Σε φλερτ με τιμή στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εξελίσσεται η αγορά των γραφείων στην Ελλάδα με τη ζήτηση για εγκαταστάσεις με διαρκώς καλύτερες προδιαγραφές και κριτήρια βιωσιμότητας να αυξάνεται διαρκώς. Ταυτόχρονα βρίσκονται υπό κατασκευή σχεδόν 230.000 τ.μ. γραφείων που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια και 232.000 τ.μ. βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού κάτι που σημαίνει ότι θα μπουν τουλάχιστον 460.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τρέχοντα έργα υπό κατασκευή, περίπου το 45% είναι ανακατασκευές υφιστάμενων κτιρίων. Η ισχυρότερη υποαγορά όσον αφορά την απορρόφηση το 2023 ήταν το κέντρο της Αθήνας ακολουθούμενο από τη Βορειοανατολική Αθήνα, σύμφωνα με τη CW Proprius.

Έντονη αύξηση στα prime ενοίκια
Η απορρόφηση για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε συνολικά σε 20.000 τ.μ., ανεβάζοντας τη συνολική τιμή για το έτος σε 160.000 τ.μ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 22% σε σχέση με το 2022 και είναι μόλις 12% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο απορρόφησης που είχε καταγραφεί πριν από την κρίση. Η μεγαλύτερη συναλλαγή του τριμήνου ήταν η μετεγκατάσταση των γραφείων της Βουλής των Ελλήνων, στο κτίριο των 13.460 τ.μ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της Eurobank κατά μήκος της οδού Αμαλίας 20 στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2023 ολοκληρώθηκαν δύο έργα συνολικής έκτασης περίπου 9.500 τ.μ.

Το γεγονός είναι ότι υπάρχει έντονη αύξηση στα prime ενοίκια με το μέσο όρο τους να αυξάνεται στα 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με ορισμένες συμφωνίες να ξεπερνούν το όριο των 30 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα, το οποίο είναι κατά 12% υψηλότερο από το 2022. Ο όγκος των επενδύσεων γραφείων που καταγράφηκε ήταν 165 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, κατά 15% υψηλότερος σε σύγκριση τη χρονιά που προηγήθηκε. Ωστόσο, οι συμφωνίες ήταν κυρίως ειδικών συμφερόντων και είναι προφανές ότι οι επενδυτές διατηρούν μια προσεκτική στάση λόγω της πρόσφατης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Oι κινήσεις Πειραιώς, Alpha και Eurobank
Σημειώνεται ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες, Πειραιώς, Alpha και Eurobank βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα καθότι η Eurobank μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία από το «Μποσοδάκειο» της Αμαλίας στο ιδιόκτητο κτίριο απέναντι από την Παλαιά Βουλή στη Σταδίου. Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ. αγοράστηκε από την Grivalia Properties το 2018. Η Alpha Bank ανακαινίζει τα κεντρικά γραφεία της στη Σταδίου 40, τα οποία θα είναι έτοιμα εντός του 2025 και η Πειραιώς προετοιμάζει την άφιξή της στην οδό Κοραή 4 σε κτίριο συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική πάνω από τον κινηματογράφο Άστυ. Για το κτίριο επίκειται η υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του από τη Dimand.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build