Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο του «μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος», που έχουμε θέσει, νωρίτερα από το 2030, επισημαίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Κύριο μέλημά μας και διαρκής πρόκληση είναι η οδική ασφάλεια, η άνεση και η βελτίωση των υπηρεσιών μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εφαρμόζουμε καινοτομίες όπως το Olympia Odos mobile App, η Πρόβλεψη Κυκλοφορίας, οι επιθεωρήσεις με drones και φωτογραμμετρία, το Smart Tunnel, ώστε να αυξάνουμε την άνεση των οδηγών και να μειώνουμε την όχληση των οδηγών και την έκθεση του προσωπικού μας πάνω στον δρόμο.

Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα (resilience) στον κίνδυνο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον βασικός άξονας σκέψης και δράσης. Μια ακόμα πρόκληση για εμάς είναι η επένδυση στη μακροχρόνια ευημερία της κοινωνίας. Ως διαχειριστές ενός δημόσιου αγαθού αναλαμβάνουμε το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης μας με πρωτοβουλίες για την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια, την προστασία του Περιβάλλοντος, την υπεύθυνη Διακυβέρνηση και το κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Ως Έργο με μακρά διάρκεια έχουμε ισχυρούς λόγους να επενδύουμε σε ασφαλή, προσιτά και βιώσιμα συστήματα μεταφορών και το κάνουμε με σχέδιο και συνέπεια.

Πώς εγγυάσθε την οδική ασφάλεια;

Πλέον κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη διαδρομή από την Αθήνα στην Πάτρα χωρίς την Ολυμπία Οδό. Από την έναρξη της Παραχώρησης τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και σήμερα, καταγράφουμε 82% μείωση των δυστυχημάτων σε όλο το δίκτυο και 96% στην Κορίνθου-Πατρών. Γεγονός που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο του “Zero accident” που έχουμε θέσει μαζί με τον μεγάλο μας μέτοχο, τη VINCI Concessions. Ο ίδιος ο δρόμος είναι ο ένας παράγοντας οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών και των νέων με τίτλο «Η ζωή δεν έχει undo», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις σε σχολεία, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΜΠ, καμπάνιες στα social media, ασκήσεις και εκπαιδεύσεις προσωπικού, ενώ για τη συντήρηση των οχημάτων διενεργούμε «PIT Stop για την Οδική Ασφάλεια» στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών κάθε καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τις εκπαιδεύσεις οδικής ασφάλειας που πραγματοποιούμε σε σχολεία της Αχαΐας, της Κορινθίας και της Ηλείας σε συνεργασία με το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς και ακόμα 1.500 μαθητές έχουν επισκεφθεί τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου στο Ρίο και τα Μέγαρα.

Πώς ανταποκρίνεται η Ολυμπία Οδός στις επιταγές της βιωσιμότητας;

Η στρατηγική της εταιρείας για την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος ξεκίνησε το 2017 με την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED σε 17 σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου. Ακολούθησε η εφαρμογή «έξυπνων» φωτιστικών LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητοδόμου και εν συνεχεία το σύστημα Προσαρμοστικού Φωτισμού. Παράλληλα, αναπτύσσουμε διαρκώς πρωτοποριακά προγράμματα όπως η λευκή επίστρωση στη σήραγγα ΘΗΣΕΑΣ, τα προσαρμοστικά φωτόμετρα και οι «πράσινοι» Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας έτι περαιτέρω. Την τρέχουσα περίοδο κατασκευάζουμε «φωτοβολταϊκά πάρκα» σε ελεύθερους χώρους του αυτοκινητόδρομου, με τα οποία θα αυτο-παράγουμε τη μειωμένη ενέργεια που πλέον καταναλώνουμε από την εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο του «μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος», που έχουμε θέσει, νωρίτερα από το 2030.