Σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης και συντήρησης εισέρχεται το κτίριο της Παναγίας της Τήνου. Η Μητρόπολη Σύρου-Τήνου προχώρησε, κατά πληροφορίες, στην αναζήτηση μελετητικού γραφείου, το οποίο θα αναλάβει την μελέτη και αποτύπωση του κτιρίου, έργο το οποίο πρόκειται να εκπονήσει η aksm του Αλέξανδρου Καρδιτσά, προχωρώντας μάλιστα σε χρήση SCAN2BIM και Scan2CAD. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η aksm προχώρησε σε δωρεά της μελέτης προς την Μητρόπολη Σύρου-Τήνου.

Η μελέτη πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους 2025. Αφού συνταχθεί η μελέτη που θα αφορά στην αποτύπωση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού του κτιρίου της Παναγίας της Τήνου, προβλέπεται το έργο να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και να «τρέξει» διαγωνισμός για την ανάθεση των έργων συντήρησης σε εργολάβο. Η aksm έχει συμμετάσχει σε έργα όπως, παραδείγματος χάρη, η επίβλεψη του έργου της κατασκευής της Μαρίνας στην Αγία Νάπα της Κύπρου, καθώς και έργα Scan2BIM για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη golden line, γραμμή του μετρό στη Ντόχα του Κατάρ, για το ελληνικό κοινοβούλιο και σε σειρά αρκετών ακόμη έργων.

Η ιστορία του κτιρίου
Το κτίριο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας της Τήνου κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και είναι βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ευστράτιου Καλονάρη από τη Σμύρνη. Για την κατασκευή του μάλιστα απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο νησί της Τήνου από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου. Έως και τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου. Το σύνολο των εργασιών της ανέγερσης ολοκληρώθηκε εν έτει 1880. Επισημαίνεται, ότι η κατασκευή βασίστηκε σε δωρεές Τηνίων ευεργετών της εποχής καθώς και άλλων χρηματοδοτών προερχόμενων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Επιδίωξη να γίνει η ανάθεση του έργου εντός του 2025
Σκοπός της Μητρόπολης Σύρου-Τήνου, η οποία διαχειρίζεται την Παναγία της Τήνου, είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου στη διάρκεια του 2025 και κατόπιν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η εκκλησία είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο. Το κτίριο αποτελείται από τρία κλίτη, με το μεσαίο να είναι το πιο ψηλό και να καλύπτεται από θόλο. Η πρόσοψη κοσμείται με δύο καμπαναριά. Παράλληλα με τα κυκλαδίτικα στοιχεία, η αρχιτεκτονική της Παναγίας της Τήνου φέρει επιρροές από τη νεοκλασική τέχνη. Αυτό φαίνεται στην ύπαρξη τριγωνικών αετωμάτων πάνω από τις εισόδους, καθώς και στην τοξωτή στοά που περιβάλλει τον ναό. Στο εσωτερικό της ξεχωρίζουν αρκετά έργα τέχνης όπως εικόνες, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα. Εκεί δεσπόζει και η μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, καθώς επίσης και το περίτεχνο προσκυνητάρι το οποίο και φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας.