Επενδυτικούς τριγμούς προκαλεί στον τομέα του real estate στην Ελλάδα η κρίση που απορρέει από το μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Build πηγές της αγοράς. Ιδιαίτερα φαίνεται να επηρεάζεται η Χαλκιδική, μία περιοχή στην οποία συρρέει σημαντικός αριθμός Ρώσων επενδυτών αλλά και τουριστών, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως προορισμό.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος, «εκτός από τους Ρώσους που κινούνται επενδυτικά σε Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κρήτη, Νότια Προάστια της Αττικής και στην Κόρινθο αλλά μερικώς στη Μύκονο και στην Πάρο, υπάρχει γενική ανησυχία και παγώνουν κινήσεις και από άλλους επενδυτές έως ότου φανεί που θα οδηγήσει η κατάσταση που σχετίζεται με την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία.

Γενικά όλες οι αγορές είτε πρόκειται για κτηματαγορά, χρηματαγορά ή άλλους τομείς επενδυτικής δραστηριότητας απαιτούν σταθερότητα. Η έλλειψη ευρύτερης σταθερότητας στην παρούσα χρονική στιγμή αποτυπώνεται όπως είναι λογικό και στην εγχώρια αλλά και διεθνή κτηματαγορά».

Προβλήματα στις συναλλαγές με Ρώσους επενδυτές
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Revithis & Partners, Γιάννη Ρεβύθη το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη διενέργεια των συναλλαγών με Ρώσους επενδυτές στον τομέα του real estate. «Από τη στιγμή που διεκόπη το SWIFT δεν μπορούν να κάνουν μεταφορές κεφαλαίων προς τις τράπεζες της χώρας μας και είναι λόγικό να επηρεαστούν οι συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η διακοπή της golden visa είναι ένας ακόμη βασικός ανασταλτικός παράγοντας», επισημαίνει ο κύριος Ρεβύθης.

«Επιπλέον, εάν δεν μπορούν διατραπεζικά να κάνουν κρατήσεις είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση ακινήτων οι επενδυτές από τη Ρωσία, δεν θα προβούν σε συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση στον τομέα του real estate αποτυπώνεται μόλις το 1% των συναλλαγών, το οποίο προέρχεται από Ρώσους. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο το 70% των επενδύσεων προέρχεται από Ρώσους επενδυτές, η οποία εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει σχετικά ο κύριος Ρεβύθης.

Κατά τον ίδιο υφίστανται αρκετές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή, στις οποίες έχουν «παγώσει» συναλλαγές. «Πολλές κινήσεις που επρόκειτο να γίνουν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν διακοπεί αυτή τη στιγμή», συμπληρώνει ο κύριος Ρεβύθης.

Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής: Απαραίτητες οι κυρώσεις προς τη Ρωσία
«Από την επιβολή των κυρώσεων που και εμείς θεωρούμε απαραίτητες, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, αναμένουμε δυστυχώς πως θα πληγεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ο κλάδος του real estate, μιας και οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες στη χώρα μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από πλευράς του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build