Εργασίες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Βλασίου Αχαρνών ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Kontos Concreate ΑΤΕ, ενώ προ ημερών υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση (με την Αναπτυξιακή Αχαρνών ΑΕ).

«Το έργο αφορά σε επισκευή και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του ναού, λόγω των βλαβών που αυτός υπέστη από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019, παραμένοντας μάλιστα κλειστός από τότε», εξηγεί στο Build ο CEO της Kontos Concreate ΑΤΕ, Πάνος Κοντός και προσθέτει: «Εσωτερικά ο ναός είναι πλήρως αγιογραφημένος, ενώ ο φέρων οργανισμός του αποτελείται από τρίστρωτη αργολιθοδομή. Εντοπίζονται σοβαρά δομικά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ρηγματώσεις καθώς και αποκολλήσεις επιχρισμάτων, ανάμεσα σε άλλες βλάβες».

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αναμένει να αντιμετωπίσει η Kontos Concreate ΑΤΕ κατά την υλοποίηση του έργου αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, «στην ενίσχυση και αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του ναού, καθώς έχουν ήδη γίνει εργασίες μερικής αποκατάστασης και ενίσχυσής του που θα πρέπει να αποτιμηθούν και να ολοκληρωθούν, σε συνδυασμό με τη λήψη σωστικών μέτρων για τον διάκοσμο και όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία του ναού».

«Τα έργα σε παλαιούς ναούς και οι προκλήσεις τους»
Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλασίου Αχαρνών εγκαινιάστηκε το 1900. Το Build ρώτησε τον κ. Κοντό ποιες είναι, εν γένει, οι σπουδαιότερες δυσκολίες στις εργασίες (επισκευές, κλπ) σε ιερούς ναούς τόσο παλαιούς όσο αυτός του Αγίου Βλασίου. Είπε ο κ. Κοντός: «Οι  αναπαλαιώσεις παλαιών ιερών ναών αφορούν κυρίως σε αποκατάσταση λιθόκτιστων κτιρίων, όπου απαιτείται διευρυμένη τεχνογνωσία λόγω της ανάγκης εκτέλεσης εξειδικευμένων επεμβάσεων με ιδιαίτερα υλικά εφαρμογής αντίστοιχων φυσικοχημικών ιδιοτήτων και μηχανικών χαρακτηριστικών με τα υφιστάμενα. Οι στερεωτικές επεμβάσεις γίνονται κυρίως με το χέρι και με προσοχή από εξειδικευμένα συνεργεία, προς διασφάλιση της υψηλής ποιότητας ανακατασκευής (δομοστατικής, αρχιτεκτονικής) επειδή εφαρμόζονται σε κτίρια που είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».