Την Τετάρτη 08/09 έγινε πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου, μιας και παραδόθηκε στους πολίτες η νέα σύγχρονη πεζογέφυρας επί της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο ύψος της Μαρίνας Φλοίσβου. Η πεζογέφυρα κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, και δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, και ο Κ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του Γ. Φωστηρόπουλου, Δημάρχου Π. Φαλήρου. Στην τελετή που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης Συμεών, παρέστησαν ο Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης, η Υφ. Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, οι βουλευτές της ΝΔ Χ. Θεοχάρης, Γ. Καλλιάνος, Α. Καραμανλή, Δ. Χατζηδάκης (πρώην Δήμαρχος Π. Φαλήρου), η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 και Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Δ. Βαγενάς, ο Δήμαρχος Αλίμου Α. Κονδύλης, ο Αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου Α. Αδαμόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μ. Βιδάλη, η Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και  Επιχειρηματικότητας Κ. Αδαμοπούλου, ο Διοικητής Τροχαίας Καλλιθέας Ε. Αρβάλης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Κ. Λογοθέτης, περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας.

Το έργο

Η εν λόγω πεζογέφυρα είναι η δεύτερη που ολοκληρώνεται, από τις συνολικά 6 που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, και είναι συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκ. ευρώ. Η γέφυρα κατασκευάστηκε από την εταιρεία “Στάθης Κόκκινης – Tεχνολογία 2020”. Η πρώτη νέα πεζογέφυρα που παραδόθηκε είναι τοποθετημένη στην Αλίμου στη συμβολή της Ποσειδώνος με την Καλαμακίου. Η νέα γέφυρα πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των πεζών, αλλά και να διευκολύνει την κυκλοφορία στη Λεωφ. Ποσειδώνος, καθώς θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τα οχήματα στους φωτεινούς σηματοδότες και θα αποσυμφορήσει σημαντικά την παραλιακή λεωφόρο.

Οι 6 πεζογέφυρες

Φορέας διαχείρισης της εν λόγω συγχρηματοδοτούμενης πράξης είναι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι πληρωμές διενεργούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. Πρόσφατα, ξεκίνησε η τοποθέτηση της 3ης πεζογέφυρας στη Λεωφ. Μεσογείων. Στον δυτικό τομέα ξεκινάει η κατασκευή της πεζογέφυρα στην Λεωφ. Αθηνών στο ύψος του Χαϊδαρίου.  Συνολικά οι 6 πεζογέφυρες που προβλέπει το έργο βρίσκονται στα εξής σημεία: 1. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Λεωφόρος Καλαμακίου, Άλιμος, 2. Λεωφόρος Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα, 3. Λεωφόρος Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή, 4. Λεωφόρος Αθηνών –Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι, 5. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, 6. Λεωφόρος Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.

Χαιρετισμοί

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο “που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια, θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά επιβαρυμένη και επικίνδυνη”, και πρόσθεσε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν αυτό το πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, χωρίς να όμως  να έχει προχωρήσει σε επαρκή βαθμό.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στις συντονισμένες προσπάθειες της Διοίκησης να προχωρήσει η απεμπλοκή από γραφειοκρατικά προβλήματα που κράταγαν «κολλημένο» το έργο αλλά και τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αρθούν οι καθυστερήσεις και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του. Στη συνέχεια τόνισε πως οι προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου να παραδοθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι υπόλοιπες πεζογέφυρες, επισημαίνοντας πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας “η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου αποτελεί εξάλλου βασική προτεραιότητα”.

“Σε αυτή την κατεύθυνση, μοχλεύουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων, διευθέτησης νησίδων, αλλά και με αλλαγή του φθαρμένου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με οικολογικά υλικά νέας τεχνολογίας. Εκσυγχρονίσαμε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των πεζών, των πιο εκτεθειμένων χρηστών του οδικού δικτύου, ανανεώσαμε τους φωτεινούς σηματοδότες βάσει των τρεχόντων κυκλοφοριακών δεδομένων και εγκαταστήσαμε εξοπλισμό αιχμής για την ανίχνευση των παραβατών του «κόκκινου». Και συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη το έργο μας, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 που εστάλη για διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση των έργων αυτών να αναμένεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τον Υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, καθώς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άριστη συνεργασία, τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλο, ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραδοθεί αυτό το άρτιο έργο, τον πρώην δημάρχο και νυν βουλευτή Δ. Χατζηδάκη, ο οποίος αγκάλιασε αυτό το έργο από την πρώτη στιγμή και συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίησή του, τον ανάδοχο του έργου, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, αλλά και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων για την επιτυχή ολοκλήρωση και παράδοσή της πεζογέφυρας.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, υπογράμμισε πως παραδίδεται ένα έργο σύγχρονο, λειτουργικό το οποίο αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον κ. Πατούλη για την αγαστή συνεργασία.

Για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής στην πόλη του Π.Φαλήρου έκανε λόγο ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γ. Φωστηρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα ενώνει το θαλάσσιο μέτωπο με την πόλη και θα προασπίζει την ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε, όπως ανέφερε, να ξεπεραστούν γρήγορα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ολοκληρωθεί το έργο.

Τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη εξέφρασε και ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της Περιφέρειας “έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη” για να ολοκληρωθεί η πεζογέφυρα  και τόνισε πως αποτελεί ένα έργο-ορόσημο για την περιοχή.