Παγωμένη εμφανίζεται η αγορά των οικιστικών ακινήτων σε επίπεδο αγοραπωλησιών για νεόδμητα ακίνητα μετά από το 2019, κάτι που επισημαίνει στο Build ο πρόεδρος των Ευρωπαίων μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διότι υφίστανται οι διαδοχικές προσφυγές που έχουν γίνει από δήμους της Αττικής για τις ευνοϊκές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Το γεγονός αυτό δρα αποτρεπτικά για νέες κινήσεις, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ίδιο η ρευστότητα στο συγκεκριμένο πεδίο αποτρέπει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να διαθέσουν τα χρήματά τους για την απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου. Επισημαίνει, την ίδια στιγμή, ότι συνεχίζουν να κινούνται με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό τα ακίνητα από το 2005 και ύστερα, όπου δεν υφίστανται περιορισμοί που να σχετίζονται με τον NOK. «Όταν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ζητούν να γίνει κατεδάφιση του 20% των νέων οικοδομών, αντιλαμβάνεστε ότι η αρνητική εικόνα που δημιουργείται στην αγορά είναι ιδιαίτερα έντονη», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης.
«Τρέχουν» να προλάβουν την golden visa
Σημαντική εξαίρεση αποτελεί, αυτήν την περίοδο, η έντονη κινητικότητα που παρουσιάζεται σε ιδιοκτησίες που πωλούνται υπό το καθεστώς της golden visa, καθότι αγοραστές και ιδιοκτήτες κινούνται με ταχείς ρυθμούς να προλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και αναπροσαρμόζονται τα ελάχιστα όρια απόκτησης ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας» και δεδομένου ότι οι τιμές σε Πειραιά, δυτικά και ανατολικά προάστια έχουν παραμείνει στις 250.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε, ότι από 1η Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στον Πειραιά παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών προς πώλησης κατά 28,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση τιμή ανά τ.μ. στον Πειραιά κατά την περίοδο αναφοράς ανήλθε στα 2.471 ευρώ έναντι 1.917 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 23,6% στα 1.931 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 από 1.563 ευρώ ανά τ.μ. στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Σε ό,τι αφορά στα δυτικά προάστια, η αύξηση των τιμών ήταν 11,4% φτάνοντας τα 1.909 ευρώ από 1.714 ευρώ ανά τ.μ. συγκρίνοντας το β’ εξάμηνο του 2024 με αυτό του 2023. Κατά τα όσα αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης, οι τιμές των ακινήτων σε περιοχές ζήτησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αγγίζουν τα επίπεδα τιμών του 2008, προ της δεκαετούς οικονομικούς κρίσης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έναν κύκλο δεκαεξαετίας.