Σε νέα προκήρυξη του έργου ΣΔΙΤ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα προχώρησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί στα τέλη του 2023, είχαν συμμετάσχει πέντε υποψήφιοι: η ΤΕΚΑΛ, η Άβαξ, η ΓΕΚ Τέρνα, η ένωση προσώπων Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ ΑΕ και η ένωση προσώπων Άκτωρ Παραχωρήσεις-Ιντρακάτ.

Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχική προκήρυξη είναι ότι πλέον δεν προβλέπεται σε αυτήν η ανέγερση συνεδριακού κέντρου στην Κοζάνη, με τον προϋπολογισμό του έργου πάντως να παραμένει αμετάβλητος στα 82.954.206 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Πλέον, με τη νέα διαγωνιστική διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την νέα πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προτεινόμενης ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί αναμένεται να αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη της ΖΕΠ Κοζάνης, στη Φλώρινα, στην Πανεπιστημιούπολη Καστοριάς και στην Πτολεμαΐδα.

Το έργο αναμένεται πως θα αυξήσει τη δυναμικότητα του πανεπιστημίου σε χώρους διαμονής κατά 750 κλίνες, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πόλεις παρουσίας του πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψιν το υφιστάμενο κενό υποδομών, καθώς και τη δυναμικότητα του αριθμού των φοιτητών. Τα συγκροτήματα που θα ανεγερθούν σε Κοζάνη και Φλώρινα θα είναι μεγαλύτερα, με δυναμικότητα φιλοξενίας 300 περίπου ατόμων, ενώ αυτά σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα θα φιλοξενούν έως 150 και 100 άτομα αντίστοιχα.

Σκοπός του έργου, είναι η δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών υψηλού επιπέδου και «κοινοτήτων», που θα επιτρέπουν την εξοικονόμηση χρόνου των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού από άποψη μετακινήσεων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ενασχόλησης με μια γκάμα δραστηριοτήτων ώστε οι φοιτητές-ένοικοι να γεμίζουν δημιουργικά τη μέρα τους.
Σημειωτέον, ότι ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα προβλέπεται χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας κτίρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης Zero Energy Buildings (ΖΕΒ).