί χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής πρόβλεψη για το πότε θα γίνει ο διαγωνισμός και θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου. Σημειώνεται ότι τις πρόδρομες εργασίες έχει αναλάβει η Μπαλλιάν Τεχνική, ενώ ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ως προς της εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Νιάρχος την υψηλότερη προσφορά έδωσε κατά πληροφορίες η κοινοπραξία της ΕΚΤΕΡ-Finso, η οποία ανήλθε στα 685 εκατομμύρια ευρώ και για τα τρία νοσοκομεία, η κοινοπραξία Άκτωρ-ΜΕΤΚΑ-WeBuild φέρεται να προσέφερε 600 εκατομμύρια ευρώ, η Τέρνα 560 εκατομμύρια ευρώ, η Άβαξ 485 εκατομμύρια ευρώ όπου όλες οι παραπάνω προσφορές εκτός από την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων αφορούσαν και στην προμήθεια του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Επίσης, μία ακόμα προσφορά έδωσε η ισπανική Puentes Construction μόνο για το νοσοκομείο της Σπάρτης, η οποία παρά το γεγονός ότι αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μαζί με την Μπαλλιάν Τεχνική εν τέλει η κοινοπραξία αυτή δεν ευδοκίμησε.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build