Μιλώντας στο Coating Forum 2023 ο Γενικός Διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), Παντελής Πατενιώτης, χαρακτήρισε ως «ημιτελές και προβληματικό» το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται ο Σύνδεσμος, ενώ στάθηκε και σε ορισμένα ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αρχικά, ο κ. Πατενιώτης ανέφερε: «Στο παρελθόν τηρούνταν (και υπήρχε σεβασμός για) αξίες που μόλις σήμερα έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο. Αυτές είναι, πρώτον, ο σεβασμός στο περιβάλλον και, δεύτερον, το τεράστιο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο, δεδομένων και των συνθηκών της αγοράς, είναι πλέον κρίσιμο γιατί δημιουργεί τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά». Κατόπιν, επεσήμανε: «Εμείς, ως Σύνδεσμος, είμαστε από τους πρωτεργάτες στα θέματα αυτά και σε ό,τι αφορά, αφ’ ενός, στην οικολογική σήμανση και πιστοποίηση των προϊόντων μας και, αφ’ ετέρου, στην διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου το οποίο, επί του παρόντος, είναι ημιτελές και προβληματικό και δεν επιτρέπει στις δύο αξίες που προανέφερα να αναδειχθούν και να ωφελήσουν τον Έλληνα πολίτη, το ελληνικό νοικοκυριό και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Έλλειψη προσωπικού, fake (και παράνομα) προϊόντα στην αγορά»
Ακολούθως, ο κ. Πατενιώτης ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και τα οποία, όπως τόνισε, αφορούν σε δύο βασικούς παράγοντες.
«Κατά πρώτον», είπε, «είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, που θα πρέπει να κάνει τις εφαρμογές με τον σωστό τρόπο. Επιπλέον, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με το πρόβλημα των fake, παράνομων προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά και τα οποία είτε δεν έχουν πιστοποιήσεις είτε διαθέτουν ψευδείς και πλαστές πιστοποιήσεις – για τα προϊόντα αυτά εμείς φροντίζουμε να ενημερώνουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους το καταναλωτικό κοινό για το πώς μπορεί να τα αποφεύγει και παράλληλα να επιλέγει τα νόμιμα, πιστοποιημένα προϊόντα της αγοράς».

«Μετά από 12 χρόνια ύπαρξης του ΚΕΝΑΚ, δεν έχει γίνει τίποτα…»
Ύστερα, ο κ. Πατενιώτης στάθηκε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του κλάδου: «Πρόκειται για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Ούτε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ούτε το εργαλείο ΤΕΕ/ΚΕΝΑΚ μπορούν σήμερα να μελετήσουν και, συνεπώς, να παράξουν κτίρια μηδενικής ή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζονται για να λειτουργήσουν». Καταλήγοντας, ο κ. Πατενιώτης κατέστησε σαφές ότι «έχουμε επανειλημμένα συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου για το τι πρέπει να γίνει και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως, μετά από 12 σχεδόν χρόνια ύπαρξης του ΚΕΝΑΚ, τίποτε δεν έχει γίνει. Ακόμη και ο υφιστάμενος ΚΕΝΑΚ δεν ακολουθεί πλέον τις ευρωπαϊκές οδηγίες και απαιτήσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build